Afvallen, Voeding

Eetschema voor het afvallen maken, zo doe je dat!

eetschema-voor-het-afvallen

Afvallen kan voor velen een uitdaging zijn, maar het opstellen van een gezond eetschema is cruciaal om succesvol gewichtsverlies te bereiken. Daarom gaan we je helpen een eetschema te maken om mee af te vallen!

Een gebalanceerd eetschema helpt niet alleen bij het afvallen, maar zorgt er ook voor dat je lichaam alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt om optimaal te functioneren.

Een gezond eetschema is essentieel voor gewichtsverlies omdat het helpt bij het creëren van een calorietekort, wat de basis vormt voor het verliezen van gewicht. 

Door de juiste balans van voedingsstoffen binnen te krijgen, zorg je ervoor dat je lichaam goed kan functioneren terwijl je gewicht verliest. 

Bovendien helpt een goed eetschema je energieniveau op peil te houden, je spijsvertering te verbeteren en het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen te verkleinen.

Er zijn veel mythes en misvattingen over afvallen die mensen ervan kunnen weerhouden om hun doelen te bereiken. 

Enkele van deze mythes zijn dat je moet vasthouden aan een strikt dieet of dat bepaalde voedingsmiddelen of voedingsgroepen volledig vermeden moeten worden. 

In werkelijkheid is gezond afvallen een kwestie van het vinden van een evenwichtige voeding en het creëren van een calorietekort, zonder daarbij drastische maatregelen te nemen of jezelf van essentiële voedingsstoffen te beroven.

In dit artikel zullen we je begeleiden bij het opstellen van een eetschema dat past bij jouw persoonlijke doelen en behoeften, en je helpen enkele veelvoorkomende mythes rondom gezonde voeding en afvallen te ontzenuwen.

Eetschema op maat

Wil je eigenlijk niet lang bezig zijn met alles uitplannen, uitzoeken wat nou wel en niet gezond en wat je kan helpen afvallen als het gaat om voeding en wil je gelijk een voedingsschema op maat?

Bekijk dan via onderstaande tool wat jouw caloriebehoefte is en bestel jouw voedingsschema’s op maat eenvoudig online. Dan krijg je iedere week een nieuw voedingsschema in je mailbox die is afgestemd op jouw doelen en leefstijl!

Basisprincipes van een eetschema om mee af te vallen

Laten we eerst beginnen met de basisprincipes van een gezond eetschema om af te vallen. 

Calorie-inname versus calorieverbruik

Om af te vallen, is het belangrijk om een calorietekort te creëren, wat betekent dat je meer calorieën moet verbranden dan je binnenkrijgt. 

Dit principe staat bekend als calorie-inname versus calorieverbruik. Door een balans te vinden tussen de hoeveelheid calorieën die je consumeert en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt, kun je effectief gewicht verliezen.

Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die ons lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft. Ze bestaan uit eiwitten, koolhydraten en vetten. 

Elk van deze macronutriënten speelt een cruciale rol in ons lichaam en is noodzakelijk voor een gezond eetschema. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw en -herstel, koolhydraten voorzien ons lichaam van energie, en vetten helpen bij het opnemen van in vet oplosbare vitaminen en beschermen onze organen. 

Voorbeelden van gezonde eiwitrijke maaltijden zijn een eiwitrijk ontbijt en een gezond ontbijt met havermout.

hoeveel-calorieën-in-voeding

Micronutriënten: vitaminen en mineralen

Micronutriënten zijn voedingsstoffen die ons lichaam in kleinere hoeveelheden nodig heeft, zoals vitaminen en mineralen. Ze spelen een belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals het immuunsysteem, de energieproductie en de gezondheid van botten en tanden. Een gezond eetschema bevat voldoende micronutriënten uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om een optimale gezondheid te garanderen.

Hydratatie

Water is een essentieel onderdeel van een gezond eetschema. Het speelt een cruciale rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het transport van voedingsstoffen en de verwijdering van afvalstoffen. 

Voldoende hydratatie kan ook helpen bij gewichtsverlies, aangezien het een gevoel van volheid kan bevorderen en hongergevoelens kan verminderen. 

Hoewel water de beste keuze is voor hydratatie, kunnen ook andere dranken zoals kruidenthee en groentesappen bijdragen aan je dagelijkse vochtinname. 

Let op dat sommige diëten, zoals intermittent fasting, specifieke richtlijnen hebben voor hydratatie (met calorieën) tijdens de vastenperiode.

Hoe je persoonlijke doelen en behoeften te bepalen

Dan is het tijd om jouw persoonlijke doelen en behoeftes te bepalen. Hoeveel energie heb je nodig, hoe stel je realistische doelen en hoe houd je rekening met jouw voedselvoorkeuren en allergieën. We bespreken het allemaal. 

Bepalen van je energiebehoefte

Om een eetschema op maat te maken, is het belangrijk om je dagelijkse energiebehoefte te bepalen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitenniveau. Er zijn online calculators en formules beschikbaar om je te helpen bij het schatten van je energiebehoefte, zoals de dagelijkse caloriebehoefte calculator. Eenmaal bekend, kun je een calorietekort creëren dat past bij jouw specifieke situatie en gewichtsverliesdoelen.

calorie-behoefte-berekenen

Het stellen van realistische gewichtsverliesdoelen

Het is essentieel om realistische gewichtsverliesdoelen te stellen die haalbaar en duurzaam zijn op de lange termijn. 

Een gezond tempo voor gewichtsverlies wordt over het algemeen beschouwd als 0,5 tot maximaal 1 kilogram per week. Sneller afvallen kan leiden tot verlies van spiermassa en een negatieve impact hebben op je metabolisme, waardoor het moeilijker wordt om gewicht te blijven verliezen. 

Om te zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om spierverlies te voorkomen, bekijk dan deze gids over hoeveel gram eiwit je per dag nodig hebt.

Rekening houden met voedselvoorkeuren en allergieën

Bij het opstellen van een eetschema is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voedselvoorkeuren en eventuele allergieën of intoleranties. 

Dit zal het eetschema niet alleen aangenamer maken, maar ook de kans op het volhouden van het plan vergroten.

Zorg ervoor dat je een verscheidenheid aan voedingsmiddelen opneemt die je lekker vindt en die passen bij jouw dieetbeperkingen om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en een gevoel van tevredenheid. 

Als je bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet overweegt, lees dan meer over het ketogeen dieet en de bijbehorende voedselkeuzes.

Het opstellen van een eetschema

Dan is het tijd om jouw eetschema te gaan opstellen en keuzes te gaan maken hoe wat je allemaal gaat eten en drinken binnen jouw caloriebehoefte. 

Maaltijdplanning en portiegroottes

Bij het opstellen van een eetschema is het belangrijk om aandacht te besteden aan maaltijdplanning en portiegroottes. Dit helpt je om de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen en je calorie-inname onder controle te houden. Het verdelen van je calorieën over meerdere kleinere maaltijden kan helpen om je hongergevoel gedurende de dag onder controle te houden.

portie-controle

Het belang van regelmaat en timing

Regelmaat en timing spelen een belangrijke rol bij het opstellen van een eetschema. Probeer je maaltijden gelijkmatig over de dag te verdelen en op vaste tijden te eten. Dit kan helpen om je metabolisme op peil te houden en je energieniveau stabiel te houden.

Gezonde voedselkeuzes en variatie

Bij het kiezen van voedingsmiddelen voor je eetschema is het belangrijk om te zorgen voor voldoende variatie en gezonde keuzes. Focus op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Enkele voorbeelden van gezonde voedingsmiddelen zijn avocado, blauwe bessen en havermout. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan toegevoegde suikers, verzadigde vetten en lege calorieën.

Voorbeelden van gezonde recepten

Om je te helpen bij het opstellen van een eetschema, zijn hier enkele voorbeelden van gezonde recepten die je kunt opnemen in je plan:

Voor meer gezonde snack- en tussendoortjesideeën kun je terecht op deze lijst met gezonde snacks en tussendoortjes. Vergeet ook niet om voldoende te drinken gedurende de dag, bij voorkeur water of thee, om gehydrateerd te blijven en je lichaam optimaal te laten functioneren. Ben je opzoek naar snacks en tussendoortjes waar veel eiwitten in zitten, bekijk dan onze blog hierover hier!

Het is belangrijk om te onthouden dat een succesvol eetschema flexibel is en kan worden aangepast aan jouw persoonlijke voorkeuren en levensstijl. 

Experimenteer met verschillende recepten en voedingsmiddelen om erachter te komen wat het beste bij je past. 

Zorg voor een goede balans tussen calorie-inname en -verbruik, voldoende voedingsstoffen en variatie, en maak gezonde keuzes om je te helpen je gewichtsverliesdoelen op een gezonde en duurzame manier te bereiken.

Tips voor het volhouden van je eetschema

Nu gaat het erom dat je het voor een langere tijd volhoudt om het te laten slagen. Daarom hieronder nog een aantal tips om je te helpen bij het volhouden van je eetschema. 

1. Omgaan met hongergevoel en eetbuien

Een van de grootste uitdagingen bij het volgen van een eetschema is omgaan met hongergevoel en eetbuien. 

Het kan helpen om je maaltijden en snacks goed te plannen en te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en vezels om je vol te houden tussen de maaltijden door. Als je toch honger hebt, probeer dan een gezonde snack te nemen, zoals fruit, groenten of een handje noten. Bekijk onze blog over calorie arme snacks hier!

Als je merkt dat je last hebt van eetbuien, is het belangrijk om te onderzoeken wat de oorzaken kunnen zijn en strategieën te vinden om deze aan te pakken, zoals het bijhouden van een eetdagboek of het zoeken van professionele hulp.

2. Plannen voor sociale gelegenheden en uit eten gaan

Het kan lastig zijn om je eetschema vol te houden tijdens sociale gelegenheden en uit eten gaan. Plan vooruit en kijk op de menukaart van het restaurant om gezonde opties te vinden en je maaltijden en porties te plannen. 

Je kunt ook je eigen gezonde maaltijden meenemen naar sociale evenementen, zoals een picknick of een barbecue, om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en je eetschema volgt.

sociale-gelegenheid

3. Aanpassen van je eetschema bij veranderende behoeften

Het is belangrijk om je eetschema aan te passen als je behoeften veranderen, zoals bijvoorbeeld bij veranderingen in je lichaamssamenstelling of wanneer je meer gaat sporten.

Bepaal je energiebehoefte opnieuw en pas je maaltijden en porties aan om ervoor te zorgen dat je nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

4. Wees lief voor jezelf

Het is belangrijk om geduld te hebben en niet te streng voor jezelf te zijn bij het volgen van een eetschema. Verwacht niet dat je meteen resultaten ziet en houd in gedachten dat gewichtsverlies een proces is dat tijd kost. 

Wees lief voor jezelf en accepteer dat er soms momenten zijn waarop je van je eetschema afwijkt. Richt je op de lange termijn doelen en focus op het maken van gezonde keuzes en het volgen van een gezonde levensstijl.

5. Plan ver vooruit met je voedingsschema

Door vooruit te plannen met je voedingsschema kun je ervoor zorgen dat je altijd gezonde maaltijden bij de hand hebt en voorkom je dat je in de verleiding komt om ongezonde opties te kiezen. 

Maak bijvoorbeeld een weekmenu en plan je maaltijden en snacks vooruit. Doe boodschappen voor de hele week en bereid je maaltijden vooraf als je daar tijd voor hebt. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkom je impulsieve beslissingen.

6. Overweeg een voedingsschema op maat (dan hoef je zelf niet te plannen)

Als je moeite hebt met het maken van je eigen voedingsschema, kun je overwegen om een op maat gemaakt voedingsschema te laten maken door een voedingsdeskundige. 

Dit kan je helpen om ervoor te zorgen dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en om je gewichtsverliesdoelen op een gezonde en duurzame manier te bereiken. 

Een op maat gemaakt voedingsschema houdt rekening met jouw persoonlijke behoeften en doelen, en kan ervoor zorgen dat je op een gezonde en effectieve manier afvalt. Het kan wel kosten met zich meebrengen, dus overweeg of dit binnen je budget past.

Stappen die je moet nemen voor het maken van een eetschema om af te vallen

StapBeschrijving
1. Calorie-inname versus calorieverbruikCreëer een calorietekort door meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Zo kun je effectief gewicht verliezen.
2. Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vettenElk van deze macronutriënten speelt een cruciale rol in ons lichaam en is noodzakelijk voor een gezond eetschema.
3. Micronutriënten: vitaminen en mineralenEen gezond eetschema bevat voldoende micronutriënten uit een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om een optimale gezondheid te garanderen.
4. HydratatieWater is een essentieel onderdeel van een gezond eetschema. Voldoende hydratatie kan ook helpen bij gewichtsverlies, aangezien het een gevoel van volheid kan bevorderen en hongergevoelens kan verminderen.
5. Bepalen van je energiebehoefteBepaal je dagelijkse energiebehoefte door rekening te houden met verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitenniveau. Eenmaal bekend, kun je een calorietekort creëren dat past bij jouw specifieke situatie en gewichtsverliesdoelen.
6. Het stellen van realistische gewichtsverliesdoelenStel realistische gewichtsverliesdoelen die haalbaar en duurzaam zijn op de lange termijn. Een gezond tempo voor gewichtsverlies wordt over het algemeen beschouwd als 0,5 tot maximaal 1 kilogram per week.
7. Rekening houden met voedselvoorkeuren en allergieënBij het opstellen van een eetschema is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voedselvoorkeuren en eventuele allergieën of intoleranties.
8. Maaltijdplanning en portiegroottesHet verdelen van je calorieën over meerdere kleinere maaltijden kan helpen om je hongergevoel gedurende de dag onder controle te houden.
9. Het belang van regelmaat en timingProbeer je maaltijden gelijkmatig over de dag te verdelen en op vaste tijden te eten. Dit kan helpen om je metabolisme op peil te houden en je energieniveau stabiel te houden.
10. Gezonde voedselkeuzes en variatieFocus op voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals groenten, fruit, volkoren granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd voedingsmiddelen die rijk zijn aan toegevoegde suikers, verzadigde vet

Conclusie

Een gebalanceerd eetschema is essentieel voor een duurzaam gewichtsverlies en een gezonde levensstijl. 

Het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke behoeften en doelen bij het opstellen van een eetschema, en om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en variatie in je maaltijden en snacks. 

Het is ook belangrijk om geduld te hebben en niet te streng te zijn voor jezelf bij het volgen van een eetschema, en om te blijven werken aan gezonde gewoonten en levensstijl op de lange termijn.

Het is verleidelijk om te vallen voor snelle oplossingen voor gewichtsverlies, zoals crashdiëten of detoxkuren, maar deze kunnen op de lange termijn schadelijk zijn voor je gezondheid en meestal niet effectief op de lange termijn. 

Het opstellen van een gebalanceerd eetschema en het vasthouden aan gezonde gewoonten en levensstijl op de lange termijn is de sleutel tot een succesvol en duurzaam gewichtsverlies.

Onthoud dat er geen one-size-fits-all oplossing is voor een gezond eetschema en dat het belangrijk is om te experimenteren en te vinden wat het beste werkt voor jouw persoonlijke behoeften en levensstijl. 

Of je nu ervoor kiest om zelf je eetschema te plannen of een op maat gemaakt eetschema te laten maken door een voedingsdeskundige, zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt en je gewichtsverliesdoelen op een gezonde en duurzame manier bereikt.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *