Voeding

Is zeewier gezond of ongezond?

is-zeewier-gezond

Ja, zeewier is gezond. Het bevat erg veel eiwitten en wordt daarom ook veel gegeten als vleesvervanger. Het bevat veel ijzer, jodium en vitamine B. De voedingswaarden verschillen per soort zeewier en de manier van kweken en bewerken.

Zeewier is in de basis een alg. Wanneer algen groeien en meer cellen hebben dan worden ze onder de zeewieren geschaard. Er zijn meer dan 500 soorten eetbare zeewier, waarvan sushi zeewier (nori bladen) wellicht de bekendste soort is in Nederland. Zowel in onze Oosterschelde als in de Noordzee wordt zeewier gekweekt. In sommige landen, waaronder Frankrijk, Noorwegen en Ierland, wordt zeewier ook in het wild geoogst.

Zeewier is in Nederlandse winkels nog niet zo ruimschoots terug te vinden. De meest geconsumeerde soorten in ons land zijn nori en zeesla. Soorten als wakame, kombu, arame, dulse en zeespaghetti lijken tevens hun opmars te maken. Hoe zit het met de gezondheidseffecten van zeewier?

Wat zit er in zeewier (micronutriënten)?

Het is belangrijk om te weten dat de precieze hoeveelheid en samenstelling van micronutriënten afhangen van het soort zeewier, maar ook van het seizoen en de manier van kweken en verwerken. In ieder geval bevatten alle soorten B-vitaminen, waaronder veel vitamine B1. Ook zit er ijzer (m.u.v. kombu) en vitamine C in. Daarnaast is zeewier een bron van calcium, fosfor, magnesium, calcium, natrium en kalium. Vitamine B12 zit alleen in zeesla en nori.

Macronutriënten zeewier

Hoeveel calorieën zitten er in zeewier en hoe zit dat met de overige voedingswaarden? Ook hier geldt dat het afhangt van de soort zeewier en de productie. In onderstaande tabel gebruiken we nori zeewier als voorbeeld. Voor alle voedingsinformatie (richtlijn) per type zeewier verwijzen we je door naar de Zeewierwijzer. We raden je altijd aan het etiket van het betreffende zeewier product te raadplegen.

Nori voedingswaarden (richtlijn – gedroogd en onbewerkt)Per 100 gram
Energie736 kJ (176 kcal)
Eiwitten27,6 gram
Koolhydraten12,9 gram
Vetten1,6 gram
Vet waarvan verzadigd0,9 gram
Zout1939 mg

Waar is zeewier goed voor?

Het eten van zeewier heeft verschillende gezondheidsvoordelen. We noemen een aantal pluspunten voor de gezondheid.

zeewier-gezondheidsvoordelen

Veel vezels in zeewier

Vezels bevorderen de stoelgang, waardoor je beter naar het toilet kunt. Dat niet alleen, want vezels zorgen er tevens voor dat de kans op onder meer ontstekingen en diabetes verkleind wordt. Ze stabiliseren de bloedsuikerspiegel en leveren een positieve bijdrage aan het cholesterol. Tot slot dragen ze bij aan een verzadigd gevoel.

Zeewier als ontstekingsremmer

In zeewier zitten polysachariden die ook wel fucoidanen genoemd worden. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking. Zo zorgen ze bijvoorbeeld voor minder kans op bloedklontering, waardoor je minder snel trombose krijgt. Het is tevens goed voor de doorstroming in de bloedvaten. Er zijn zelfs vermoedens dat zeewier kanker bestrijdende eigenschappen heeft. Deze zijn echter nog niet voldoende uit onderzoek naar voren gekomen, maar zijn verder onderzoek meer dan waard. 

Zeewier helpt bij afvallen

Zoals benoemd zitten er veel vezels in zeewier. Net als veel jodium (wat je normaal misschien uit brood haalt). Doordat zeewier zo’n verzadigd gevoel geeft, dit in combinatie met de bestandsdelen (alginaat en carrageenan), is het een goede keuze in het dieet voor iedereen die streeft naar gewichtsverlies. Het is in meerdere klinische onderzoeken aangetoond dat zeewier een geschikte consumptie is in de strijd tegen obesitas.

Goed voor het zenuwstelsel

Zijn nori vellen gezond? Absoluut, want deze bevatten een grote hoeveelheid vitamine B12. Deze vitamine zorgt voor en goede werking van het zenuwstelsel, alsook voor de aanmaak van rode bloedcellen. Dit is weer belangrijk voor het voorkomen van bloedarmoede. Normaal haal je deze vitamine vooral uit dierlijke producten of supplementen. Veganisten die gek zijn op zeewier kunnen echter hun hart ophalen, want zij halen dit uit nori vellen en ander gedroogd zeewier. 

Toepassingen van zeewier

Zeewier kan op verschillende manieren in de keuken gebruikt worden. Zo kun je het meekoken in de soep, roosteren in de oven of roerbakken bij de pasta. Verse zeewier kun je tevens in een salade of pokebowl stoppen. De zeewiersoort kombu wordt gebruik om zeewier thee van te maken. En de welbekende gedroogde nori vellen worden in de sushi verwerkt. 

zeewier-pokebowl

Verder kan zeewier ook in vleesvervangers verwerkt worden, zoals een burger. Dankzij de grote hoeveelheid eiwitten is het een uitstekende keuze voor vegetariërs en veganisten. Tot slot wordt zeewier ook wel eens in voedingssupplementen verwerken.

Zeewiersalade gezond

Wie sowieso al gek is op salades moet zeker overwegen om regelmatig een zeewiersalade op het menu te zetten. Wissel verschillende soorten zeewier af en proef welke je het lekkerst vindt. Misschien heb je wel eens gehoord dat chuka wakame gezond is maar heb je geen idee wat het is. Deze frisgroene salade bevat geblancheerd zeewier en wordt gemarineerd met sesamzaden en -olie, sojasaus en wat hete peper. Zeker het proberen waard!

Hoeveel zeewier per dag?

De European Food Safety Authority (EFSA) beveelt een bovengrens van 0,6 mg jodium per dag aan. De hoeveelheid jodium per soort en toepassing van zeewier is verschillend, dus daarom is het aan te raden het etiket van het betreffende product raad te plegen. Een (veel) te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren, wat kan leiden tot diarree en hartkloppingen.

Conclusie: zeewier gezond of niet?

Zeewier is zonder twijfel gezond. Het is ten eerste een uitstekende vleesvervanger en het past daarnaast ook nog eens thuis in een licht voedingspatroon. Het bevat weinig calorieën en veel vitaminen. Wel is het aan te raden om je aan de aanbevolen hoeveelheid te houden (natuurlijk mag je je best een keer vergrijpen aan sushi, maar liever niet te vaak). Zeewier bevat namelijk veel jodium, waar je al snel te veel van kunt binnenkrijgen. Probeer eens nieuwe zeewiersoorten te ontdekken en stel zelf je heerlijke gerechten samen!

Welke soort zeewier gebruik jij, en hoe verwerk je die in gerechten? Wij zijn benieuwd en nodigen je uit om je reactie achter te laten onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *