Voeding

Ontgiften met een sapkuur: de voordelen op een rij

ontgiften met een sapkuur (1)

Soms heeft je lichaam echt even een duwtje in de juiste richting nodig. Ook mentaal gezien. Bijvoorbeeld na een vakantie of weken waarbij je weinig gedaan hebt aan gezonde voeding en bewegen. 

Dan is het fijn om je lichaam echt even een handje te helpen. Vol te pompen met gezonde voedingsstoffen en de denkbeeldige knop weer om te zetten. Dit kan best lastig zijn. Zeker wanneer je er langere tijd voor hebt gekozen om je lichaam te vullen en niet te voeden. Een sapkuur 5 dagen om even volledig te ontgiften is dan alles wat je nodig hebt om weer op de rit te komen. 

Wil jij al een tijdje beginnen met een sapkuur en verzin je telkens weer redenen om dit uit te stellen? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. De volgende voordelen helpen je vast over de streep. 

Leer slechte eetgewoontes af

Het is lastig om een patroon te doorbreken als je hier volledig in vastzit. Bijvoorbeeld als je elke ochtend ontbijt met een kop koffie en een grote koek. Of als je dagelijks een zak chips eet. 

Dit zijn dingen waarvan je weet dat ze minder goed zijn voor je gezondheid, maar waarmee je simpelweg niet kunt stoppen. Je lichaam smeekt er bijna om. Door je lichaam deze dingen volledig te ontzeggen voor een paar dagen, zal je merken dat het steeds makkelijker wordt om ervan weg te blijven. 

Je doorbreekt je slechte eetgewoontes en je zult merken dat het ook na de kuur makkelijker wordt om deze niet meer op te pakken.

Creëer meer rust voor lever, nieren en spijsverteringsorganen 

Denk jij er eigenlijk over na wat er in je lichaam gebeurt zodra je iets eet? Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met slechte stoffen van buitenaf. 

Denk bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, medicijngebruik, maar ook aan slechte voedingsstoffen. Gelukkig is ons lichaam slim en heeft het natuurlijke filters gecreëerd om te voorkomen dat we hier ziek van worden. 

Hierbij kun je denken aan lever, nieren en spijsverteringsorganen. Zij zorgen ervoor dat het lichaam gezond blijft. 

Als het lichaam echter langdurig aan slechte stoffen wordt blootgesteld, kunnen de organen het niet meer tijdig opruimen en ontstaat er een ophoping van schadelijke stoffen. Dit kan mogelijk tot ziektes leiden.

Met een sapkuur zorg je ervoor dat je lichaam enkele dagen alleen maar pure en gezonde ingrediënten te verwerken krijgt. Hierdoor creëer je meer rust en geef je ze de kans om te herstellen en opgehoopte stoffen op te ruimen.  

In één keer een boost van vitamines en mineralen 

Gedurende de sapkuur stop je voor een paar dagen met het eten van de maaltijden die je standaard dagelijks nuttigde. In plaats daarvan drink je sappen die volledig bestaan uit groente en fruit. Hierdoor krijgt je lichaam dus een boost van vitamines en mineralen te verwerken. Een goede manier om je lichaam snel te ondersteunen en tegelijkertijd mogelijke tekorten aan te vullen. 


Deze enorme boost merk je direct. Je zult je energieker voelen en na enkele dagen merk je wellicht zelfs ook al verschil in de kwaliteit van je huid en haar. Dat bedoelen ze dus als ze zeggen dat je er stralend uitziet! 

Snel wat kilo’s kwijt 

Natuurlijk is het niet de bedoeling om weken enkel op sapjes te leven. Ook dan zul je uiteindelijk tekorten oplopen. Bovendien kunnen we dan spreken van een crashdieet en dat is op de lange termijn niet goed voor de gezondheid. 

Als je dieet echter wel even een boost kan gebruiken, dan is een sapkuur wel slim om op de korte termijn snel wat kilo’s te verliezen.

Fijn als kickstart om weer extra gemotiveerd te raken, maar ook wanneer je bijvoorbeeld op een plateau bent gestuit en je lichaam extra stimulans nodig heeft om weer verder af te vallen. Na een paar dagen merk je al resultaat op de weegschaal

Nieuwe frisse start 


Als je merkt dat je in een negatieve spiraal van voeding en te weinig beweging bent gekomen, is het tijd om dit te doorbreken. Denk niet dat dit niet mogelijk is. 

Soms is het wel goed om dan even de radicale beslissing te nemen om alle ongezonde voedingsstoffen uit je dieet te halen. Een paar dagen enkel pure producten tot je te nemen en alcohol, sigaretten en ongezonde voeding te laten staan. 

Je lichaam en geest worden dan als het ware gereset. Na enkele dagen voel je je fitter, ben je alvast weer enkele kilo’s kwijt en ben je klaar voor een nieuwe en frisse start. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *