Koopgidsen, Voeding

Beste creatine van 2023

beste-creatine

Creatine is een van de meest populaire en goed onderzochte sportsupplementen op de markt. Met zijn bewezen voordelen voor het verbeteren van kracht, spiergroei en atletische prestaties, is het geen wonder dat zowel professionele atleten als fitnessliefhebbers het in hun dagelijkse routines opnemen. 

Het kan echter een uitdaging zijn om door het enorme aanbod aan creatine producten te navigeren en de juiste keuze te maken.

In dit artikel bespreken we de beste creatines die momenteel op de markt zijn, rekening houdend met factoren zoals type creatine, kwaliteit, zuiverheid, prijs en reputatie van het merk. 

We zullen ook de belangrijkste voordelen en bijwerkingen van creatine onderzoeken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en het supplement kunt kiezen dat het beste bij jouw behoeften past.

Of je nu een doorgewinterde krachtsporter bent of net begint met je fitnessreis, deze gids helpt je om de beste creatines te ontdekken en je prestaties naar een hoger niveau te tillen. Laten we beginnen!

Beste creatine top 5

Wat is creatine?

Creatine is een organische verbinding die van nature voorkomt in het lichaam, voornamelijk in de spieren en in kleinere hoeveelheden in de hersenen. Het bestaat uit drie aminozuren: L-arginine, glycine en L-methionine. 

Creatine speelt een cruciale rol in de energievoorziening van de cellen, vooral tijdens kortdurende, intensieve fysieke activiteiten.

Chemisch gezien is creatine een stikstofhoudend organisch zuur. Het molecuul bestaat uit een centraal koolstofatoom, omringd door stikstof-, zuurstof- en waterstofatomen. De chemische formule van creatine is C4H9N3O2.

In voedingssupplementen wordt creatine meestal gevonden in de vorm van creatine monohydraat. Creatine monohydraat is een wit, geurloos, kristallijn poeder dat bestaat uit creatine en een watermolecuul (monohydraat). 

Deze vorm is de meest bestudeerde en effectieve vorm van creatine en wordt gemakkelijk door het lichaam opgenomen en gebruikt.

Andere vormen van creatine in supplementen zijn onder meer creatine ethyl ester, creatine hydrochloride en creatine nitraat. 

Deze vormen hebben verschillende chemische structuren en kunnen verschillende eigenschappen hebben, zoals oplosbaarheid en absorptie, maar over het algemeen wordt creatine monohydraat als de meest effectieve en betrouwbare vorm beschouwd.

In zijn pure vorm bestaat creatine uit één enkel ingrediënt – creatine zelf. Echter, sommige creatine supplementen kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals suikers, smaakstoffen of andere prestatiebevorderende stoffen. 

Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst van een creatine supplement te controleren om ervoor te zorgen dat je een product krijgt dat aan jouw behoeften voldoet. Voor meer informatie kun je ook naar ons uitgebreide artikel over wat creatine is, de werking ervan en hoe je het gebruikt.

Werking van creatine

Nu wil jij natuurlijk weten wat creatine nou doet. Wat zijn redenen om het te gebruiken? Hieronder de belangrijkste functies van dit sportsupplement. 

Verhoging van energie en kracht:

Creatine verhoogt de ATP (adenosinetrifosfaat) productie in het lichaam, wat zorgt voor meer direct beschikbare energie tijdens krachtige oefeningen zoals gewichtheffen of sprinten.

Verbetering van spiergroei en herstel:

Creatine supplementen kunnen bijdragen aan een toename van de spiermassa, vooral wanneer gecombineerd met weerstandstraining.

Het kan ook helpen bij het verminderen van spierafbraak en het bevorderen van spierherstel na inspanning. Veel spierpijn? Bekijk dan hier eens het artikel over welke supplementen die helpen bij spierherstel of lees wat je nog meer kunt doen tegen spierpijn.

Verbetering van sportprestaties:

Door het vergroten van de energievoorraad en het ondersteunen van spiergroei, kan creatine atleten helpen om beter te presteren in activiteiten die kracht, snelheid en explosiviteit vereisen.

Ondersteuning van hersenfunctie:

Hoewel meer onderzoek nodig is, zijn er aanwijzingen dat creatine de cognitieve functie kan verbeteren, vooral bij taken die kortdurende, intensieve mentale inspanning vereisen.

Let op: Hoewel creatine over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om met een arts of diëtist te overleggen voordat je met een supplement regime begint, vooral als je reeds bestaande medische aandoeningen hebt of medicijnen gebruikt.

Waar wordt creatine voor gebruikt en hoe doe je dat?

Creatine wordt voornamelijk gebruikt als een sportsupplement om de fysieke prestaties te verbeteren, met name bij kracht- en snelheidssporten. Hier is een overzicht van hoe je creatine kunt gebruiken:

Doel: Bepaal je doel voor het gebruik van creatine. Dit kan zijn om spiermassa op te bouwen, kracht en uithoudingsvermogen te vergroten, of de prestaties in bepaalde sporten te verbeteren.

Type creatine: Kies het type creatine dat je wilt gebruiken. Creatine monohydraat is het meest onderzochte en effectieve type, maar er zijn ook andere vormen zoals creatine ethyl ester en creatine hydrochloride. Overleg met een diëtist of arts om te bepalen welk type het beste bij jou past.

Dosering: De aanbevolen dosis creatine is 3-5 gram per dag voor onderhoud. Er zijn twee veelgebruikte methoden om creatine te nemen: ‘laden’ en ‘onderhoud’.

Ladingsfase: Dit houdt in dat je 20 gram creatine per dag neemt, verdeeld over 4 doses van 5 gram elk, gedurende 5-7 dagen. Dit zorgt voor een snellere verzadiging van de spieren met creatine.
Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik zelf deze laadfase nooit doe omdat ik eerlijk gezegd een beetje denk dat dit een mooie verkooptruc is geweest om de mensen maar extra snel door hun creatine te laten gaan.

Onderhoudsfase: Na de ladingsfase, of als je ervoor kiest om de ladingsfase over te slaan, neem je 3-5 gram creatine per dag om de spiercreatinevoorraden op peil te houden.

Timing: Het beste moment om creatine in te nemen is meestal rond je training. Je kunt ervoor kiezen om het voor, tijdens, of na je training in te nemen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Overdenk het echter niet, het zal echt niet het grote verschil gaan maken als je het een uurtje eerder of later neemt. Zelf neem ik het altijd in de ochtend om het niet te vergeten.

Mengen en consumeren: Meng de aanbevolen dosis creatine met melk, water, sap of je favoriete sportdrank en consumeer het onmiddellijk. Creatine kan ook worden gemengd met eiwitpoeder of toegevoegd aan smoothies. Nu heeft creatine niet echt een smaak en vind ik het zelf het lekkerste om het met een slok melk in te nemen.

creatine-in-scoop-met-glas-melk

Consistentie: Gebruik creatine consistent voor de beste resultaten. Het kan enkele weken duren voordat de voordelen merkbaar zijn, dus het is belangrijk om geduldig en volhardend te zijn.

Eventuele bijwerkingen

Creatine is over het algemeen veilig en goed verdragen door de meeste mensen. Echter, sommige mensen kunnen bijwerkingen ervaren. Daarom is het belangrijk om je altijd aan de aanbevolen dosering op de verpakking te houden! Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van creatine.

Maagklachten

Sommige gebruikers kunnen last krijgen van maagklachten, zoals krampen, misselijkheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Dit kan meestal worden verminderd door de dosis te verlagen, voldoende water te drinken of creatine met voedsel in te nemen.

Spierkrampen

Hoewel zeldzaam, kunnen spierkrampen of stijfheid optreden bij sommige mensen die creatine gebruiken. Dit kan worden verminderd door goed te hydrateren en voldoende te stretchen voor en na de training.

Uitdroging

Creatine kan ervoor zorgen dat je spieren meer water vasthouden, wat kan leiden tot uitdroging als je niet voldoende water drinkt. Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft tijdens het gebruik van creatine.

water-drinken

Gewichtstoename

Creatine kan leiden tot een toename van het lichaamsgewicht als gevolg van waterretentie in de spieren. Dit is meestal tijdelijk en kan afnemen zodra je stopt met het gebruik van creatine.

Nierfunctie

Hoewel er geen overtuigend bewijs is dat creatine schadelijk is voor gezonde nieren, hebben sommige mensen zorgen geuit over de impact van creatine op de nierfunctie, vooral bij langdurig gebruik of bij mensen met reeds bestaande nieraandoeningen. Als je nierproblemen hebt of risico loopt op nierproblemen, is het belangrijk om met je arts te overleggen voordat je creatine gebruikt.

Interacties met medicijnen

Creatine kan interageren met bepaalde medicijnen, zoals diuretica en NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen). Raadpleeg je arts als je medicijnen gebruikt om mogelijke interacties te bespreken.

Conclusie

Hoewel deze bijwerkingen mogelijk zijn, is het belangrijk op te merken dat de meeste mensen creatine zonder problemen kunnen gebruiken. Neem bij twijfel contact op met je arts of een gekwalificeerde zorgverlener voordat je met een creatine-supplement begint.

Koopgids – Waarop letten als je creatine gaat kopen

Als je creatine gaat kopen, zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten om een effectief en veilig product te kiezen.

Soort creatine

Kies het juiste type creatine voor jouw behoeften. Creatine monohydraat is het meest onderzochte en effectieve type, maar er zijn ook andere vormen, zoals creatine ethyl ester en creatine hydrochloride. Onderzoek de verschillende soorten en kies degene die het beste bij je past.

Ook zou je nog kunnen kijken naar proteïne poeders waar ook creatine in is verwerkt. Die zijn er namelijk ook. 

Kwaliteit en zuiverheid

Kies een product met een hoge kwaliteit en zuiverheid. Zoek naar merken die hun creatine laten testen door onafhankelijke laboratoria om de kwaliteit en zuiverheid te waarborgen. Een product met het label “Creapure” is bijvoorbeeld een indicatie van een hoge kwaliteit creatine monohydraat.

Ingrediëntenlijst

Controleer de ingrediëntenlijst om ervoor te zorgen dat er geen onnodige additieven, vulstoffen of kunstmatige kleurstoffen in het product zitten. Kies indien mogelijk voor een product met zo min mogelijk ingrediënten.

Reputatie van het merk: Kies een merk met een goede reputatie en betrouwbaarheid. Lees recensies en onderzoek het bedrijf om ervoor te zorgen dat ze bekend staan om het produceren van hoogwaardige supplementen.

ingredienten-creatine

Prijs

Hoewel prijs een factor kan zijn bij het kiezen van een creatine product, moet je niet alleen de goedkoopste optie kiezen. Soms kan een iets duurder product betere kwaliteit en zuiverheid bieden, wat belangrijk is voor de effectiviteit en veiligheid van het supplement.

Gebruiksgemak

Sommige creatine producten zijn verkrijgbaar in poedervorm, terwijl andere in capsules of tabletten worden aangeboden. Kies een vorm die gemakkelijk voor jou is om te gebruiken en op te nemen in je dagelijkse routine.

Smaak en oplosbaarheid

Als je een creatine poeder kiest, let dan op de smaak en oplosbaarheid. Sommige producten zijn smaakloos en kunnen gemakkelijk worden gemengd met water, sap of je favoriete sportdrank, terwijl andere een smaak hebben en mogelijk minder goed mengen.

Wat is nou de beste creatine?

Maar wat is nou de beste creatine? De beste creatine is voor iedereen anders. We zullen daarom hieronder ook enkele goede merken creatine poeders bespreken waarbij je ervan uit kunt gaan dat het goede creatine is.

MyProtein Creapure® Creatine Poeder

De eerste Creatine die we bespreken is de MyProtein Creapure Creatine poeder. Deze creatine is zeer fijn en daarnaast ook heel erg puur. Hij heeft dan ook niet voor niets het Creapure keurmerk. 

De MyProtein creatine poeder wordt zorgvuldig getest op onzuiverheden en heeft een creatinegehalte van 99,99%! Mocht je nou een smaakje aan je creatine willen hebben, dan is dit zeker een optie. 

Verder is het Glutenvrij, Vegetarisch en zelfs veganistisch. Past dus in ieder dieet. Als we het even hebben over het merk MyProtein, dan is het een gevestigd merk dat al jaren in een groot deel van de wereld zijn supplementen verkoopt. Ook staan ze bekend om de kwaliteit van hun producten. Daarom is de Creatine van MyProtein een prima keuze!

Creatine Monohydraat Poeder - 250g - Naturel

★★★★★
250,00
18,99
Myprotein.com
as of 11/12/2023 13:46

XXL Nutrition Monohydraat creatine

Als we het over een Nederlands merk hebben, dan hebben we het natuurlijk over XXL Nutrition! Als we naar de prijs kijken van de creatine van dit merk dan zal je gelijk opvallen dat dit echt een mooie prijs is! 

Het mooie is dan ook dat de kwaliteit van deze creatine toch nog steeds top is en zeker niet onder doet aan andere merken. Het is een microfijne creatine die gemakkelijk oplost en zeer zuiver is. 

Ook hier kun je kiezen uit verschillende smaken en een smaak kiezen die jij lekker vindt. XXL Nutrition creatine is dus een zeer goede keuze als je op zoek bent naar creatine van een merk van Nederlandse bodem. 

XXL Nutrition Creatine Monohydraat naturel 250 gram

14,99
Xxlnutrition.com
as of 11/12/2023 13:46

Body & Fit Creatine

De laatste creatine poeder die we met je willen bespreken is die van Body & Fit. Dit is ook een zeer fijne, snel oplosbare creatine van hoogwaardige kwaliteit die zeer zuiver is. 

Body & Fit claimt zelf dat ze de beste creatine van de wereld hebben, maar in de praktijk zal het niet heel veel verschillen van de andere creatines hoor. 

De creatine heeft ook her Creapure keurmerk wat er dus op wijst dat het zeer zuiver is. Deze creatine is enkel in de smaakloze variant verkrijgbaar dus als je een smaakje wilt moet je bij de andere merken zijn. 

Creatine - Creapure® 500 Gram (best creatine worldwide) - Body & Fit - Naturel (smaakloos)

31,99
Bodyandfit.com
as of 11/12/2023 13:46

Beste creatine tabletten – MyVitamins Performance Creatine monohydraat tabletten

De MyVitamins Performance Creatine monohydraat tabletten van MyProtein zijn een handige manier om de voordelen van creatine te krijgen en de prestaties bij trainingen te verbeteren. Creatine is een natuurlijk voorkomende stof in ons lichaam die de energieproductie in de spieren kan verhogen, wat kan leiden tot verbeterde prestaties bij korte, intensieve inspanningen zoals krachttraining en sprinten.

De MyVitamins Performance Creatine monohydraat tabletten bevatten 1000 mg creatine monohydraat per tablet en zijn geschikt voor veganisten. Het product wordt geleverd in een handige tabletvorm, waardoor het gemakkelijk in te nemen is.

Creatinemonohydraat Tabletten - 250tabletten

★★★★★
32,99
Myprotein.com
as of 11/12/2023 13:46

Beste creatine capsules – Body & Fit Creatine capsules

Body & Fit Creatine Capsules zijn ontworpen om de prestaties van atleten en fitnessliefhebbers te verbeteren. Creatine is een natuurlijk voorkomende stof die in het lichaam wordt geproduceerd en is betrokken bij de productie van ATP, de primaire energiebron voor spiersamentrekkingen. Dit supplement bevat creatinemonohydraat, dat gemakkelijk door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt.

Elke capsule Body & Fit Creatine Capsules bevat 750 mg creatinemonohydraat. De capsules zijn gemakkelijk in te nemen en kunnen worden opgenomen in uw dagelijkse supplementenregime. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van 3-5 gram creatine per dag niet te overschrijden, omdat hogere doseringen niet noodzakelijkerwijs betere resultaten opleveren en kunnen leiden tot bijwerkingen zoals misselijkheid en diarree.

Het belangrijkste nadeel van creatine is dat het waterretentie kan veroorzaken, waardoor een opgeblazen gevoel en gewichtstoename kunnen optreden. Dit is echter meestal een tijdelijk effect en kan worden verminderd door voldoende water te drinken en de dosering van het supplement te volgen.

In het algemeen is Body & Fit Creatine Capsules een hoogwaardig en effectief supplement dat kan helpen bij het verbeteren van atletische prestaties en spiergroei. Het is echter belangrijk om voor gebruik te overleggen met een professionele zorgverlener, vooral als u al andere supplementen of medicijnen gebruikt.

Creatine Capsules | Body & Fit | 240 stuks

13,60
Bodyandfit.com
as of 11/12/2023 13:46

Creatine voor spiergroei

Nu wordt er ook vaak de vraag gesteld welke creatine nou het beste is voor spiergroei. Nu komt het erop neer dat je er niet een speciale creatine is die beter is voor spiergroei dan de ander. Creatine is over het algemeen gewoon goed voor creatine. Kies een zuivere creatine en dan zit je goed. 

Dan is het een kwestie van genoeg trainen om je spieren genoeg prikkel te geven en dan de rust in combinatie met gezonde voeding zijn werk te laten doen. En daar komt creatine dan als extra bij.

Creatine voor duursporters

Nu kunnen ook duursporters baat hebben bij creatine. Maar misschien niet helemaal waar je voor zou denken. Creatine is namelijk niet per se voor het duur gedeelte een aanvulling, maar wel voor de eindsprint blijkt uit onderzoek

Kies dus voor een creatine die zuiver is en waar weinig toevoegingen aan zijn toegevoegd en dan zit je als duursporter goed. 

Creatine voor vrouwen

Hoewel er niet een speciale creatine is voor vrouwen is het wel vaak dat vrouwen zich druk kunnen maken over het feit dat creatine je zwaarder zou kunnen maken. Nu is dat misschien op de weegschaal tijdelijk wel zo aangezien je meer vocht vasthoudt, maar is dat in vetmassa zeker niet zo. 

Verder helpt creatine ook voor de vrouw erg goed voor het verbeteren van de kracht, spierherstel enzovoort. Daarom kunnen vrouwen ook zeker baat hebben bij een supplement als creatine.  

Mocht je nou zwanger zijn, dan is het belangrijk om eerst een arts te raadplegen! Bij twijfel gewoon niet doen.

Lees hier meer over in ons artikel over creatine voor vrouwen.

Creatine voor mannen

Bij mannen speelt het zoveel mogelijk kunnen tillen of het grootste zijn toch vaak wel een rol. Creatine kan dus voor mannen ook zeker een goed supplement zijn. Hoewel je wel verantwoordelijk met de gewichten om moet gaan kan het je wel helpen sneller herstellen en net even dat extra stukje kracht te geven door de ATP goed aangevuld te hebben. 

Creatine voor kinderen verstandig?

Het gebruik van creatine bij kinderen is een onderwerp dat zowel bij ouders als experts vragen oproept. Hoewel creatine een populair en effectief supplement is voor volwassenen, raden wij af om creatine te gebruiken bij kinderen. 

Er is namelijk zeer weinig onderzoek gedaan naar de effecten en veiligheid van creatine bij kinderen. Bovendien is het lichaam van een kind nog volop in ontwikkeling en is het onduidelijk hoe creatine kan interageren met deze groei- en ontwikkelingsprocessen.

In sommige gevallen kan een arts creatine voorschrijven voor kinderen met specifieke medische aandoeningen, maar dit gebeurt onder strikt medisch toezicht. 

Het is belangrijk om te beseffen dat creatine geen wondermiddel is en er geen garantie is dat het gebruik ervan de sportprestaties van kinderen verbetert.

Daarom raden wij aan om creatine niet te gebruiken bij kinderen, tenzij het medisch noodzakelijk is en onder toezicht staat van een gekwalificeerde medische professional. 

Er zijn voldoende andere manieren om de sportprestaties van kinderen te verbeteren, zoals het eten van een gezond en uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat de gezondheid en veiligheid van kinderen altijd voorop moeten staan. Als u vragen heeft over het gebruik van creatine bij kinderen, neem dan contact op met een gekwalificeerde medische professional of voedingsdeskundige.

Conclusie

Voor diegenen die op zoek zijn naar de meest onderzochte en bewezen effectieve vorm van creatine, is creatinemonohydraat de beste keuze. Het is gemakkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en heeft aangetoond de spierkracht en -massa te verhogen, het uithoudingsvermogen te verbeteren en de hersteltijd te verkorten.

Het is belangrijk om te onthouden dat creatine geen wondermiddel is en geen vervanging kan zijn voor een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging.

Misschien ook interessant

Creatine cyclen

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *