Advies

Beste loopband voor thuis in 2023

beste-hardloopband-voor-thuis

Ben jij je aan het oriënteren in een hardloopband die je thuis kunt gaan gebruiken? Je wilt graag een loopband om mee aan de slag te gaan en jouw conditie te verbeteren. Het liefst doe je dit vanuit jouw eigen huis zodat je nooit de drempel over hoeft om naar bijvoorbeeld de sportschool te gaan.

Verder wil je ook niet bij een hardloopgroep gaan en wil je zelf indelen wanneer je traint. Kortom, je bent op zoek naar een loopband voor thuis. Wij willen je graag helpen bij je keuze en zetten daarom de factoren onder elkaar waarop je moet letten bij het kopen van een loopband voor thuis.

Daarna willen we je enkele suggesties geven om een keuze uit te maken. 

Wat is een hardloopband precies?

Een hardloopband is zoals de naam het al verklapt een band waarop je kunt hardlopen. De meeste kennen dit cardio apparaat wel. De motor van het apparaat zorgt dat de band steeds ronddraait waardoor jij op 1 plek kunt blijven hardlopen.

Het voordeel hiervan is dat je het binnen kunt doen en daarom ook in jouw eigen huis. Verder kun je op deze manier een stuk relaxter bezig zijn met jouw conditie en kun je zelfs een serie kijken terwijl je aan het sporten bent. Je kunt je helemaal focussen op het sporten zelf en hoeft geen rekening te houden met dingen zoals verkeer. 

Verder kun je de snelheid waarmee de loopband ronddraait zelf instellen. Zo voorkom je dat je inkakt tijdens het rennen omdat de loopband steeds op hetzelfde tempo zal blijven draaien. Tenzij jij dit aanpast natuurlijk.

Naast hardlopen kun je ook wandelen op de band. Je kunt de snelheid helemaal naar jouw eigen wensen instellen. Verder kun je bij de meeste hardloopbanden ook de helling instellen om het nog zwaarder te maken en zijn er zelfs vooringestelde programma’s beschikbaar. Zoals je ziet, sommige loopbanden hebben een hoop opties.

Waar moet een hardloopband voor thuis aan voldoen?

Er zijn verschillende punten waarop je moet letten als je een hardloopband voor thuis wilt kopen. Zo is het belangrijk dat je de loopband van een goed merk koopt. Een loopband moet namelijk aardig wat gewicht kunnen opvangen als je steeds weer neerkomt iedere stap. Verder vind je hieronder de punten waarop je moet letten.

1. Maximale snelheid

Het eerste punt waarop je zal moeten letten tijdens het kopen van een hardloopband is de maximale snelheid. Hoewel dit wel aan jouw doel en capaciteiten ligt adviseren wij wel een loopband te kopen die minimaal 15 km/h kan. 

2. Maximale hellingshoek

Zoals eerder genoemd kun je met een verhoogde hellingshoek jouw training zwaarder maken. Dit is handig als je graag zou willen hardlopen in de bergen of gewoon jouw beenspieren sterker wilt maken.

Wij adviseren dan ook als je dit belangrijk vindt, de mogelijkheid te kiezen voor een minimale hellingshoek van 10%. Hoewel dit kan voelen als een klein verschil zal het wel degelijk verschillen als jij bijvoorbeeld een half uur aan het hardlopen bent. Mocht dit niet heel belangrijk zijn voor je dan kan iets minder natuurlijk ook altijd.

Benieuwd naar loopband met een hellingshoek? Bekijk dan ons artikel over de beste loopbanden met hellingshoek.

3. Vermogen van de motor

Het vermogen van de motor is vrij belangrijk. En het ligt heel erg aan de snelheid waarmee je hardloopt hoe hoog deze moet zijn. Je kunt dit beter ruim nemen dan net aan omdat jouw loopband dan langer zal meegaan.

Het is zowel belangrijk om naar het continue vermogen als het piekvermogen te kijken van de roeitrainer. Op het moment dat je lang op hoge snelheid gaat hardlopen is het belangrijk om een hoog continue vermogen te hebben. Als je maar kort bijvoorbeeld een eindsprint wilt maken dan kunt je daar het piekvermogen voor gebruiken.

Wij raden aan om maximaal 80% van het vermogen te gebruiken om zo de loopband zo lang mogelijk mee te laten gaan. Dus als de loopband een motor heeft met bijvoorbeeld 1,5 pk continue vermogen en hij kan hiermee op 15 km/h gaan, houdt dan ongeveer maximaal 12 km/h aan.

Zo gebruik je niet het volledige vermogen van de motor en zal de motor alleen maar langer mee gaan. Dus kijk naar hoe hard jij rent en pas daar jouw keuze op aan.

Bedenk wel dat je steeds sneller kunt gaan lopen door progressie van je trainingen. Dus als je nu gemiddeld 10 km/h rent kan dat over een jaar 12 of 13 km/h zijn. Dus neem het lekker ruim zou ik zeggen zodat je veel groeipotentie hebt. Misschien nog leuk om te weten maar hoe meer vermogen de loopband heeft, hoe minder geluid hij maakt.

4. Maximale gebruikersgewicht

Het vierde punt waar je naar moet kijken is het maximale gebruikersgewicht. Kijk naar jouw eigen gewicht en pas hier jouw keuze op aan. Ook hierbij is het belangrijk om het weer lekker ruim te nemen.

Hoe meer speling er tussen jouw gewicht en het maximale gebruikers gewicht zit hoe beter hij is bestand tegen het gebruik en dus hoe langer hij zal meegaan. 

5. Loopoppervlakte

Het loopoppervlakte van de band waarop je loopt is ook belangrijk. Hoe groter het oppervlak is, hoe comfortabeler jij kunt lopen. Je zult minder bezig zijn met op de band blijven lopen als je een groot oppervlak hebt om op te lopen.

Om je toch een richtlijn te geven kun je aanhouden een lengte van de loopband die net zo lang is als jouw lichaamslengte. Wat breedte betreft kun je 1,5x jouw breedte aanhouden als je voeten op schouderbreedte staat.

6. Aantal programma’s

Als je thuis traint dan is het belangrijk om te kijken naar het aantal vooringestelde programma’s. Hoe meer programma’s je hebt hoe meer afwisseling jij kunt aanbrengen in jouw training. Het ligt er natuurlijk heel erg aan hoe vaak je deze programma’s gebruikt, maar als je dit wel vaak wilt gaan gebruiken adviseren wij om minimaal 12 programma’s op de hardloopband te hebben. 

7. Inklapbaar?

virtufit-elite-tr-1000i-loopband-inklapsysteem

Als je op zoek bent naar een loopband voor thuis dan is het fijn als het apparaat niet te veel ruimte in beslag neemt. Loopbanden nemen namelijk vaak veel ruimte in beslag en dan is het fijn als hij in ieder geval kan worden ingeklapt.

Zo bespaar je een hoop ruimte op het moment dat je hem niet gebruikt. Dus als je weinig ruimte in jouw homegym hebt is het handig om een loopband te hebben die je kunt inklappen.

8. Tablethouder

Als je lang wilt hardlopen en genieten van het hardlopen thuis is het fijn als je een tablethouder hebt. Dit zorgt ervoor dat jij je tablet netjes kwijt kunt op de loopband en jouw series of films kunt kijken terwijl je aan het hardlopen bent. 

9. Bidonhouder

Een bidonhouder spreekt voor zich. Het is fijn als je tijdens jouw training ook slokjes water kunt drinken. Zo drink je genoeg water en is de kans op kramp bijvoorbeeld minder groot. 

10. Hartslagmeter

Als je een hartslagband hebt of erbij koopt, dan is natuurlijk wel handig als er ook een functie hiervoor op het apparaat zit. Niet alle loopbanden ondersteunen dit namelijk. Ook kun je bij veel hardloopband met de hartslag handvatten de hartslag zien.

Echter moet je dan tijdens het hardlopen de handvatten vast houden. Mocht je dit dus willen gebruiken kijk dan goed naar welke KHz de hartslagband heeft en welke de loopband ondersteund. 

11. Demping

Op het moment dat je aan het hardlopen bent dan krijgen je gewrichten iedere stap een aardige klap met het neerkomen. Om de schade op de gewrichten te minimaliseren is het goed om te beschikken over goede demping.

Zo kun je beginnen met goede hardloopschoenen met voldoende demping. Daarnaast is het voordeel van een hardloopband ook dat er nog demping zit in het apparaat. Zo wordt de belasting dus nog minder op de gewichten dan als je buiten zou rennen.

Hoewel de meeste loopbanden wel over een demping systeem beschikken, is dit toch iets om naar te kijken als je bijvoorbeeld zwakke knieën hebt. 

12. Afmetingen

De afmetingen is een vrij belangrijk onderdeel van de aankoopkeuze als je een loopband gaat kopen. Een loopband neemt namelijk veel ruimte in beslag en thuis is er vaak maar beperkte ruimte voor dit soort dingen. Verder wil je ook niet al je ruimte verspillen aan 1 apparaat. Kijk dus goed naar hoeveel ruimte je hebt en hoe groot het apparaat is. 

13. Gewicht van de loopband

Het gewicht van de loopband is het laatste ding waarop je moet letten als je een loopband wilt gaan kopen voor thuis. Je kunt er namelijk uit opmaken of de loopband is gemaakt met zware kwalitatieve materialen of met lichte minder goede materialen. Hoe zwaarder het apparaat hoe meer het bestand is tegen gebruik en dus hoe langer hij zal meegaan. 

Welke loopband is het best voor thuis?

Als er een oordeel gegeven moet worden over welke loopband het beste is voor thuis, is het nog vrij lastig. Iedereen heeft namelijk zijn eigen doelen, conditieniveau en hardloopniveau.

Dus wat voor de een wel een goede loopband is voor thuis is dat voor de ander misschien weer overdreven luxe of andersom. Kijk dan ook in onderstaand schema wat voor jou belangrijke punten zijn waarop je jouw keuze kunt aanpassen. 

Schema met alle eigenschappen van de loopbanden

 VirtuFit TR-900iVirtuFit TR-500iVirtuFit TR-200iVirtuFit TR-100VirtuFit TR-75VirtuFit HIIT running
Maximale snelheid20 km/h20 km/h18 km/h16 km/h10 km/honeindig
Maximale hellingshoek15%15%12%12%3%0%
Continue vermogen3 pk3 pk2,5 pk2 pk0,75 pkHeeft geen motor
Piekvermogen7 pk6 pk5,5 pk4 pk1,5 pkHeeft geen motor
Max. Gebruikers gewicht150 kg150 kg140 kg136 kg110 kg160 kg
Loop oppervlak153 x 55 cm140 x 51 cm141 x 50 cm120 x 40 cm105 x 33 cm160 x 44 cm
Aantal programma’s40353616129
InklapbaarJaJaJaJaJaNee
TablethouderJaJaJaJaJaJa
BidonhouderJaJaJaJaJaJa
HartslagmeterJaJaJaJaJa (alleen handsensor)Ja
DempingJaJaJajaJaNee
Afmetingen(LxBxH)196 x 92,5 x 147 cm181 x 95,5 x 130 cm198 x 78 x 135 cm150 x 67 x 132,4 cm129.5 x 60 x 110.5 cm172 x 81 x 170 cm
Gewicht105 kg77 kg75 kg50 kg25 kg135 kg
Garantie3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar3 jaar
Klik en bekijk–>VirtuFit TR-900iVirtuFIt TR-500iVirtuFit TR-200iVirtuFit TR-100VirtuFit TR-75VirtuFit Elite HIIT running

 

De VirtuFit TR-900i loopband

De VirtuFit TR-900i is een loopband die onder de normale loopbanden van VirtuFit het duurste is. Echter heeft zie je dit wel ook terug in de eigenschappen van dit mooie apparaat. Zijn sterke motor, grote loopoppervlak en de zware materialen die zijn gebruikt maakt dit de beste keuze voor de hardloper die thuis veel op de band staat. Denk hierbij aan minimaal 4x per week. 

De VirtuFit TR-500i loopband

De VirtuFit TR-500i is in prijs een stuk goedkoper dan de TR-900i. Echter is de motor even sterk en kunnen ze allebei tot wel 20 km/h gaan. Het loopvlak is wel wat kleiner en deze loopband heeft net wat minder programma’s. Ook is het de TR-500i een stuk lichter.

Maar als jij een klein beetje op de centen wilt letten dan is de TR-500i echt wel een elite loopband. Ben jij dus een serieuze hardloper dan is de TR-500i net zoals de 900i de beste keuze voor jou.

De VirtuFit TR-200i loopband

De VirtuFit TR-200i is de beste keuze als je een goede sterke loopband wilt hebben met een flink loopoppervlak en veel programma’s, maar toch een beetje aan de portemonnee moet denken. Hoewel die in vergelijking met de TR900i en TR-500i maar iets onderdoet in de eigenschappen scheelt het een aardige bak geld.

Kan je dus genoegen nemen met net iets mindere eigenschappen van de loopband dan is de TR 200i de beste keuze voor jou. 

De VirtuFit TR-100 loopband

De volgende loopband in het rijtje is de VirtuFit TR 100 loopband. Dit is een loopband waarbij je de eigenschappen al ziet afnemen in vergelijking met de vorige twee. Echter is het een prima loopband als je 1 a 2 keer per week op de loopband staat en nog beginnend bent. De TR-100 loopband is dus de beste keuze als je echt nog beginnend bent in het hardlopen.

De VirtuFit TR-75 loopband

De laatste (normale) loopband is de TR-75 van VirtuFit. Hoewel deze in eigenschappen ver onderdoet tegenover de TR-100 is hij ook maar een klein stukje goedkoper. Mocht je het geld toch zo belangrijk vinden en wil je de loopband alleen maar gebruiken voor bijvoorbeeld wandelen dan is dit een prima keuze.

Echter adviseren wij dat als je ook maar een klein beetje wilt investeren in je materiaal en je ook echt wilt gaan hardlopen, toch voor de TR-100 loopband te gaan.

De VirtuFit Elite HiiT running loopband

De laatste loopband die ik nog wil bespreken is de VirtuFit Elite HiiT running loopband. Hoewel dit geen normale loopband is, is het toch wel een hele goede loopband voor professionele sporters. Deze loopband heeft namelijk geen motor en past zich aan op jouw looptempo.

Er zit geen maximum op. Hoe harder jij gaat rennen hoe harder hij gaat. Verder is dit wel het duurste apparaat van allemaal. Echter is de kwaliteit ongekend. Het is een enorm zwaar apparaat en gaat hij ook ongekend lang mee. Wil jij jezelf ongekend hard uitdagen? Dan is dit de beste keuze voor jou!

Conclusie

Nu heb je alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken voor het kopen van de beste loopband voor jou. Zoals eerder genoemd is de beste loopband heel erg persoonsgebonden. Kijk dus goed in het schema welke eigenschappen het belangrijkste zijn voor jou en pas daar jouw keuze op aan. 

Mocht je nog vragen hebben over wat de beste loopband voor jou is. Je kunt ons altijd een mail sturen of hieronder een reactie achterlaten. Wij willen je graag helpen met de beste keuze voor jou.

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *