Je bent het helemaal zat! Je hebt al een aantal weken, maanden of zelfs jaren niet gesport en je hebt alles naar binnen lopen vreten wat los en vast zit. Je bent flink aangekomen en bent al moe als je één trap op loopt. Het is de hoogste tijd om er wat aan te doen! Je wilt beginnen met fitness, maar je vraagt je af hoe je dit het beste kunt doen. Ik wil je dan ook graag helpen met een aantal tips voor je gaat beginnen met fitness. Zo voorkom je de grootste valkuilen en heb jij straks het snelst resultaat.
Wat is fitness precies
Je wilt zo snel mogelijk naar de tips om te beginnen, dat snap ik maar voor we naar de tips gaan, wil ik eerst even kort stilstaan bij wat fitness eigenlijk is. Zo weet je precies waar we over praten bij de tips en weet jij inhoudelijk ook wat het inhoud.
Fitness kan in twee delen worden opgedeelt. Je hebt binnen de fitness het cardio gedeelte en het krachttraining aspect. Het is dan ook het meest ideaal als je in jouw trainingsschema een combinatie hebt van beide aspecten.
Cardio
Nu je weet dat cardio een onderdeel binnen de fitness, is de volgende vraag, wat is cardio? Met cardio wordt het langdurig gedeelte bedoeld. Het fietsen op een hometrainer, het staan op een crosstrainer, het rennen op een loopband, of het roeien op een roeimachine. Naast het zweten op deze apparaten kun je ook bokszaktraining onder cardio schalen. Het gaat er echter bij cardio om dat je met de hartslag omhoog gaat en deze hooghoudt voor een bepaalde tijd, ook wel het creëren en behouden van uithoudingsvermogen. En dat kun je dus doen op verschillende manieren.
Krachttraining
Krachttraining is erop gericht jouw spieren te versterken en vergroten. Door het lichaam te belasten met gewichten en lichaamsgewicht oefeningen kun je kleine scheurtjes in jouw spieren maken. Dit klinkt heel heftig, maar is juist positief. Het lichaam repareert deze scheurtjes namelijk en doet dit in de overtreffende trap. Oftewel je spieren worden groter en sterker. Het lichaam wilt namelijk een volgende keer de belasting wel goed aankunnen.
Tips voor het beginnen met fitness
Nu je weet wat fitness precies is, gaan we over op de tips voor het beginnen met fitness. Neem iedere tip goed door, en mocht je er vragen over hebben, aarzel dan niet en laat een bericht achter in een reactie! Ben je benieuwd of je eerst met cardio of kracht moet beginnen? Daar hebben we ook meer informatie over.
Zorg dat je goed warm bent
Voor je gaat beginnen met met jouw fitnesstraining is het belangrijk om goed warm te zijn. Zorg dat je lichaam klaar is voor de aankomende belasting. Het hard moet rustig aan gaan pompen, het bloed stromen en de longen en spieren geactiveerd. Doe je een warming up voor cardio, begin dan langzaam en bouw het rustig op naar een intensiever niveau. Ga je krachttraining doen, begin dan met 5-10 minuten op een cardio apparaat en bouw de krachtoefening daarna stap voor stap op in gewicht. Mocht je geen cardio apparaat ter beschikking hebben, denk dan aan een aantal lichaamsgewicht oefeningen zoals airsquats, opdrukken en jumping jacks.
Begin lekker thuis in jouw eigen omgeving
Als je gaat beginnen met fitness, begin dan in jouw eigen omgeving thuis. Je hebt geen mensen die je zitten aan te staren, die op het apparaat willen waar je op staat of denken dat ze het allemaal beter weten. Je kunt de techniek rustig op jouw eigen tempo leren. Mocht je nog geen fitnessproducten hebben dan kun je bijvoorbeeld eerst oefenen met een bezemsteel in de plaats van een halterstang, of een voetbal i.p.v. een medicijnbal, om maar twee voorbeelden te noemen. Zo kun je in ieder geval de techniek van de oefeningen langzaam oefenen in de spiegel zonder, dat je het gevoel hebt dat al die fitness fanaten in de sportschool zitten te kijken. Nog mooier zou natuurlijk zijn als je jouw eigen homegym hebt. Lees ook ons artikel over krachttraining thuis.
Train met een fitnessschema
Stel een fitnessschema op of laat deze maken. Als je een schema hebt met een aantal oefeningen dan ga je met een doel jouw training in. Je weet waar je aan toe bent en waar je naartoe traint. Je hoeft niet na te denken en je bent daarmee tactisch met jouw gezondheid bezig. Ook train je op deze manier spiergroepen echt om sterker te worden. Als je steeds wat anders doet dan heb je minder snel resultaat omdat er anders te veel rust tussen de trainingen per spiergroep zit. Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan kun je altijd (geheel gratis!) bij ons thuissport advies aanvragen. We helpen je graag een handje op weg!
Bouw het op
Naast het trainen met een doel is het ook belangrijk om het op te bouwen. Je lichaam gaat het niet leuk vinden als jij van 0 naar 100 gaat in 3 seconden. Ga niet gelijk 5 keer in de week fitnessen maar bouw het op. Begin met 2 keer in de week en bouw het langzaam op. Naast de trainingsfrequentie is het ook belangrijk om de intensiteit op te bouwen. Pak niet gelijk hele zware gewichten, maar begin met een laag gewicht en focus je op de techniek. Daar later meer over. Het is echt belangrijk om je lichaam te laten wennen aan de belasting. Anders heb je na je eerste trainingen enorme last van spierpijn of zelfs blessures en denk je ook van laat maar zitten. Goed dus om gemotiveerd te beginnen, maar probeer het te doseren, zodat je die motivatie kan blijven vasthouden.
Heb geduld maar blijf consistent
Dit brengt ons dan ook naar het volgende punt, heb geduld, maar blijf consistent. Vaak willen mensen die gaan beginnen met fitnwriteess binnen enkele dagen of weken enorme resultaten. Echter is de realiteit dat deze resultaten vaak minder snel behaald worden dan in de meeste mensen hun hoofd. Het is dan ook belangrijk om geduld te hebben en niet gelijk resultaat te verwachten na je eerste training. Niet stoppen na de eerste weken geen resultaat! Blijf consistent trainen en blijf zoeken naar dingen die je beter kunt doen op bijvoorbeeld het gebied van techniek en voeding.
Schrijf jouw prestaties op
Om consistent te blijven is het belangrijk dat jouw motivatie hoog blijft. Zelf heb ik ervaren dat het goed werkt om je resultaten op te schrijven. Het gebeurde mij namelijk dat ik iedere week bezig was met krachttraining, en ik op een gegeven moment dacht dat ik niet meer verder kwam. Echter toen ik even terug ging kijken bleek dat ik weldegelijk een heel stuk vooruit was gegaan, alleen had ik het niet echt door omdat je iedere keer maar kleine stapjes maakt.
Eet na de training iets eiwitrijk
Een kleine tip die ook goed kan werken om het vol te houden is het eten van iets met veel eiwitten na je training. Hierdoor geef je jouw spieren de voedingsstoffen om te herstellen. Zo verlicht je spierpijn een klein beetje en is het gemakkelijker vol te houden. Verder is het ook goed voor het lichaam natuurlijk.
Techniek is belangrijker dan gewicht!
De laatste tip die ik je mee wil geven is misschien wel de belangrijkste van allemaal. Focus je in het begin voornamelijk op de techniek en niet op hoeveelheid gewicht! Het is waarschijnlijk wel de grootste fout die je kunt maken in de fitnesswereld. Gelijk in week 1 met maximaal gewicht trainen. Het is zo belangrijk om eerst de techniek goed te beheersen van de oefeningen die je gaat doen, voor je meer gewicht op bijvoorbeeld de stang doet! Een goede techniek is lief zijn voor je lichaam. Tuurlijk moet je jouw lichaam belasten om sterker te worden, maar als je dit op de verkeerde manier doet, dan kun je er vervelende blessures aan overhouden. Lees dus vooral veel artikelen over de techniek van bepaalde oefeningen. (kleine tip, lees de artikelen van thuisatleet :p)
Beginnen!
Oke, tijd om te beginnen! Ga op zoek naar artikelen die de techniek uitleggen van de oefeningen die je wilt doen. Zorg verder voor een fitnessschema (hier wil ik je maar al te graag mee helpen, mail: matthijs@thuisatleet.nl), zorg dat je het rustig opbouwt en de motivatie hoog houdt. Consistentie is de truc. Koop eventueel een aantal fitnessartikelen voor thuis en ga aan de gang! Mocht je nog vragen hebben, dan kun je deze altijd stellen in een reactie hieronder of een mail naar me toesturen.
Interessante artikelen:
- Thuis de onderrug trainen
- Halterstangoefeningen
- Buikspieroefeningen met gewichten
- Kettlebell oefeningen
- Oefeningen met gewichten thuis voor vrouwen
- Russian twist
- Armoefeningen voor thuis
- Plyometrische training
- Techniek op de roeitrainer
- Afvallen met een roeitrainer