Gezondheid, Voeding

Is pure chocolade gezond?

is-pure-chocolade-gezond

Ja, het met mate eten van pure chocolade heeft een gunstig effect op de gezondheid. Er blijkt namelijk uit meerdere onderzoeken dat het in mate eten van pure chocolade verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. 

Als je aan chocolade denkt dan denk je wellicht aan een ongezonde reep die op is voordat je het in de gaten hebt. Hap, slik, weg. En hoewel de meeste chocolade niet tot een gezond voedingspatroon hoort, zit dat bij pure chocolade net even anders. Na het lezen van dit artikel kun je op een verantwoorde, bewuste manier én zonder schuldgevoel die chocolade naar binnen werken!

Wat is gezonde chocolade? 

Algemeen geldt dat hoe hoger het cacao percentage, hoe beter de chocolade. Witte en bruine chocolade bevatten veel verzadigd vet en calorieën en behoren daarom tot de ongezonde keuzes. Pure chocolade is een beter alternatief.

Welke pure chocolade is gezond?

Pure chocolade dient een cacaogehalte van minimaal 54% te hebben, zo is vastgelegd in het Warenwetbesluit en de Europese kwaliteitsstandaarden. Om van de gezondheidsvoordelen van pure chocolade te profiteren is het echter beter om voor een reep met minimaal 70% cacao te kiezen. Liever nog hoger, je hebt namelijk ook zwarte chocolade met 90% cacao of meer (oplopend tot 99%).

Wat zit er in pure chocolade?

Voor we ingaan op de gezondheidsvoordelen van pure chocolade is het goed om te kijken wat er nou eigenlijk in zit. Nu zijn er een hoop verschillende soorten pure chocolade maar heb ik even voor het gemak een populaire reep erbij gepakt om te kijken naar de ingrediënten en macronutriënten.

We hebben de pure chocola van het merk Lindt erbij gepakt voor deze informatie. Deze is 85% cacao. 

Ingrediënten

Laten we eerst eens naar de ingrediënten kijken zodat we weten wat er allemaal in de reep gaat om tot die lekkere chocolade te komen. Zie hieronder. 

  • Cacaomassa
  • Magere cacao
  • Cacaoboter
  • Bruine suiker
  • Vanille
  • (Minstens 85% cacao)
er-zit-cacao-in-pure-chocolade
Cacao bonen

Allergiën

Nu we het hebben over of het gezond is of niet is het natuurlijk niet de bedoeling dat je het eet als je een bepaalde allergie hebt. Nu komt het zelden voor maar zou het kunnen zijn dat je een cacao-allergie hebt. Mocht je dit hebben, blijf dan zeker van de chocolade af! Dat is vrij logisch. 

Echter kunnen bepaalde repen chocolade bepaalde ingrediënten of sporen hiervan hebben waar jij allergisch voor zou kunnen zijn. Mocht je dus een allergie hebben voor iets, kijk dan altijd eerst op de verpakking om te kijken of deze ingrediënten of sporen ervan in zitten!

Om even terug te komen op de pure chocolade reep van Lindt, kan het volgende sporen bevatten. 

  • Noten
  • Melk
  • Soja
  • Sesamzaad

Macronutriënten

Dan hebben we nog de macronutriënten om te kijken hoe de calorieën die erin zitten nou zijn opgebouwd en wat het voor voedingsstoffen terug geeft. Zie hieronder de data per 100 gram van deze chocolade. 

SoortPer 100 Gram
Energie2413 kJ (584 kcal)
Vet46 g
    waarvan verzadigd28 g
Koolhydraten19 g
    waarvan suikers11 g
Eiwitten12.5 g
Zout0.02 g
Voedingswaarde Lindt pure chocolade

Waarom is pure chocolade gezond?

Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar hoe gezond (pure) chocolade is. Daaruit zijn de volgende gezondheidsvoordelen naar voren gekomen.

Werkt bloeddrukverlagend

Werkt bloeddrukverlagend, dankzij bepaalde stoffen die de productie van stikstofoxide stimuleren. Je bloedvaten ontspannen, waardoor de bloedsomloop verbetert en de weerstand van de bloedstroom afneemt. (Bron)

Hierdoor vermindert ook de kans op een beroerte of hartaanval, omdat pure chocolade bloedklontering tegengaat.

Verkleint kans op hartziekte

Verkleint de kans op hartziektes, astma en diabetes type 2 omdat het rijk is aan flavanolen. Dit is een groepje chemische verbindingen die je ook terugvindt in groenten en fruit. (bron) Natuurlijk wel weer belangrijk dat het met mate wordt ingenomen.

Vehoogt HDL

Het verhoogt het goede cholesterolgehalte (HDL) en verkleint het slechte cholesterolgehalte (LDL). Dit komt door bepaalde cacao antioxidanten. (bron) Zoals je ziet hebben deze antioxidanten een meervoudige werking in het lichaam.

Helende werking lever

De cacao kan een helende werking hebben voor mensen die last hebben van leververvetting, oftewel opstapeling van vet in de levercellen. (bron

Verhoogt goede bacteriën darmen

Verhoogt goede bacteriën in het darmkanaal. Dat zorgt dan weer voor bescherming van de hersenen, omdat slechte bacteriën belangrijke chemicaliën in de hersenen kunnen verminderen. Kan dus zijn dat je soms wat meer van deze goede bacteriën nodig hebt en dan zou het kunnen helpen om af en toe eens een blokje pure chocolade te nemen. (bron)

Goed voor geheugen

Het is goed voor je geheugen, concentratie- en reactievermogen, want het vergroot de bloedtoevoer naar de hersenen. Het zou zelfs de kans op dementie en alzheimer verkleinen volgens een onderzoek. Het is namelijk zo dat er ook cafeïne in zit en mits je dit in mate gebruikt kan het helpen een betere concentratie en geheugen te hebben. 

pure-chocolade-die-geheugen-verbeterd

Helpt gezond afvallen

Het helpt om gezond af te vallen, omdat het de insulinegevoeligheid verbetert. Dit is getest op basis van het eten van 100 gram pure chocolade tegenover 100 gram witte chocolade per dag. En omdat je het ziet als lekker tussendoortje krijg je ook automatisch minder zin in andere ongezonde snacks.

Minder stress

Je hebt minder stress en wordt vrolijk van chocolade. Dat komt omdat het magnesium bevat. Ook zitten er endorfines in pure chocolade die ook bijdragen aan het verminderen van stress (bron). Dus trek die grote reep chocolade maar uit de kast als er een deadline voor de deur staat. Nee grapje! Met mate.  

Kanttekeningen van pure chocolade

Je hebt nu gelezen over de gezondheidsvoordelen van pure chocolade, maar betekent dat dan dat je onbeperkt repen kunt eten? Nee, liever niet, er zitten namelijk ook zeker kanttekeningen aan. Wie te veel pure chocolade eet die heeft een grotere kans op overgewicht, want in chocolade zitten veel calorieën. Door overgewicht wordt juist de kans op hart- en vaatziekten en andere kwalen vergroot. 

Hoeveel pure chocolade per dag eten?

Ongeveer 10 gram pure chocolade per dag wordt naar aanleiding van meerdere onderzoeken aanbevolen als bijdrage aan je gezondheid. Je kunt natuurlijk ook best een keer ‘cheaten’, dat is niet meteen slecht (liefst maximaal 100 gram). Maar zoals met alles geldt: neem het met mate. En houdt rekening met het aantal kcal dat je op een dag inneemt. 

Conclusie: pure chocolade gezond of niet?

Op de vraag ‘is chocolade gezond’ is het antwoord dat zwarte chocolade gezond is mits je het met mate eet en een cacaopercentage van bij voorkeur minimaal 70% aanhoudt. Geniet van ongeveer 10 gram per dag om te profiteren van de gezondheidsvoordelen én van de heerlijkheid van deze lekkernij!

Ik hoop dat deze informatie je een beetje verder heeft geholpen. Mocht je nou nog vragen hebben of heel graag een lekker pure chocolade recept willen delen? Aarzel dan niet om deze hieronder in een reactie achter te laten.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Disclaimer: Deze website geeft geen medisch advies. Bij twijfel altijd contact zoeken met de huisarts of andere professional.

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *