Sport

Binnen in huis of buiten fietsen, wat is het verschil?

binnen-fietsen-of-buiten-fietsen

Binnen fietsen of buiten fietsen, wat is nou handig om te doen? Wat zijn de voordelen van beide vormen van fietsen en welke past nou het beste bij jou?

In dit artikel zullen we je antwoord geven op deze vragen. We gaan kijken wat de voordelen zijn van buiten fietsen, maar ook van binnen fietsen en daarnaast zullen we je vertellen waar je op moet letten als je binnen en buiten gaat fietsen.

Uiteindelijk zetten we de belangrijkste verschillen voor je op een rij zodat jij een compleet overzicht hebt van wat nou het beste bij jou past. Zo wordt de keuze voor jou een stuk gemakkelijker en kun je gelijk op de fiets stappen. Of het nou binnen of buiten is. Dat is het gene wat beide situaties gemeen hebben.

Buiten fietsen

Als je buiten gaat fietsen is het voordeel dat je van de natuur kunt genieten en mocht het zonnetje schijnen, dan kun je ook deze meepakken. Wel zijn er dingen waar je rekening mee moet houden waar je als je binnen fietst geen rekening mee hoeft te houden.

buiten-fietsen

Waar moet je aan denken als je buiten gaat fietsen

Fietsen is een geweldige manier om aan beweging te doen, van de natuur te genieten en geld te besparen op transport. Het is ook een van de snelste manieren om van de ene plaats naar de andere te komen.

Als u voor het eerst gaat fietsen of al jaren niet meer op de fiets hebt gezeten, is het belangrijk om te onthouden dat fietsveiligheid meer is dan alleen het dragen van een helm en felle kleding. U moet ook weten hoe u veilig buiten kunt fietsen.

Soort fiets

Het type fiets dat u kiest zal een grote rol spelen in hoe plezierig uw rit is en hoe veilig deze is. Ook zal je moeten denken aan waar je wilt gaan fietsen. Ga je bijvoorbeeld gewoon op de weg fietsen, dan kun je prima uit de voeten met een “normale” fiets of racefiets.

Maar ga je bijvoorbeeld op wat meer oneffen terrein fietsen zoals in het bos of in de duinen, dan is het misschien beter voor een mountainbike te gaan.

Verder zal je moeten nadenken over hoe jouw lichamelijke gesteldheid eraan toe is. Ben je misschien al wat op leeftijd, maar wil je toch genieten van de buitenlucht voor een lekkere fietstocht, dan zou je kunnen denken aan een elektrische fiets.

Route

De route die u kiest moet ook in overweging worden genomen. Als je alleen maar een blokje om gaat, is elke route goed – maar als je van plan bent een langere rit te maken, kun je het beste straten met minder verkeer kiezen, zodat je niet vaak hoeft te stoppen bij kruispunten.

Weer

Controleer de weersvoorspelling voordat u op de fiets stapt. Zo kunt u beslissen welke kleding en accessoires u mee moet nemen en of het de moeite waard is om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een regenpak of iets.

Het is belangrijk te onthouden dat de voorspellingen meestal accuraat zijn, maar niet altijd juist en soms onbetrouwbaar.

Binnen fietsen

Nu je op de hoogte bent waar je op moet letten als je buiten gaat fietsen, is het tijd om te kijken naar waar je allemaal aan moet denken als je binnen gaat fietsen. Binnen fietsen in eigen huis is in ieder geval helemaal in je eigen omgeving en je kunt zelfs tv kijken als je dit aan het doen bent.

binnen-fietsen

Waar moet je aan denken als je binnen gaat fietsen

Nu kun je er natuurlijk ook voor kiezen om binnen te gaan fietsen. Maar zal je dan wel aan een aantal dingen moeten denken als je dat doet. Hieronder bespreken we de belangrijkste punten met je.

Soort binnen fiets

Er zijn twee hoofdtypes indoor bikes: hometrainers en spinningfietsen. Hometrainers zijn meestal betaalbaarder en hebben meer mogelijkheden dan spinningfietsen, maar ze bieden niet zoveel weerstandsvariatie als spinningfietsen.

Spinning is een andere manier van fietsen. Je zit namelijk in een sportievere houding en je wordt meer uitgedaagd om hard te gaan fietsen. Dit is dan ook voor de fanatieke fietsers onder ons.

Mocht je nou gewoon af en toe wat willen bewegen op de fiets, maar hoeven er geen records verbroken te worden, dan is een hometrainer of ligfiets of recumbent bike een prima oplossing!

Ruimte die de fiets binnen inneemt

Als u op zoek bent naar een hometrainer of spinningfiets om mee binnen te fietsen, bedenk dan hoeveel ruimte hij in uw huis in beslag zal nemen. De meeste hometrainers nemen ongeveer 2 x 2 meter in beslag, maar sommige kunnen zo klein zijn als 1,5 x 1,5 meter. Ligt echter aan het apparaat dat je koopt, dus kijk goed naar de afmetingen van het apparaat.

Voor binnen fietsen heb je dus wel de ruimte nodig om een apparaat neer te zetten. Kijk naar de ruimte die jij in huis hebt, en teken even af hoeveel ruimte die in beslag zal nemen. Zo krijg je een goed beeld van hoe die in de kamer zal staan.

Temperatuur in huis

Een ander ding waar je rekening mee zal moeten houden is de temperatuur in huis. Waar je buiten lekker kunt afkoelen van een briesje, is dat in huis niet het geval.

Zeker in de zomer kan het flink warm worden in huis, al helemaal als je ook nog gaat fietsen. Kleine tip, het briesje kun je natuurlijk wel nabootsen met een ventilator. Zo zal je een klein beetje afkoelen en hoe gek dit misschien ook klinkt, zeker als je een beetje zweet, zal dat briesje een verademing zijn en je afkoelen.

Verschillen

Dan zijn we aangekomen bij de verschillen tussen binnen fietsen of buiten fietsen. Nu hebben beide soorten voor- en nadelen en zullen we hieronder de vergelijking maken. Ben je er klaar voor?

Binnen fietsen is een geweldige manier om aan beweging te doen als u weinig tijd hebt of gewoon geen zin hebt om de kou te trotseren. Hoewel het niet zo leuk is als buiten fietsen, zijn er een aantal voordelen aan binnen fietsen die je misschien niet beseft.

Ook kun je tv kijken terwijl je binnen fietst. Dit is waarschijnlijk een van de beste delen over indoor cycling-je kunt kijken naar welke show je maar wilt, terwijl je een goede workout krijgt! Het voelt als je eigen persoonlijke sportschool met jouw eigen tv-programma op de achtergrond.

Buiten fietsen heeft ook zijn eigen voordelen. Buiten fietsen geeft je de kans om in contact te komen met de natuur terwijl je in vorm blijft, wat vooral belangrijk kan zijn als je in een stedelijk gebied woont waar de meeste mensen de hele dag binnen zitten.

Fietsen in de buitenlucht biedt ook minder afleiding: er zijn geen spiegels of telefoons in fietspaden in de buitenlucht, dus er is minder kans dat je in de verleiding komt om je Instagram te checken tijdens je workout!

Tijd om te kiezen

Het komt erop neer dat binnen fietsen altijd kan zonder dat je last hebt van het weer. Je kunt lekker tv kijken terwijl je aan het fietsen bent en lekker in je eigen omgeving sporten zonder dat je op het verkeer hoeft te letten of iets.

Echter kun je buiten genieten van de natuur, de frisse lucht en alles wat er om je heen gebeurt. Er is een stuk meer te zien buiten. Daarnaast hoef je ook geen ruimte in huis in beslag te laten nemen voor een apparaat.

Je zult dus voor jezelf even moeten nagaan wat jij liever hebt. Ben je iemand die graag in de natuur is, ga dan lekker naar buiten en geniet van de buitenlucht. Ben je iemand die graag in zijn of haar eigen huis is en lekker wilt fietsen wanneer hij of zij dat wilt. Koop dan een hometrainer of spinningfiets en fiets lekker binnen.

Conclusie

Hoewel de beweging van beide vormen hetzelfde blijft, zijn er dus wel een aantal verschillen tussen de twee soorten. Ze hebben beide hun voor- en nadelen en je zal voor jezelf moeten bepalen welke voor jou zwaarder wegen dan de ander. 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *