Voeding

Is watermeloen gezond of ongezond?

watermeloen-gezond-ongezond

Watermeloen is gezond en bevat flink wat vocht en vitaminen. Daarentegen bevat het weinig calorieën. Het draagt bij aan de algehele gezondheid van het lichaam en is een goede keuze als tussendoortje als je wilt afvallen.

De watermeloen, een kolossale vitaminebom! Het rode vruchtvlees bevat van alle rauwe vruchten die er zijn het hoogste gehalte aan het antioxidant lycopeen, wat mogelijk prostaatkanker tegengaat. Daarnaast zijn er nog tal van andere gezondheidseffecten toe te schrijven aan de watermeloen. Daar vertellen we je graag meer over.

Ben jij nou op zoek naar een manier om eenvoudig een goed gebalanceerd voedingsschema en wil je dit eigenlijk zo snel mogelijk klaar hebben? Je vraagt je af of watermeloen daarin past en wilt graag een weekschema met daarin watermeloen verwerkt en andere gezonde voedingsmiddelen? Met onderstaande tool reken je jouw caloriebehoefte uit op basis van jouw doelen en voor een kleine investering kan de tool eenvoudig een compleet voedingsschema voor je samenstellen die iedere week weer anders is! Inclusief boodschappenlijstje.

Wat zit er in watermeloen (micronutriënten)?

Watermeloen is een lichte fruitsoort die voornamelijk rijk is aan vitamine C. Per 100 gram bevat het ongeveer 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast bevat het vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6 en een klein beetje vitamine B11 en E. Mineralen in watermeloen zijn kalium, koper, magnesium, ijzer, en in mindere mate ook fosfor, calcium, selenium en zink.

Macronutriënten watermeloen

Hieronder vind je de voedingswaarden van watermeloen per 100 gram (Voedingscentrum). Eén schijf watermeloen weegt ongeveer 300 gram.

Watermeloen voedingswaardenPer 100 gram
Energie159 kJ (37 kcal)
Eiwitten0,5 gram
Koolhydraten8 gram
Waarvan suiker8 gram
Vetten0 gram
Vet waarvan verzadigd0 gram
Zout0 gram

Waar is watermeloen goed voor?

Watermeloen is een fruitsoort die veel vocht en diverse vitaminen en mineralen bevat. Fruit behoort thuis in een gevarieerd voedingspatroon. Welke gezondheidsvoordelen heeft watermeloen? Dat lichten we graag toe aan de hand van wetenschappelijke studies.

Zorgt voor voldoende vocht en gewichtsbeheersing

Watermeloen bestaat voor ongeveer 95% uit water. Door het te eten krijg je dan ook veel vocht binnen, wat belangrijk is om uitdroging tegen te gaan. Het is tevens een goede dorstlesser en geeft een vol gevoel. Als tussendoortje is het dan ook een welkome aanvulling en het kan ervoor zorgen dat je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Watermeloen gezond voor dieet? Ja, met watermeloen afvallen is een goed idee! Doordat het vele vocht een verzadigd gevoel geeft en het weinig calorieën bevat, is watermeloen een uitstekende keuze. 

lekkere-zoete-watermeloen

Verkleint kans op (chronische) ziektes

Watermeloen bevat fytochemicaliën, een natuurlijke antioxidant die het risico op chronische ziektes verkleint. Dit geldt vooral voor ziektes op lange termijn, zoals een kleinere kans op hartaandoeningen, een afname van LDL-cholesterol en een algemeen cardio beschermend effect. Ook de kans op hartaandoeningen neemt af. Watermeloen heeft vergeleken met veel andere vruchten een hele hoge antioxidantcapaciteit en bevat liefst 11 van de 19 essentiële mineralen. Het houdt daarom ook een normale spijsvertering in stand.

Gaat mogelijk prostaatkanker tegen

Zoals benoemd bevat watermeloen van alle rauwe fruitsoorten het meeste lycopeen. In onderzoeken zijn verbanden aangetoond met een vermindering van het risico op prostaatkanker. Wel zou meer onderzoek wenselijk zijn om hardere conclusies te kunnen trekken, omdat men niet zeker weet of juist die lycopeen, of combinaties van verschillende voedingsstoffen, hiervoor verantwoordelijk zijn.

Is watermeloensap gezond?

Sap van de watermeloen bevat net als watermeloen zelf vaak weinig calorieën. Bij sommige sappen is ook de schil verwerkt. Die consumeer je normaliter niet, omdat het hard is en bacteriën kan bevatten. Wanneer de schil verwerkt wordt in dranken of voedingssupplementen dan kan dat nog wat extra gezondheidsvoordelen bieden.

De schil van de watermeloen bevat namelijk het aminozuur citrulline. Deze stof wordt in het lichaam omgezet tot arginine, een essentiële stof voor de werking van het lichaam. Zo stimuleert het de doorbloeding en worden gifstoffen sneller uit ons lichaam verwijdert. Het kan zelfs helpen bij (milde) erectieproblemen, juist doordat die doorbloeding verbetert.

Hoeveel watermeloen per dag eten is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert een portie van 200 gram fruit per dag. Een portie watermeloen benoemen ze echter als 300 gram. Doordat watermeloen weinig calorieën en koolhydraten bevat, kun je er gerust wat meer van eten. Houd er rekening mee dat bij overmatige inname het een laxerende werking kan hebben. Tevens kan het door de grote hoeveelheid vocht een opgeblazen gevoel geven.

Zoomen we in op andere onderzoeken over de aanbevolen hoeveelheid van watermeloen, dan valt op dat de reacties erg uiteenlopen. Zo worden er zelfs diëten voorgeschreven waarbij gedurende enkele dagen een hele watermeloen per dag moet worden gegeten. Kijken we naar gemiddelden, dan geldt een advies van twee tot drie plakjes per dag.

Voor kleine kinderen (50 gram) en zwangere moeders (400 gram) gelden er wel weer andere regels (ook wisselend per onderzoek). Ook bij nierziektes is een mindere consumptie vaak aanbevolen. Bij twijfel raden we je aan om contact op te nemen met de huisarts of een diëtist.

Conclusie: hoe gezond is watermeloen?

Watermeloen is niet alleen heel lekker, maar ook erg gezond! Het draagt bij aan de algehele werking van het lichaam en voorziet het lichaam van extra vocht, wat ook weer goed van pas komt als je wilt afvallen en op zoek bent naar een gezonde en vullende snack. Hap het dus lekker weg, meng blokjes meloen door een salade of maak er een smoothie van.

Hoe eet jij watermeloen het liefst? Inspireer ons met een reactie onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *