Voeding

Zijn blauwe bessen gezond?

zijn-blauwe-bessen-gezond

Ja, blauwe bessen zijn gezond. Dit fruit bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en vitamines die een gunstig effect hebben op de weerstand en het behoud van gezonde cellen in organen van jouw lichaam.

Hmm, veel mensen zijn gek op blauwe bessen. De een eet deze besjes als snack, terwijl de ander ze door de smoothie of ontbijtyoghurt mengt. Wellicht wist je al dat blauwe bessen tot de Superfoods behoren, maar wat zit er nou in dit lekkere fruit en wat zijn precies de gezondheidseffecten hiervan?

Wat zit er in blauwe bessen?

Blauwe bessen bevatten tal van vitaminen, namelijk A, C, B, B1, B2, B6, E en K. Ook bevatten ze belangrijke mineralen, zoals calcium, magnesium, fosfor, kalium en ijzer. Dat maakt blauwe bessen een van de producten met de meeste antioxidanten.

Blauwe bessen voedingswaarde per 100 gram

Hoe zit dat met de macronutriënten van blauwe bessen, zoals het aantal calorieën, koolhydraten, et cetera? We tonen de blauwe bessen voedingswaarden per 100 gram.

SoortPer 100 GramRI*
Energie218 kJ (52 kcal)
Vet0 g
waarvan verzadigd0 g
waarvan onverzadigd0 g
Koolhydraten11 g
waarvan suikers10 g
Voedingsvezel2.4 g
Eiwitten0.7 g
Zout0 g
Vitamine K19.3 µg

Waar zijn blauwe bessen goed voor?

Het eten van blauwe bessen brengt flink wat gezondheidsvoordelen met zich mee. Niet voor niets behoort het tegenwoordig tot de Superfoods. De belangrijkste voordelen van deze blauwe toppers zijn als volgt.

blauwe-bessen-eten
Blauwe bessen eten

Beschermt lichaamscellen tegen schade

Bevatten veel vitamine C, een vitamine die lichaamscellen tegen schade beschermt. En daar profiteren je organen weer van, zoals de prostaat, alvleesklier, slokdarm en dikke darm en de longen. Daarnaast zorgt het voor een algemene betere weerstand en draagt het bij aan de vorming van bindweefsel en de opname van ijzer. 

Herstelt DNA

Bevatten tevens foliumzuur en vitamine B6, dat het DNA helpt herstellen, ervoor zorgt dat cellen zich blijven gedragen zoals de bedoeling is en de gezondheid van het hart bevorderen.

Goed voor bloeddruk

Goed voor de bloeddruk, omdat ze rijk zijn aan calcium, kalium en magnesium. Deze stoffen bevatten namelijk een bloeddrukverlagend vermogen. Uit onderzoek kwam naar voren dat wanneer men acht weken lang dagelijks 50 gram blauwe bessen at, de bloeddruk 4% tot 6% gedaald bleek.

Goed voor cholesterol

De vezels in blauwe bessen zorgen ervoor dat de hoeveelheid slechte cholesterol in het bloed verlaagd wordt, waardoor de kans op hartziektes kleiner wordt.

Goed voor de cholesterol, want ze bevatten antioxidanten. Dit draagt bij aan verlaging van de slechte cholesterol in het lichaam. 

Goed voor je geheugen

Bevat anthocyanen, die een gunstig effect hebben op ons geheugen en leervermogen, kortom op onze hersenfunctie. Deze stof veroorzaakt tevens de prachtige blauwe kleur van de bessen.

Hoeveel blauwe bessen per dag?

Dagelijks een handjevol blauwe bessen per dag is in principe genoeg om van de gezondheidsvoordelen te profiteren. Aanbevolen door het voedingscentrum is om zo’n 200 gram fruit te eten per dag. Eventueel kun je dus ook meer dan een handje blauwe bessen eten. Houd er rekening mee dat je bij overmatige inname van blauwe bessen aan de diarree kunt geraken. Ook zitten er fruitsuikers in, wat bij grote inname minder goed is voor de lijn. 

Verse blauwe bessen of diepvries?

Blauwe bessen zijn goed voor de gezondheid, maar minder goed voor de inhoud van de portemonnee. Dit healthy food is namelijk best prijzig: je kunt al snel meerdere euro’s kwijt zijn voor een klein bakje. Dat is een van de redenen dat mensen ze graag ingevroren kopen. Dit is net iets voordeliger. 

Dat niet alleen, want hierdoor houd je ze ook nog eens langer goed. Daarnaast zijn ze bevroren het hele jaar door te koop. Bevroren blauwe bessen zijn misschien wat minder lekker dan verse blauwe bessen, maar dat is nauwelijks merkbaar als je ze bijvoorbeeld verwerkt in een yoghurt of smoothie! 

Blauwe bessen diepvries gezond?

Wat erg bijzonder is, is dat bevroren blauwe bessen meer vitamine C bevatten dan verse bessen. Hoe dat kan? De bessen die vers te koop zijn, hebben een proces van plukken tot inpakken tot vervoer ondergaan. Voordat ze in jouw mond eindigen hebben ze al een tijdje in het schap gelegen. 

Gedurende de periode van plukken tot eten gaan er bepaalde enzymen verloren, die wel behouden blijven als de bessen direct ingevroren worden. Invriezen stopt namelijk het proces van verlies van bepaalde vitamines en mineralen. Overigens is het verschil niet heel erg groot en zijn beide varianten gezond!

bevroren-blauwe-bessen

Verschil blauwe bes en bosbes

In de volksmond worden blauwe bessen ook bosbessen genoemd, maar eigenlijk zijn het twee verschillende fruitsoorten. De blauwe bes groeit namelijk in trossen aan hoge struiken, terwijl bosbessen aan lage struiken groeien. Bosbessen groeien niet in trossen, waardoor ze moeilijk commercieel te verbouwen zijn. In de winkel zien we dan ook voornamelijk blauwe bessen in de schappen liggen. 

Zijn bosbessen gezond? Ja, ook deze bessen zijn gezond. Ze bevatten een hoger vitamine C gehalte dan blauwe bessen, al zijn beide soorten uitstekende keuzes in een gezond voedingspatroon. 

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Conclusie: blauwe bessen gezond of niet

Blauwe bessen zijn een welkome aanvulling in ieders voedingspatroon, al is het maar een handje per dag. Gelukkig zijn deze blauwe parels volgens de meeste mensen overheerlijk van smaak. Wil je goedkoop blauwe bessen kopen? Ga dan voor de diepvriesvariant, die overigens nog net iets meer vitamine C bevat dan verse blauwe bessen.

Ik hoop dat dit artikel je de informatie heeft gegeven waar je naar op zoek bent. Mocht je toch nog een vraag hebben, of wil je graag een lekker recept delen waar je blauwe bessen in gebruikt, aarzel dan niet om deze achter te laten in een reactie hieronder!

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *