Voeding

Is Yakult gezond?

Is-yakult-gezond

Yakult bevat een grote hoeveelheid gezonde darmbacteriën, wat erg gezond is. De keerzijde is wel dat dit type yoghurt ook veel suikers bevat, wat weer minder gezond is.

Yakult komt oorspronkelijk uit Japan en is een prebiotische (gefermenteerde) zuiveldrank. In een normaal flesje van 65 ml zitten miljarden Lactoballicus Csei Shirota, een bacteriestam die een gunstig effect zou hebben op de darmflora. We vertellen meer over de gezondheidseffecten van Yakult.

Wat zit er in Yakult (micronutriënten)?

In Yakult zit vitamine C en daarnaast een grote hoeveelheid vezels. Verder bevat het fosfor, jodium, magnesium, kalium, calcium en fosfor.

Yakult macronutriënten

De voedingswaarde per 100 ml Yakult, waaronder de hoeveelheid calorieën en suikers, vind je hieronder in de voedingswaardetabel.

SoortPer 100 Milliliter
Energie280 kJ (66 kcal)
Vet0 g
waarvan verzadigd0 g
Koolhydraten15.4 g
waarvan suikers13.6 g
Eiwitten1.3 g
Zout0.04 g

Waar is Yakult goed voor?

Yakult is een probiotica. Dat wil zeggen dat er levende micro-organismen in zitten die een positief effect hebben op de gezondheid. Wat doet Yakult in je lichaam? We vertellen hieronder meer over de gezondheidsvoordelen van Yakult.

Verminderen van darmklachten

Vaak gaat het bij probiotica om bacteriën en dat is dan ook precies wat je terugvindt in Yakult. Deze bacteriën verminderen de darmklachten, wat dan ook meteen het belangrijkste voordeel van Yakult is. Het draagt bij aan een goede stoelgang en is een goede toevoeging aan de dagelijkse voeding voor iedereen die moeite heeft met naar het toilet gaan. Wil je de darmflora herstellen? Yakult is dan een goede keuze!

Uit wetenschappelijke evaluaties van De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is overigens wel gebleken dat het effect het grootst is bij mensen die moeilijk lactose verteren.

Verbetering immuunsysteem

De bacteriën in Yakult zorgen voor een beter immuunsysteem. Daardoor ben je ook beter geschermd tegen ziektes en bacteriën. Uit onderzoek blijkt dat het vooral infecties in het keelgebied vermindert. Ook verkleint het de kans op een maagzweer.

yakult-darm-flora

Een beter slaapritme

Stress heeft vaak een negatief effect op je slaappatroon, maar uit onderzoek blijkt dat in tijden van stress Yakult de slaap kan verbeteren. Of eigenlijk de bacteriën in Yakult. Dit is getest over een periode van 8 weken, waarin twee groepen (48 en 46 proefpersonen) de Lactobacillus Casei Shirota bacterie en een placebo innamen.

Nadelen Yakult

Als je kijkt in de schappen van de supermarkt dan merk je al snel dat Yakult een stuk prijziger is dan gewone yoghurt, terwijl in gewone yoghurt ook de benodigde melkzuurbacteriën zitten. 

Bovendien wordt er in Yakult veel suiker toegevoegd, wat bij een te grote inname meer risico geeft op overgewicht, diabetes, te hoge bloeddruk en cholesterol en hart- en vaatziekten.

Yakult is goed voor de stoelgang, maar bij overmatige inname (verschilt per persoon) zou het tevens diarree kunnen veroorzaken.

Om te portemonnee te sparen en om een grote inname van suikers te voorkomen, kun je Yakult daarom ook prima vervangen door yoghurt met de bacteriën lactobacillus acidophilus en bifidobacterium.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

Conclusie: Yakult gezond of niet

Voor Yakult geldt: het is gezond, maar wel met mate. Afhankelijk van de hoeveelheid suikers die je op een dag binnenkrijgt uit andere voedingsmiddelen, moet je oppassen dat je niet over de dagelijks aanbevolen hoeveelheid komt (afhankelijk per persoon, meestal 50 gram voor een vrouw en 60 gram voor een man per dag).

Verder draagt Yakult wel bij aan een gezonde darmflora en beweren veel mensen dat ze er beter van naar het toilet kunnen. Of dat voor jou ook geldt is iets om zelf te ervaren, omdat iedereen een andere stoelgang heeft.

We zijn benieuwd naar jouw ervaringen met Yakult: ervaar jij de positieve effecten ervan? Laat het ons gerust weten in een reactie onder dit artikel.

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid met haar bedrijf Blooming Bliss. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

7 reacties op “Is Yakult gezond?

  1. Harm Koopman schreef:

    Ik ben een man van 75 jaar en neem misschien wel al meer dan 10 jaar dagelijks een flesje YAKULT. Ik heb nooit geen problemen met de stoelgang, voel me fit en sterk, mede door mijn dagelijks yoga-oefeningen. Ik heb volgens mij ook een goed immuun-systeem want ik ben ook nooit ziek. Nu ik wat ouder wordt vraag ik mij wel eens af of ik ook om de andere dag een flesje YAKULT zou kunnen nemen i.p.v dagelijks.
    Het is niet goed om te veel suiker binnen te krijgen, vooral als je ouder wordt.
    Heeft iemand hier ervaring mee of een goed advies?

    1. Hoi Harm,

      Bedankt voor je bericht. Je kan het ook prima om de dag doen hoor. Het gaat om een totaal gezond voedingspatroon en niet om dat ene flesje drinken.

    2. Tentakel schreef:

      Ha Harm! Je zou eens de plus (niet de light) variant kunnen proberen, volgens mij zit daar slechts een kwart van de suikers in.

  2. Janneke Geertsema schreef:

    ik heb een prikkelbare darm en had vaak darmklachten,deze zijn een stuk verbeterd sinds ik elke ochtend op nuchtere maag een flesje yakult neem,

  3. Ilonka schreef:

    Per toeval kreeg ik een pakketje YAKULT flesjes van mijn moeder. En ik moet zeggen dat ik verbetering merk! Ik heb PDS en ben lactosegevoelig en eigenlijk neem ik al een half leven geen suiker. Dit laatste is voor mij een reden om mogelijk probiotica van Nutribites te gaan proberen. Zou dat net zo effectief zijn probiotica uit een potje pillen? Groetjes!

    1. Hoi Ilonka,

      Bedankt voor je antwoord. Het is naar mijn idee altijd het beste om je voedingsstoffen uit je normale voeding te halen. Goed ook trouwens dat je al zonder suiker leeft!

      Maar je kunt het altijd eens proberen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *