Ja, chiazaad is gezond. Het is een goede bron van eiwitten en is rijk aan antioxidanten. Het kan de stoelgang verbeteren en de bloeddruk verlagen. Daarnaast zorgt het voor een verzadigd gevoel, waardoor het goed past in een dieet als je wilt afvallen.
Chiazaad staat van oorsprong bekend als vogelvoer. Hoewel het al eerder gebruikt werd in Zuid-Amerikaanse gerechten, werd het in november 2009 in Nederland pas goedgekeurd voor menselijke consumptie. Tegenwoordig vinden we het in alle grote supermarkten.
De populariteit van chiazaad groeide al snel, mede dankzij de promotie door foodbloggers. En dat is niet voor niets, want er zijn meerdere gezondheidsvoordelen aan toe te schrijven. Waarom je deze ‘superfood’ moet eten? Daar vertellen we je in dit artikel meer over.
Wat zit er in chiazaad (micronutriënten)?
In chiazaad vind je onder meer calcium, ijzer, zink, magnesium, fosfor en mangaan. Het bevat ook veel antioxidanten en flavonoïden. Ook bevat het omega 3 vetzuren. Verder vind je er flink wat B-vitaminen in terug.
Macronutriënten chiazaad
Hoeveel calorieën zitten er in chiazaad? Bekijk de voedingswaardetabel per 100 gram.
Chiazaad voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 1900 kJ (461 kcal) |
Eiwitten | 20 gram |
Koolhydraten | 4,9 gram |
Waarvan suiker | 0,7 gram |
Vetten | 33 gram |
Vet waarvan verzadigd | 4 gram |
Zout | 0,03 gram |
Waar is chiazaad goed voor?
Chiazaad wordt door foodbloggers ook wel eens beschreven als wondermiddel en superfood. Tal van gezondheidsvoordelen worden er aan toegeschreven. Graag noemen we de belangrijkste, die ook uit wetenschappelijk onderzoek naar voren zijn gekomen.
Chiazaad helpt bij afvallen
Met chiazaad afvallen is een goed idee. Het zaad bestaat namelijk voor circa 14% uit eiwit, dat ook nog eens van hoge kwaliteit is. Hoe dat komt? Het bevat vrijwel alle essentiële aminozuren, die ervoor zorgen dat hongergevoel geremd wordt.
Chiazaad zorgt voor een goede stoelgang
Wie last heeft van constipatie die doet er goed aan om chiazaden te eten. Het bevat namelijk bepaalde vezels die de darmfunctie verbeteren, waardoor je ook minder last hebt van verstopping. Wat ook nog interessant is om te weten, is dat chiazaad vrij is van gluten. Daarom is het ook een goede aanvulling in het voedingspatroon van mensen die last hebben van een glutenallergie.
Chiazaad bloeddruk verlagen
Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat chiazaad een gunstig effect heeft op de bloeddruk en bloedvetten. Het heeft een positief effect op gezonde glucoselevels in het bloed. Dit heeft te maken met het feit dat chiazaad erg rijk is aan antioxidanten.
Chiazaad verlaagt het cholesterol
Het heeft een positief effect op het cholesterol. Zo kan het niet alleen het slechte LDL-cholesterol verlagen, maar ook het goede HDL-cholesterol verhogen. Het heeft zelfs een licht bloedverdunnende werking. Mocht je bloedverdunners slikken, dan is het slim om voordat je chiazaad eet, even te overleggen met je huisarts.
Chiazaad beschermt cellen
Chiazaad is rijk aan antioxidanten. Deze helpen schade aan cellen te repareren. Sowieso hebben ze een beschermende werking voor het immuunsysteem. Het draagt bij aan het tegengaan van chronische ziektes en vroegtijdige veroudering. Er wordt zelfs beweerd dat chiazaad de kans op kanker kan verkleinen, maar dit wordt nog niet voldoende bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. Antioxidanten zijn bovendien ook te vinden in andere voedingswaren.
Is chiapudding gezond?
Chiazaad wordt regelmatig toegevoegd in de yoghurt of kwark. Je kunt dan zelf chiapudding maken. Chiazaad zwelt op door de yoghurt of melk. Door het op deze manier te eten werkt het extra verzadigend en is het een goede keuze in een gezond voedingspatroon. Veel mensen zijn er dan ook gek op als ontbijt.
Hoeveel chiazaad per dag?
Er gaan veel tegenstrijdige berichten over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van chiazaad. Vaak wordt twee tot drie eetlepels (10 tot 15 gram) per dag aangeraden om van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten.
Het nadeel van chiazaad is namelijk dat het best veel calorieën bevat, waardoor je – zonder het echt in de gaten te hebben – al snel te veel zou kunnen binnen krijgen als je veel chiazaad eet, wat een risico geeft op overgewicht.
Verder zijn er uit onderzoek nog niet echt negatieve effecten van overmatig chiazaad eten gekomen. Chiazaad bij zwangerschap wordt afgeraden, omdat er nog niet genoeg bekend is over mogelijke gevaren. Raadpleeg bij twijfel de huisarts.
Conclusie: chiazaad gezond of niet
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er flink wat chiazaad voordelen. Houd je aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid om te genieten van de vele gezondheidseffecten, zonder dat je te veel calorieën binnenkrijgt.
Hoewel de gezondheidsvoordelen van chiazaad aangetoond zijn, is het wel belangrijk om te weten dat het eten ervan geen must is, omdat veel bestandsdelen ook uit andere voeding gehaald kunnen worden (het Voedingscentrum geeft aan dat deze zogenoemde superfoods in zoverre geen extra gezondheidseffecten geven die je niet uit een normaal gevarieerd voedingspatroon haalt). Daarentegen kan chiazaad wel zeker helpen om een hongergevoel te verminderen en is het een goede keuze in een dieet als je graag wat kilo’s wilt verliezen.
Ik hoop dat je veel hebt gehad aan deze informatie. Gebruik je zelf veel chiazaad? En heb je nog inspirerende gerechten waarin chiazaad een welkome aanvulling is? Deel het dan gerust hieronder in een reactie.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?