Ben jij benieuwd of sushi gezond of ongezond is? Vaak hoor je de uitspraak, rijst met wat groente en vis is toch gezond? Maar is dat nou wel echt zo? In dit artikel gaan we je meenemen met wat er in sushi zit en hoe je jouw sushiavond zo gezond mogelijk kunt maken. Laten we beginnen met een antwoord op de vraag of sushi gezond is of niet:
Sushi kan gezond zijn, maar het hangt van een aantal factoren af. Het heeft namelijk met de ingrediënten en bereidingswijze te maken of je het onder gezond of niet kan schalen.
Hmmm, heerlijk sushi eten, veel mensen zijn er gek op! Maar is het eigenlijk wel goed om sushi te eten? Je bent zeker niet de enige die zich afvraagt of sushi gezond is. En dat hangt dus van meerdere factoren af. Lees verder om te weten welke sushi wel en niet gezond is, waar dat van afhangt en waar het goed voor is.
Hoe gezond is sushi in de basis?
Er zijn verschillende soorten sushi waarvan de maki, temaki, handroll en nigiri de bekendere soorten zijn. Deze eerste drie bestaan uit rijst en zeewier met een vulling, die laatste uit rijst met een topping.
Sushirijst ongezond
De witte sushirijst wordt eerst gekookt en daarna op smaak gebracht met sushi-azijn. Deze rijst bevat vrij weinig vezels en voedingsstoffen, maar wel veel calorieën. Juist doordat er weinig vezels inzitten krijg je minder snel een ‘vol’ gevoel, waardoor je blijft eten.
Dat resulteert in flinke calorieopname. Zeker wanneer je bewust bezig bent met je gewicht is het eten van veel sushirijst geen goed idee. Met een maki of nigiri krijg je al snel 80 kcal per stuk binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt gemiddeld op 2.000 tot 2.500 calorieën, dus tel maar uit hoe snel dat aantikt.
Invloed van bereidingswijze
de ene sushirijst is de andere niet en bij veel sushi restaurants wordt er extra suiker aan toegevoegd om het extra plakkerig en zoet te maken. Daardoor kan het per sushizaak verschillen hoe (on)gezond de sushirijst is.
Zeewier gezond
Het zeewier in sushi bestaat uit opgerolde norivellen. Dit is samengeperst zeewier en bevat een hoog gehalte aan jodium en ijzer. Tevens bevat het mineralen als calcium, kalium en magnesium. Daarnaast heeft het een ontgiftende werking.
Relatief gezien bevat het erg veel eiwit, maar omdat het slechts in kleine hoeveelheden wordt gebruikt krijg je er toch niet veel van binnen. Slecht is het in ieder geval niet, dus daarvoor hoef je die sushi niet te laten!
Welke sushi vulling is gezond?
Dan komen we bij de vulling/extra ingrediënten. Ook dit kan invloed hebben op hoe gezond de sushi werkelijk is. Groenten en vis zijn vrijwel altijd een gezonde keuze. Veel voorkomende sushi vulling en interessante gezondheidskenmerken:
- Avocado: super gezond, bevat veel vezels, gezonde vetten en vitaminen. Bevat wel veel calorieën, maar in sushi zit zo weinig avocado dat het bij normale inname gezond is.
- Komkommer: bevat antioxidanten, vitamine K en kalium. Weinig kcal en herstelt de vochtbalans, een goede toevoeging aan sushi.
- Zalm, tonijn en andere vissoorten: eiwitbronnen die omega 3 en belangrijke mineralen leveren. Dragen bij aan een gezond hart, sterke botten en spieren.
- Garnaal: bevat veel vitamines (B1, B2, B11, C en D), maar ook relatief veel cholesterol. Vaak worden ze gepaneerd, wat het een minder gezonde keuze maakt dan bovengenoemde alternatieven.
- Kip: is van nature gezond dankzij veel eiwitten, mineralen en vitaminen. Wel hangt het erg af van de bereidingswijze, wordt vaak gepaneerd of sterk gekruid met zout.
Smaakmaker: is sojasaus gezond?
Sushi lovers dippen hun sushi normaliter in sojasaus om op smaak te brengen. Het brengt erg veel smaak toe, maar het is aan te raden dit met mate te eten. Het bevat namelijk uitermate veel zout. Ook is er meestal extra suiker aan toegevoegd.
De hoeveelheid zout en suiker kan per merk verschillen, maar zelfs de welbekende ‘Kikkoman sojasaus met minder zout’ bevat alsnog 9,1 gram zout per 100 gram, alsook 3,9 gram suiker.
De reguliere Kikkoman, Jumbo en Conimex sojasaus bevatten minder suiker, maar compenseren met 15 tot 17 gram zout per 100 gram. Mee Chun sojasaus bevat zelfs 22,3 gram zout en 13 gram suiker per 100 gram. De aanbevolen hoeveelheid zout per dag is slechts 6 gram. Vaak te veel zout eten is slecht voor de bloeddruk, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
Sojasaus is overigens niet alleen maar slecht, want uit sommige onderzoeken blijkt dat het de spijsvertering en het immuunsysteem kan bevorderen. Verder bevat sojasaus vrijwel geen calorieën. Beetje een dooddoener, maar toch weer de uitspraak, met mate dus.
Wat is de gezondste sushi?
De meeste vulling van sushi is gezond, zoals tonijn, zalm en avocado, maar door grote hoeveelheden sushirijst is sushi ongezond als je er te veel van eet, omdat je al snel een kcal-overschot kunt hebben. Daarom is het aan te raden om sushi met rijst vaker te vervangen door sashimi, bij voorkeur zonder extra saus. Dit zijn eigenlijk gewoon dunne plakjes van vis, zoals rauwe zalm of tonijn, dus zonder rijst.
Conclusie: sushi gezond of niet?
Sushi is gezond, maar het is aanbevolen om het met mate te eten. De sushirijst bevat immers veel calorieën en voor je het weet overschrijd je de aanbevolen hoeveelheid. Veelvuldig sushi eten kan leiden tot overgewicht. Daarnaast heeft de bereidingswijze (toevoegingen van smaakmakers, et cetera) invloed op hoe ongezond sushi is.
Bij het eten van sushi is het slim om zo weinig mogelijk sojasaus te gebruiken, onder meer wegens het hoge zoutgehalte. Wissel bij voorkeur verschillende sushi maaltijden af en eet wat meer sashimi om gezonder van sushi te genieten. Smakelijk!
Ik hoop dat deze informatie je een beetje inzicht heeft gegeven of sushi nou gezond is of niet en je een keuze kunt maken. Mocht je nog vragen hebben of willen delen welke sushi jij het allerlekkerste vindt, laat het dan zeker weten in een reactie hieronder!
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?