Gezondheid

Schuldgevoel na een feestje of vreetbui?

schuldgevoel feestje

Een zee aan lekkernijen

Je herkent het waarschijnlijk wel, je hebt een feestje, verjaardag, uitje of andere gelegenheid en er liggen ontzettend veel lekkere (en tegelijkertijd calorierijke) dingen voor het grijpen. Gebak, chips, snoep, koekjes, nog meer chips, bitterballen, kaashapjes, wraps, frisdrank. Je gaat helemaal los en eet en drinkt alles wat los en vast zit. De volgende ochtend wordt je wakker en denkt, pfff dat was niet helemaal de bedoeling (op zijn zachts uitgedrukt). Je kijkt in de spiegel en voelt je gelijk 5 kilo zwaarder. “Had ik dat nou maar niet gedaan..” of “was het echt nodig om dat allemaal te eten?”

Maar hoe kan je dit nou voorkomen? Ik geef je 8 tips om zonder schuldgevoel wakker te worden na een feestje of iets in die trant.

Tip 1: Kies ervoor om op een feestje lekker te eten 

Huh? Maar we gingen toch praten over hoe je zonder schuldgevoel wakker kon worden de volgende ochtend? Ja, dat klopt! Want ik ben er van overtuigd dat als jij zelf een bewuste keuze maakt om eens even lekker te eten, dan zal het schuldgevoel er ook niet zijn de volgende ochtend. Ik zal hem wel een beetje nuanceren. Want als jij iedere week tegen jezelf zegt, ik ga lekker eten vandaag bij dat feestje dan zal het resultaat dat je zo graag wilt bereiken ook achterblijven. En zal op de lange termijn toch schuldgevoel komen.

Wat ik dan ook bedoel

Met deze tip is dat je eens kritisch gaat kijken naar de afgelopen weken en aankomende weken. Gaat het lekker op het moment? Verdien je deze cheat wel? Het gaat uiteindelijk om een caloriebalans. Dus als je wat minder eet op de dag van het feestje en wat minder de dag erna, kan het heus geen kwaad als jij een zakje chips eet. Stel dus een doel voor jezelf voor je naar het feestje gaat. Bijvoorbeeld ik mag van mijzelf 1 zakje chips eten en 2 zoete drankjes. Ik noem maar wat.

Tip 2: Kies voor gezondere varianten

Op feestjes zijn er over het algemeen vaak veel drankjes met suiker of alcohol, maar weinig gezondere opties. Toch hebben de meeste mensen thuis wel een koffiezetapparaat of waterkoker. Voor thee en koffie bijvoorbeeld. Ook kun je kiezen voor calorieloze drankjes, bijvoorbeeld crystal clear. Als we kijken naar eten is er vaak chips of iets in die richting. Wel heel lekker, maar minder goed voor de doelen die jij hebt ten opzichte van een gezonde leefstijl. Soms zijn er stukjes worst of kaas. Dit is al een gezondere oplossing van chips. Kijk dus wat er aanwezig is op het feestje en kies dan voor de gezondere variant. Ook lekker maar wel gezonder. Verder blijven kijken naar hoeveel je eet en drinkt.

Tip 3: Wees voorbereid

Met deze tip bedoel ik niet dat je haar goed moet zitten, je gedoucht moet hebben en je mooie kleding aan hebt als je naar het feestje gaat. Natuurlijk wel fijn als je dit allemaal doet voor je naar het feestje gaat. Maar wat ik bedoel ik dat je van te voren niet wat er allemaal aanwezig is op het feestje. Je kan er dus aan denken om de gene die het feestje geeft te vragen wat er aanwezig is. Daarnaast kan je ook pro actief gewoon spullen voor jezelf meenemen. Denk hierbij aan zelf crystal clear of andere calorieloze drankjes meenemen. Of zelf aanbieden dat je wat gezonde(re) snacks meeneemt.  Zelf ben ik fan van waterijsjes meenemen. Iedereen vindt ze lekker en het is beter dan dat ik de hele avond chips loop te eten. Zo ben je de gangmaker van het feestje en heb jij een betere snack voor handen. Twee vliegen in één klap ;). Ook kun je denken aan het meenemen van noten. Wel calorierijk maar boordevol gezonde vetten en mineralen!

Tip 4: Drink van te voren 2 glazen waterwater

Kleine cheat, als je goed water gedronken hebt van te voren heb je minder zin in drinken of eten omdat je nog vol zit van de glazen water. Handig! Ook blijkt een hongergevoel vaak eigenlijk de dorst te zijn.

Tip 5: Eet van tevoren goed, maar gezond.

Tip 1 speelt in op de calorie balans dat je op het feestje juist lekker gaat eten. Deze tip doet het eigenlijk andersom. Als je van te voren zorgt dat je buik lekker vol zit van al het gezonde voedsel. Dan heb je toch al je gezonde stoffen binnengekregen maar zul je minder zin hebben in de ongezonde snacks op het feestje.

Tip 6: Eet kauwgom.

Als je kauwgom eet dan heb je minder zin in eten en drinken omdat het anders die scherpe smaak van de kauwgom ook heeft. Dat heb ik in ieder geval. Je kan zou dit dus kunnen gebruiken om minder te eten en drinken op het feestje zelf.

Tip 7 Ga sporten

Ga de dag na het feestje of verjaardag sporten en verbrand wat extra calorieën. Je kan denken aan een rondje gaan hardlopen of thuis een workout te doen. Thuis sporten hoeft niet moeilijk te zijn.

Tip 8 Compenseer

De laatste tip lijkt een beetje op de tip over het sporten, maar op het moment dat je weet dat er een feestje, verjaardag of wat dan ook zit aan te komen. Dan kun je er ook voor kiezen om de dagen daarvoor wat minder te eten zodat je wat meer speling hebt in je calorieën op de dag van het feestje of verjaardag. Zo maakt het dus minder uit als je die dag wat meer eet. Ben je benieuwd hoe je erachter komt hoe je jouw caloriebehoefte uitrekent? Hier hebben wij een heel artikel over geschreven.

Wrap it up

Al met al dus een aantal tips en manieren om de ochtend na een feestje op te staan zonder een schuldgevoel. Kijk wat het beste bij jou past en probeer het eens uit. Laat zeker weten met een reacties hieronder wat je van de tips vindt en wat voor jou werkt. Dat wordt super gewaardeerd!

Ook kun je het artikel van Vitans.nl nog eens bekijken over (vr)eetbuien.

Als je zelf nog tips of tricks hebt wat betreft schuldgevoel na een feestje, deel deze dan ook zeker! Zo helpen we elkaar.

Like onze Facebookpagina en volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven van wanneer de blogs online komen.

Heel erg bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *