Honing is niet gezond. Het bevat veel suiker en de gezondheidseffecten zijn (nog) niet voldoende wetenschappelijk aangetoond. Honing staat niet in de Schijf van Vijf.
Honing, het gele goud? Deze natuurlijke vloeibare en zoete substantie wordt voornamelijk gemaakt door honingbijen. Heerlijk voor in de thee, op een boterham of door een salade. Of het ook gezond is, daar zijn de meningen flink over verdeeld. Uit het ene onderzoek komen positieve gezondheidseffecten, maar anderen spreken dit weer tegen. In dit artikel zoomen we dieper in op de uitkomsten van wetenschappelijke studies, zodat je weet waar honing wel en niet goed voor is.
Op zoek naar complete (gezonde) voedingsschema’s waar ook honing in is verwerkt? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel voeding jij nodig hebt en bestel jouw wekelijkse voedingsschema’s
Wat zit er in honing (micronutriënten)?
Honing bestaat uit suiker, een mengeling van glucose en fructose. De micronutriënten per 100 gram honing zijn 10 mg natrium, 2 mg magnesium, 55 mg kalium, 0,8 mg ijzer, 4 mg fosfor en 0,6 mg zink. Daarnaast bevat honing in kleine mate vitamine B2 en B6 (beide 0,03 mg) en vitamine C (4 mg).
Macronutriënten honing
Hieronder vind je de gemiddelde voedingswaarden van honing per 100 gram volgens het Voedingscentrum. Er zijn echter verschillende soorten honing, en dat kan ervoor zorgen dat de voedingswaarden van het betreffende product afwijken. Check daarom altijd de verpakking om de exacte waarden te weten.
Honing voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 1340 kJ (320 kcal) |
Eiwitten | 0,5 gram |
Koolhydraten | 80 gram |
Waarvan suiker | 80 gram |
Vetten | 0 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0 gram |
Zout | 0 gram |
Waar is honing goed voor?
Zoals je ziet in bovenstaande voedingswaarde tabel bevat honing erg veel suiker. En dat (te veel) suiker niet zo goed voor ons is, is iets wat bij velen bekend is. Honing is echter een natuurlijke suiker, wat vaak als een ‘goede suiker’ wordt gezien. Dat maakt honing volgens sommigen een interessant alternatief voor bijvoorbeeld suikerklontjes. Hieronder plaatsen we een aantal claims en gaan we dieper in op de wetenschappelijk onderbouwing daarvan. Lees over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van honing.
Honing goed voor de keel
Wie ooit keelpijn had heeft vast wel eens gehoord dat honing in de thee zou helpen. Is dit waar? De European Food and Safety Authority (EFSA) onderzoekt dit soort claims en heeft die tot op heden niet goedgekeurd, omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is gevonden.
Toch zijn er ook (placebo) onderzoeken die aantonen dat honing wel degelijk keelklachten vermindert. Honing verlicht de pijn, vooral bij kinderen die het voor het slapengaan consumeren. Er is echter nog aanvullend onderzoek nodig om deze claim met 100% zekerheid te kunnen onderbouwen.
Honing bevordert wondherstel
Honing wordt al sinds de oudheid gebruikt als therapeutisch middel voor wondgenezing. Zo kan het gebruikt worden om wonden te ontsmetten, dankzij de antibacteriële werking. Daarnaast heeft honing het vermogen om een vochtige wondomgeving te behouden en een beschermende barrière te creëren waarmee verdere infectie voorkomen wordt.
Ook hier weer een ‘maar’, want hoewel men er vroeger in geloofde, betekent dit nog niet dat voldoende onderzoek het bevestigt. Er is nog te weinig bewijs gevonden dat honing daadwerkelijk ontstekingen remt. Verder onderzoek zou moeten aantonen of dit werkelijk het geval is.
Honing goed voor herstel na sporten
Er is een veel geciteerde blog waarin wordt beweerd dat honing het herstel na het sporten bevordert. In de fitnesswereld is het dan ook een veel gehoorde claim. Ook hier zit weer een kanttekening aan. Het klopt dat honing een goede bron is van koolhydraten (suiker), waardoor je meer energie binnenkrijgt en je sneller herstelt. Het is echter géén betere voeding dan alternatieven waarin je ook deze suikers vindt.
Met honing gezond afvallen? Dat is helemaal geen goed idee. Omdat honing vooral veel suiker levert en dat juist een flinke boosdoener is voor je gewicht, kun je honing beter achterwege laten als je die overtollige kilo’s kwijt wilt.
Honing overbodig voor de gezondheid
Honing staat niet in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en zowel de European Food and Safety Authority (EFSA) als het Diabetesfonds benadrukken dat de inname van toegevoegde suikers en vrije suikers zoveel mogelijk beperkt moet worden.
Soms bevat voeding van nature suikers, waarbij het minder erg is om ze te eten, omdat deze voeding veel nuttige vitaminen en mineralen bevat (denk aan fruit en zuivel). Honing bevat van nature ook een aantal vitaminen en mineralen, maar deze zijn alsnog relatief beperkt. Deze goede stoffen kun je daarom net zo goed (of beter zelfs) uit andere voedingsmiddelen halen.
Honing interessant alternatief voor suiker
Ben je bijvoorbeeld een liefhebber van suiker in de thee, dan denk je misschien dat je een gezonde keuze maakt als je dit door honing vervangt. Ook hierover zijn de meningen in de wetenschap flink verdeeld. Kijken we naar de cijfers, dan zien we dat de verhouding van glucose en fructose van honing gelijk is aan die van tafelsuiker.
Daarnaast is het verschil in mineralen en vitamines tussen honing en tafelsuiker verwaarloosbaar. Je kunt daarom niet echt stellen dat honing een gezond alternatief is van geraffineerde suiker. Ze bevatten immers alle twee erg veel suiker en relatief weinig vitaminen en mineralen.
Welke honing gezond?
Je weet nu meer over de gezondheidsvoordelen en -nadelen van honing in het algemeen. Graag zoomen we nog wat verder in op specifieke honingsoorten. Wie namelijk wel eens voor het honingrek in de supermarkt heeft gestaan, die weet dat er tal van keuzes zijn. Welke honing is het gezondst?
Acacia honing gezond
Acacia honing is onder de honingsoorten relatief vloeibaar en licht van kleur, net als bloemenhoning en lindehoning. Dit zijn vaak de minst gezonde keuzes. We raden je aan om altijd het etiket te checken. Zo kun je pas echt voedingswaarden met elkaar vergelijken.
Manuka honing gezond
Manuka honing is relatief donker van kleur en uit meerdere onderzoeken blijkt dat hoe donkerder de honing, hoe meer voedingsstoffen deze bevat. Naast manuka honing zijn ook tijm honing en heide honing relatief donker. Sta je in de supermarkt en weet je niet welke honing je moet kopen? Houd in je achterhoofd dat donkere honing net wat beter is.
Rauwe honing gezond
Veel mensen vragen zich af of pure honing gezond is, het is immers onbewerkt. Hoewel het nog steeds veel suikers bevat, is dit de meest gezonde keuze, omdat deze onbewerkte honing niet verhit of gekookt wordt. Hierdoor blijven de werkzame stoffen het beste behouden, waardoor je dus relatief meer mineralen en vitaminen binnenkrijgt.
Conclusie: hoe gezond is honing?
Zoals je hebt kunnen lezen is honing niet noodzakelijk in een gezond eetpatroon. Daarnaast zijn de effecten wondgenezing en keelpijnverzachting nog niet voldoende aangetoond. Dat betekent natuurlijk niet dat je nooit meer wat honing door de thee kunt doen, maar voor de gezondheidseffecten hoef je het waarschijnlijk niet te doen. Meer onderzoek zou moeten uitwijzen in hoeverre de claims over honing onderbouwd kunnen worden. Zie honing simpelweg als suiker en consumeer het met mate.
Eet jij graag honing? En heb je het gevoel dat het helpt tegen keelpijn? Wij zijn benieuwd wat jij van honing vindt, dus laat het ons gerust weten in een reactie onder dit artikel.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?