Voeding

Is melk gezond?

is-melk-gezond-of-ongezond

Ja, melk is gezond (mits je geen allergie of intolerantie hebt). Het draagt bij aan sterke botten en bevat veel eiwitten en vitaminen die bijdragen aan een sterker lichaam. Het zorgt voor sneller spierherstel en verkleint de kans op darmkanker.

Melk, de witte motor! Een populaire reclameslogan van vroeger, die zeker opgaat. Melk is namelijk harstikke gezond en biedt meerdere gezondheidsvoordelen. Wat die precies zijn, en wat de verschillen qua gezondheid tussen (half)volle en magere melk zijn leggen we in dit artikel graag uit. Zo maak je voortaan bewuste keuzes als het aankomt op de consumptie van melk en geniet je nog meer van dit witte drankje!

Wat zit er in melk (micronutriënten)?

Melk is vooral rijk aan vitamine B2, B12 en calcium, fosfor en kalium. Hierbij maakt het niet veel uit of het om magere of (half)volle melk gaat, want de hoeveelheid aan deze micronutriënten is hierbij vrijwel gelijk. 

Macronutriënten melk

Hoeveel calorieën zitten er in melk? Dat hangt ervan af of het om (half)volle of magere melk gaat. We zetten dit dan ook graag uiteen in de onderstaande tabel. Houd er rekening mee dat de voedingswaarden ook weer per merk kunnen verschillen. Daarom raden we je aan om voor exacte waarden de verpakking van het betreffende product te controleren. 

Melk voedingswaardenMagere melk per 100 mlHalfvolle melk per 100 mlVolle melk per 100 ml
Energie153 kJ (36 kcal)202 kJ (48 kcal)275 kJ (66 kcal)
Eiwitten3,7 gram3,6 gram3,5 gram
Koolhydraten5,0 gram4,8 gram4,7 gram
Waarvan suiker5,0 gram4,8 gram4,7 gram
Vetten0,1 gram1,5 gram3,6 gram
Vet waarvan verzadigd0,1 gram1,1 gram2,5 gram
Zout0,13 gram0,13 gram0,13 gram

Waar is melk goed voor?

De consumptie van melk heeft positieve effecten op de gezondheid. Hierbij kan er het beste gekozen worden voor magere of halfvolle melk, omdat volle melk meer verzadigd vet bevat, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Een aantal grote voordelen van melk lichten we hieronder toe.

Zorgt voor sterkere botten

In melk zit veel eiwit en calcium, wat bijdraagt aan een goede botdichtheid. Melk zorgt dus voor sterkere botten, waardoor de kans op botbreuken kleiner is. Houd er wel rekening mee dat de structuur van je botten deels erfelijk is, waardoor de een nu eenmaal poreuzere botten heeft dan de ander. Toch is melk een welkome aanvulling voor ieders skelet, omdat hiermee het risico op fracturen vermindert.

Positief effect op het zenuwstelsel

In melk zit vitamine B2, net als B12. Ook zit er kalium in. Deze micronutriënten dragen bij aan een goede werking van het zenuwstelsel. Ook algemeen dragen ze bij aan de energiehuishouding. Het heeft daarmee een positief effect op de werking van het lichaam.

Goed voor de spieren en gewicht controle

In melk zitten veel eiwitten die ervoor zorgen dat je spieren na het sporten sneller herstellen. Dat komt dus goed van pas als je graag spiermassa wilt opbouwen. Die spiermassa zorgt er vervolgens voor dat je vetverbranding gestimuleerd wordt, waardoor magere en halfvolle melk ook positief werkt als je graag wilt afvallen.

Opzoek naar meer eiwitrijke voeding? Bekijk onze blog over eiwitrijke voeding hier!

Verkleint kans op darmkanker

Uit onderzoek blijkt dat een inname van 200 gram aan melk zorgt voor een verlaging van het risico op darmkanker met 10%. Hoog je de hoeveelheid op naar 400 gram per dag? Dan verlaag je het risico met 15%. Het is niet zo dat je het risico compleet kunt afdekken door ver boven die 400 gram te gaan zitten, maar het is natuurlijk altijd fijn als je weet dat het innemen van melk bijdraagt aan het verkleinen van deze kans.

Hoeveel melk per dag is gezond?

Melk en melkproducten (zoals yoghurt, karnemelk en kaas) staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en zij adviseren dan ook om dit type product dagelijks te consumeren als onderdeel van een gevarieerd voedingspatroon. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om 250 tot 500 ml melk(producten) per dag te consumeren. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat je melk(producten) dusdanig in je eetpatroon verwerkt dat je voldoende calcium en eiwitten binnenkrijgt. Melk in drinkvorm kan daar goed aan bijdragen!

glas melk

Melk goed voor elk? Nee!

Hoewel melk veel positieve gezondheidseffecten heeft, is het belangrijk om te weten dat melk niet goed is voor elk. Sommige mensen hebben namelijk last van lactose-intolerantie. Bij kleine kinderen en zuigelingen komt een koemelkallergie soms voor.

In deze gevallen kan er beter gekozen worden voor een melkvervanger. Aangezien dit soort allergieën en intoleranties zich bij iedereen anders kunnen uiten, kun je voor het samenstellen van een gezond voedingsschema met melkvervanger een diëtist in de armen nemen.

Is melk gezond voor ouderen? Ja, juist voor deze doelgroep komt het extra goed van pas, omdat het bijdraagt aan sterkere botten en een sneller herstel van het lichaam. Wel is het belangrijk om te weten dat het lichaam als je ouder wordt steeds minder goed het enzym voor lactose vertering aanmaakt. Je zou dus ook op oudere leeftijd een lactose-intolerantie kunnen ontwikkelen, en als dit het geval is dan kun je melk beter gaan vermijden.

Is soja melk gezond?

Naast de standaard volle en (half)volle melk, zien we ook steeds meer melkvarianten op de markt komen. Zo zijn sojadrinks met toegevoegde calcium en vitamine B12 gezonde keuzes. Dit kan dan ook worden gekozen als melkvervanger wanneer je een lactose-intolerantie hebt.

Is rauwe melk gezond?

Verse melk direct van de koe drinken kan risico’s met zich mee brengen. Er kunnen namelijk ziekmakende bacteriën inzitten. Zover bekend is het daarnaast niet gezonder dan gepasteuriseerde melk, maar meer wetenschappelijk zou nodig zijn om harde conclusies te kunnen trekken, aldus het Voedingscentrum.

Conclusie: is melk gezond?

Zoals je leest draagt het drinken van melk positief bij aan de gezondheid en de sterkte van het lichaam en staat het in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Dus, is halfvolle melk gezond? Ja! En is volle melk gezond? Ook! Zolang je bij het drinken van volle melk maar rekening houdt met de inname van verzadigde vetten. Drink je het liefst volle melk, dan kun je het beste zorgen dat je de verzadigde vetten die je binnenkrijgt via andere voeding beperkt. 

Merk je dat je na het drinken van melk last krijgt van buikkrampen en winderigheid? Dan heb je mogelijk te maken met een lactose-intolerantie. Vermijd dan wel liever melkproducten en laat je eventueel testen of je dit inderdaad hebt.

Drink jij graag melk en welke soort melk is jouw favoriet? Laat het ons gerust weten in een reactie onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *