Advies

Hoe je met zelfvertrouwen kunt sporten als je een grote maat hebt

zelfvertrouwen-tijdens-het-sporten-met-grote-maten

Het is belangrijk om met zelfvertrouwen te sporten omdat dit je kan helpen om je beter te concentreren en om het maximale uit je training te halen. 

Bovendien kan een gebrek aan zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je je onzeker voelt over je uiterlijk of prestaties, wat kan leiden tot sociale angst en het uitstellen of vermijden van activiteiten. Dit kan een negatief effect hebben op je mentale en fysieke gezondheid. 

Het is daarom belangrijk om te werken aan het vergroten van je zelfvertrouwen als je een grote maat hebt, zodat je vrijuit en met plezier kunt sporten.

Waarom zelfvertrouwen zo belangrijk is als je wilt gaan sporten en aan je gezondheid wilt werken – Aantal tips

Zelfvertrouwen is belangrijk als je wilt beginnen met sporten omdat het je kan helpen om door te zetten wanneer het moeilijk wordt. Als je twijfelt aan je eigen vaardigheden of fysieke conditie, kan dit ervoor zorgen dat je snel opgeeft of dat je te moeilijke doelen stelt, wat kan leiden tot teleurstelling en het uitstellen van activiteiten. 

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen voel je je echter beter in staat om uitdagingen aan te gaan en om te blijven oefenen, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde prestaties en een betere gezondheid. 

Bovendien kan zelfvertrouwen ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt in je eigen huid, wat kan bijdragen aan een positieve mindset en een betere mentale gezondheid.

Hoe zorg je voor meer zelfvertrouwen als je een grote maat hebt?

Nu zijn er een aantal dingen die je kunt ondernemen om in ieder geval de randvoorwaarden geregeld te hebben zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken als je gaat beginnen met bijvoorbeeld fitness.  

  1. Kies kleding dat comfortabel zit

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van sportkleding die goed past en je comfortabel voelt:

  1. Meet je omvangen: Voordat je begint met winkelen, is het belangrijk om te weten welke maat je nodig hebt. Meet je borst-, taille- en heupomvang en vergelijk deze met de maattabellen van de merken die je overweegt. Zoek ook naar merken die specifiek gericht zijn op grote maten sportkleding en die meerdere maten opties bieden. Zo zou je als man eens kunnen kijken naar grote maten herenkleding.
  2. Zoek naar stretchy stoffen: Kleding die stretchy is, kan meebewegen met je lichaam en zorgt ervoor dat je je vrijer voelt tijdens het sporten. Zoek naar stoffen zoals joggingstof, die comfortabel aanvoelen en goed passen.
  3. Zoek naar kleding met goede ondersteuning: Als je borst of heupen hebt, kan het handig zijn om naar kleding te zoeken met goede ondersteuning. Zoek naar sportbh’s met goede ondersteuning en sportbroeken met een brede tailleband of elastische manchetten.
  4. Zoek naar ademende stoffen: Het is belangrijk om te zoeken naar kleding gemaakt van ademende stoffen, zoals katoen of polyester, om te voorkomen dat je gaat zweten tijdens het sporten.
  5. Zoek naar comfortabele pasvorm: Zoek naar kleding met een comfortabele pasvorm die niet te strak zit of te los. Kleding die te strak zit kan leiden tot ongemak tijdens het sporten, terwijl kleding die te los zit kan ervoor zorgen dat je je onzeker voelt.
  6. Zoek naar kleding die bij je stijl past: Kies kleding die bij je persoonlijkheid en stijl past. Dit kan ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt tijdens het sporten en dat je met meer zelfvertrouwen sport.
  7. Wil je buiten gaan sporten dan is het goed om een lekker zittende jas te kopen om je warm te houden. Hiervoor kun je eens kijken naar grote maat jassen
grote-maten-lekker-zittende-sportkleding

2. Zoek een sport die je leuk vindt

Het is belangrijk om een sport of activiteit te kiezen die je leuk vindt, omdat dit ervoor zorgt dat je gemotiveerd blijft om te blijven oefenen. Als je iets leuk vindt, zul je je meer verheugen op het sporten en zul je meer geneigd zijn om terug te komen voor meer. Hier zijn een paar tips om een sport of activiteit te vinden die bij je past:

Probeer verschillende sporten of activiteiten uit om te zien wat je leuk vindt. Dit kan variëren van yoga tot hardlopen tot zwemmen. Zoek naar lokale sportscholen of gemeenschapscentra waar je verschillende activiteiten kunt uitproberen.

Zoek naar activiteiten die bij je interesses passen. Als je van muziek houdt, kun je bijvoorbeeld een dansles overwegen. Als je van de buitenlucht houdt, kun je naar activiteiten zoeken zoals wandelen of fietsen. Zoek naar activiteiten die aansluiten bij je interesses om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft om te blijven oefenen.

Zoek naar activiteiten die je comfortabel voelen. Kies een activiteit die je comfortabel voelt om te doen. Als je bijvoorbeeld niet graag in het openbaar sport, kun je overwegen om thuis te oefenen met behulp van fitness-DVD’s of online fitnessprogramma’s.

Kies ook een activiteit die bij je niveau past. Als je bijvoorbeeld nog nooit hebt gesport, kun je overwegen om te beginnen met iets gemakkelijks zoals wandelen of yoga. Als je al ervaren bent in het sporten, kun je naar iets uitdagenders zoeken.

Mocht je het leuk vinden dan is het ook goed om een activiteit te zoeken die je met iemand kunt doen. Het kan leuk zijn om een sport of activiteit te doen met vrienden of familie. Dit kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft om te blijven oefenen en dat je je minder alleen voelt tijdens het sporten.

3. Zoek een vriend of maatje om mee te sporten

Het hebben van een maatje om mee te sporten kan ervoor zorgen dat je gemotiveerder bent om te blijven oefenen en dat je met meer zelfvertrouwen sport. Een maatje kan ook een goede steun zijn als je door moeilijke tijden gaat of als je bepaalde doelen wilt behalen. Hier zijn een paar manieren om een maatje te vinden om mee te sporten:

  1. Zoek naar groepslessen of sportclubs: Veel sportscholen en gemeenschapscentra bieden groepslessen aan, zoals yoga of zumba, waarbij je met anderen kunt oefenen. Ook zijn er vaak sportclubs waarbij je kunt aansluiten om met anderen te oefenen.
  2. Vraag aan vrienden of familie of ze willen oefenen: Vraag aan vrienden of familie of ze willen oefenen. Dit kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd blijft om te blijven oefenen en dat je je minder alleen voelt tijdens het sporten.
sportbuddy

3. Zoek naar online groepen of forums: Er zijn veel online groepen en forums waarbij je met anderen kunt afspreken om te oefenen. Zoek naar groepen die bij jouw interesses passen en probeer contact te leggen met andere mensen die ook graag willen oefenen.

4. Zoek naar een personal trainer of een sportcoach: Als je graag met iemand wilt oefenen die specifiek op jou is gericht, kun je overwegen om een personal trainer of sportcoach te zoeken. Zij kunnen je helpen om doelen te behalen en om je te motiveren om te blijven oefenen.

4. Zoek professioneel advies als je het nodig vindt

Een personal trainer of fysiotherapeut kan je helpen om met meer zelfvertrouwen te sporten door je te voorzien van professioneel advies en ondersteuning. Een personal trainer kan bijvoorbeeld helpen om een trainingsprogramma op te stellen dat specifiek op jou is gericht, en kan je begeleiden bij het behalen van je doelen. Een fysiotherapeut kan je helpen om eventuele fysieke beperkingen te overwinnen en om blessures te voorkomen.

5. Sport thuis

Nu kunnen wij je deze tip natuurlijk niet onthouden, en dat is natuurlijk sport lekker thuis in jouw eigen vertrouwde omgeving. Niemand die je loopt aan te kijken, je hoeft je om geen enkele persoon zorgen te maken alleen maar jouw workout. 

Je kunt gebruik maken van apps zoals die van fit.nl om je te voorzien van een trainingsschema. Zie banner hieronder.

FIT-app

Daarnaast hoef je het jezelf ook niet moeilijk te maken en kun je ook gewoon een kettlebell in huis halen en ons artikel over kettlebell oefeningen eens bekijken. 

Conclusie

Één ding moet je echt in je oren knopen. Hoewel het natuurlijk super fijn is om overal zelfvertrouwen te hebben komt het uiteindelijk ook gewoon neer op gewoon doen en zelfvertrouwen kweken door het gewoon te doen. 

Je kunt van mij op aan dat je je echt geen zorgen hoeft te maken over anderen. Die zijn allemaal te druk bezig met zichzelf. En mocht dat niet het geval zijn dan dikke boeie! 

Misschien makkelijk gezegd, maar zo is het wel. 

Jij wilt lekker sporten en aan jouw gezondheid werken. Laat je niet tegenhouden en probeer bovenstaande tips uit om je over die drempels heen te krijgen. 

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt gehad en mocht je nou nog vragen hebben, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten!

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *