Voeding

Is hummus gezond of ongezond?

is-hummus-gezond-of-ongezond

Ja, hummus is gezond. Er zitten veel voedingsvezels in die bijdragen aan een goede spijsvertering. De vele onverzadigde vetten zorgen voor een kleinere kans op hart- en vaatziektes. Hummus past goed in een gezond dieet.

Hummus, ook wel hoemoes en houmous genoemd, vindt zijn oorsprong in de Libanese keuken en wordt veel gegeten in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. De afgelopen jaren is het ook steeds populairder geworden in Europa. Lekker als broodbeleg, bij pasta of in een wrap, de mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe gezond is hummus? We vertellen je graag wat meer over de gezondheidseffecten.

Wat zit er in hummus (micronutriënten)?

Hummus bestaat voor het grootste gedeelte uit kikkererwten en bevat veel voedingsvezels. Daarnaast zitten er verschillende vitaminen en mineralen in, zoals vitamine B1 en B6, ijzer, kalium, magnesium en fosfor.

Macronutriënten hummus

Hieronder vind je de voedingswaarden van hummus naturel. Het is belangrijk om te weten dat de voedingswaarden per merk en bereidingswijze kunnen verschillen. Daarom raden we je aan om altijd de verpakking van het betreffende product te controleren.

Hummus voedingswaardenPer 100 gram
Energie1221 kJ (296 kcal)
Eiwitten6,1 gram
Koolhydraten6,9 gram
Waarvan suiker0,5 gram
Vetten25,6 gram
Vet waarvan verzadigd2,6 gram
Zout1,03 gram

Waar is hummus goed voor?

Hummus is van nature glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij, waardoor het een prima keuze is voor mensen met bepaalde voedselintoleranties en voedselallergieën. Daarnaast heeft het ook nog diverse gezondheidsvoordelen, waarvan we er hieronder een aantal toelichten.

Positief effect op hart en bloedvaten

Hummus bevat veel onverzadigd vet. Dat werkt verlagend voor het LDL-cholesterol. En dat is een voordeel, want een hoog LDL-cholesterol is slecht voor de bloedvaten en kan op den duur leiden tot hart- en vaatziekten.

Werkt ontstekingsremmend

In hummus zitten verschillende ontstekingsremmende antioxidanten. Zo hebben mensen met artritis (gewrichtsonstekingen) bijvoorbeeld een verhoogde hoeveelheid ontstekingsmarkers in het lichaam, die juist afnemen na het eten van de sesampasta in hummus. Die afname van ontstekingsmarkers geldt ook voor het eten van kikkererwten. In hummus komen dus verschillende ingrediënten samen die ontstekingsremmend werken.

Goed voor spijsvertering en darmflora

In hummus zitten veel voedingsvezels, die bijdragen aan de spijsvertering. Dit zorgt voor een goede darmflora en stoelgang, doordat vezels zowel verzachten als stevigheid geven. De groei van schadelijke bacteriën wordt geremd, terwijl de groei van gunstige bacteriën wordt bevorderd, zo kwam uit onderzoek waarbij participanten drie weken lang 200 gram kikkererwten aten.

Verkleint de kans op darmkanker

De vezels in hummus worden door ons lichaam omgezet in butyraat. Dit is een vetzuur dat de darmwandcellen voedt. Het blijkt zelfs zo te zijn dat de productie van butyraat samenhangt met een lager risico op kanker aan de dikke darmen.

Bevordert een gezond gewicht

Wil je met hummus gezond afvallen dan is er goed nieuws. Er zijn namelijk meerdere studies die een verband hebben aangetoond tussen gewichtsbehoud en/of gewichtsverlies en het eten van peulvruchten, kikkererwten of hummus in het bijzonder. Dat heeft onder meer te maken met de vezels die het hongerhormoon ghreline verlagen, waardoor je minder behoefte hebt om naar ongezonde snacks te grijpen. Het zorgt voor een tragere opname van koolhydraten. Mensen die geregeld hummus of kikkererwten eten die hebben gemiddeld gezien een lager BMI en een kleinere middelomvang.

hummus-soorten

Is hummus gezond broodbeleg?

Hierboven las je al over de positieve effecten van hummus op het lichaam. Daaruit kun je dus concluderen dat het een gezond broodbeleg is. Waar we je graag nog nadrukkelijk op willen wijzen, is dat de ene hummus de andere niet is. Het gaat er namelijk ook om wat er allemaal aan toegevoegd is. Denk aan zout, kruiden, andere smaakmakers en conserveermiddelen. Dit kun je altijd terugvinden op het etiket.

Uit onderzoek van de Consumentenbond komt naar voren dat over het algemeen de hummus varianten met groente de meest gezonde samenstelling hebben. Daarna volgen de pikante hummus varianten en daarna de naturel hummus en kruiden hummus. Als laagste scoren de hummus soorten met fruit.

Zelf hummus maken gezond?

Je kunt je zelfgemaakte hummus zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Om gezonde hummus te maken gebruik je alleen gezonde plantaardige, natuurlijke en kwaliteitsvolle ingrediënten, die je simpelweg door elkaar mixt met de keukenmachine. Op die manier blijven de voedingsstoffen behouden. Dit zijn de ingrediënten en verhoudingen:

  • Kikkererwten – 1 blik
  • Tahini (sesampasta) – 3 eetlepels
  • Knoflook – 3 gepelde teentjes
  • Komijn (kruid) – 1 theelepel
  • Citroensap – 3 eetlepels
  • Zout en (cayenne)peper (optioneel) – 1 snufje

Om de smaak te veranderen kun je natuurlijk ook nog extra ingrediënten toevoegen. Wat dacht je van heerlijke geroosterde paprika of hummus zongedroogde tomaat? Gezond en lekker!

Hoeveel hummus per dag?

Hummus bevat veel vet en dat is een belangrijke brandstof voor het lichaam. Hierbij heeft onverzadigd vet de voorkeur, en laat dat nu net de soort zijn die bij hummus prominent aanwezig is. Het Voedingscentrum raadt aan om vooral gevarieerd te eten en daarbij 3% tot 12% van het totale aantal calorieën per dag uit onverzadigd vet te halen. Elke gram vet bevat 9 kcal, dus zo kun je zelf een berekening maken. 

Daarnaast geeft het Voedingscentrum aan om wekelijks twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten (zoals hummus) te eten als vleesvervanger. Houd wel rekening met welke hummus je kiest, want de toegevoegde ingrediënten in de voorverpakte hummus kunnen het product gezonder of ongezonder maken. Kortom, check het etiket en kies bewust.

Conclusie: hoe gezond is hummus?

Zoals je hebt gelezen zitten er flink wat gezondheidsvoordelen aan het eten van hummus. Je kunt het dus gerust gebruiken als broodbeleg. Of om ’s avonds een lekker toastje mee te bereiden, veel gezonder dan chips en snoep! Voeg hummus toe aan een gevarieerd voedingspatroon en ga voor een betere spijsvertering, een stabieler lichaamsgewicht en een betere algemene gezondheid. Smakelijk! 

Welke soort hummus is jouw favoriet en hoe eet je dit dan het liefst? Wij zijn benieuwd en nodigen je uit om een reactie achter te laten onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *