Advies

Curlstang of rechte halterstang?

rechte-stang-of-curlstang

Ben je op zoek naar een stang om jouw oefeningen mee te doen, maar vraag jij je af wat voor een soort stang jij moet hebben? Je hebt stangen die recht zijn, waar een soort kronkel in zit, genaamd curlstang en dan heb je nog verschillende maten.

Een hoop keuze op in de fitnessmarkt, wat je soms best aan het twijfelen kan brengen. In dit artikel willen we het dan ook hebben over welke stang jij moet hebben. 1 ding kan ik je alvast wel verklappen, kies altijd voor een halterstang met een diameter van 50mm.

Dit is de meest gebruikte maat en dan hoef je maar 1 set halterschijven te kopen om al je oefeningen mee te doen. Of je nou een curlstang of rechte halterstang hebt. Dit worden ook wel olympische halterstangen genoemd en kun je ervan op aan dat het kwalitatief goed materiaal is.  

Verschil tussen de rechte stang en curlstang

De naam verklapt het al, de rechte stang is recht. 

Euhmmm duuhh logisch

Bij de curl stang zit er een kronkel in om ervoor te zorgen dat jouw armen in een net andere houding zitten tijdens de oefening. 

Voordelen van de curlstang

Zoals eerder genoemd wordt de curlstang gebruikt voor oefeningen waarbij de arm in een net andere positie zitten. Denk hierbij aan de bicep curl en tricep extension. Doordat jouw arm en pols in een andere hoek komen te staan worden de pezen ontlast waardoor je echt jouw spieren traint in plaats van jouw pezen onnodig de belasten. Het grootste voordeel is dan ook dat het de kans op een blessure af neemt.

Voordelen van de rechte stang

Het voordeel van een rechte stang is dat hij een stuk lekkerder in de nek ligt. Verder zijn er veel meer oefeningen dat je met een rechte stang kunt doen. 

Welke oefeningen per stang

Om je een beeld te geven van welke stang jij nou moet hebben voor welke oefening zal ik hieronder een overzicht maken. Ik zal hier de belangrijkste oefeningen met de stangen voor je onder elkaar zetten zodat jij een beeld hebt van welke stang voor jou nou het beste is.

Curlstang

De curlstang wordt hoofdzakelijk gebruikt voor twee arm oefeningen. 

  1. Bicep curl
  2. tricep extension

Lange rechte stang

De lange rechte stang wordt het meeste gebruikt van alle halterstangen. Hier worden vooral statische oefeningen mee gedaan op de plek. De belangrijkste oefeningen die met een lange rechte stang worden gedaan zijn:

  1. Squaten
  2. Deadliften
  3. Shoulderpress
  4. Bankdrukken
  5. Barbell bent over row

Korte rechte stang

Hoewel de lange rechte stang het meest gebruikelijk is heb je ook nog de korte rechte stang. Een stuk korter maar heeft andere functies. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor dynamische oefeningen zoals bij body pump omdat het een wat kleinere stang is en dus gemakkelijker te handelen. Wel kunnen deze soort stangen vaak een stuk minder gewicht aan en is het dus vooral geliefd als stang voor een laag gewichten training.. Om je een idee te geven van welke oefeningen er met deze kortere stang worden gedaan moet je hieronder even kijken in het rijtje. 

  1. Roll out
  2. Overhead lunge
  3. Walking lunges

Conclusie

Het is dus over het algemeen niet een algemene beste keuze. Iedere oefening heeft weer een eigen voorkeur. Wel is de lange olympische halterstang de meest gebruikelijke stang voor statische oefeningen, de korte stang voor dynamische oefeningen en de curlstang vooral voor het trainen van de armen. 

Ga dus na welke oefeningen je dus wilt doen en pas daar jouw keuze op aan. Mijn advies is wel dat op het moment dat je moet kiezen tussen de drie soorten stangen om de lange rechte stang te kiezen. Hier heb je meer keuzevrijheid in oefeningen mee.

Mocht je er nou niet helemaal uitkomen en je vraagt je af welke stang je moet hebben voor een oefening die hierboven niet staat genoemd is. Vraag dan geheel vrijblijvend jouw thuis sport advies aan. Wij helpen je graag naar de goede stang toe. 

Ook kun je onze stangen bekijken door op de knop te klikken hieronder. Welke halterstang vind jij het fijnst?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *