Koopgidsen, Voeding

Beste eiwit- / proteïnepoeder van 2023

beste-eiwit-proteinepoeder

Het beste eiwitpoeder is eiwitpoeder dat bijdraagt aan je persoonlijke doelen en smaakwensen. Er is keuze uit dierlijke en plantaardige eiwitten, waarbij dierlijk eiwitpoeder relatief gezien de meeste essentiële aminozuren bevat.

Wat is het beste eiwitpoeder? Een vraag die veel sporters zich stellen. Het is echter belangrijk om te weten dat de beste keuze afhangt van onder meer je (sport)doelen en smaakwensen. Er zijn overigens wel een aantal tips waar goed eiwitpoeder aan moet voldoen. Met deze aanbevelingen en wetenschappelijke onderbouwingen hopen we je vooruit te helpen!

Top 4 eiwitpoeders

Wat is eiwitpoeder?

Eiwitpoeder is een poeder dat is gemaakt van eiwitten, meestal uit plantaardige of dierlijke bronnen zoals soja, kippenei, caseïne of wei. Het poeder is te mixen met onder meer water, melk en kwark om het (lekker) te consumeren. Atleten, sporters en bodybuilders gebruiken het bijvoorbeeld om spiermassa op te bouwen. Ook niet-sporters kunnen het gebruiken om hun dieet aan te vullen met extra eiwitten. Dit komt bijvoorbeeld van pas als je wilt afvallen.

Waar is eiwitpoeder goed voor?

De gezondheidseffecten van eiwitpoeder zijn al vaak onderzocht. Aan de hand van wetenschappelijke studies vertellen we daar graag wat meer over en gaan we in op verschillende soorten eiwitpoeder.

Beste whey protein: rondom training

Whey, in het Nederlands wei genoemd, is een van de dierlijke eiwitten die veel in studies zijn onderzocht. Whey komt van nature voor in zuivelproducten (dus niet vegan). Het wordt gemakkelijk opgenomen in het lichaam en zorgt voor een relatief snelle piek binnen vier uur na inname.

Daarom wordt het veel rondom trainingen gebruikt. Het draagt bij aan de sportprestaties (spierprestaties) en het herstel van de spieren. Ook bevordert het bij sport gerelateerde blessures het herstel.

TIP: Impact Whey Isolate (90% eiwit!)

Impact Whey Isolate van MyProtein is een van de beste proteïne shakes dankzij de hoge concentratie eiwitten (90%). Het is zelfs officieel gecertificeerd als een van de beste eiwitpoeders op de markt. Per portie krijg je 23 gram eiwit binnen. Er zit géén vet en suiker in. Bovendien is het verkrijgbaar in liefst 18 verschillende smaken. Naast naturel kies je bijvoorbeeld uit vanilla, chocolate brownie en strawberry cream.

Beste whey protein: rondom training - Impact Whey Isolate

46,99
Myprotein.com
as of 12/06/2024 07:18

Beste caseïne eiwitpoeder: voor het slapengaan

Caseïne poeder wordt in tegenstelling tot whey een stuk trager in het bloed opgenomen. Dit eiwitpoeder wordt daarom aanbevolen ongeveer 30 minuten voor het slapengaan, of vlak na een krachttraining sessie in de avond. Dit is effectief om het spierherstel te vergemakkelijken. Door de langzame opname werkt het effect in de nacht door.

TIP: Overnight Recovery Blend

Zoals de naam al doet vermoeden is deze shake de perfecte keuze voor ’s nachts. Niet voor niets wordt hij ook wel de ‘volledige nachtherstelshake’ genoemd. Deze mix is zelfs vegetarisch en glutenvrij. ’s Nachts geeft hij een langzame afgifte van melkeiwitten, caseïne, wheyconcentraat en eiwitpoeder af. Zo kun jij er de volgende dag weer krachtig tegenaan!

Beste caseïne eiwitpoeder: voor het slapengaan - Overnight Recovery Blend

29,99
Myprotein.com
as of 12/06/2024 07:18

Beste proteïne shake: om af te vallen

Eiwitpoeder past goed in een dieet voor mensen die willen afvallen. Het eiwitpoeder geeft een beschermend effect aan de spieren en zorgt ervoor dat ze sneller herstellen. Spieren zorgen er op hun beurt weer voor dat de vetverbranding toeneemt, waardoor je met meer spieren eenvoudiger een calorietekort kunt creëren. 

Tot slot geeft het eiwitpoeder een verzadigd gevoel, waardoor de kans op snacken kleiner is. Het verlaagt namelijk het niveau van ghreline, oftewel het hongerhormoon. Uiteraard is het dus wel belangrijk dat je het eiwitpoeder inpast in een dieet, en er daarbij op let om een calorietekort te creëren. Dat is immers de basis voor gewicht verliezen.

TIP: Low Calorie Meal

De Low Calorie Meal doet zijn naam eer aan en bevat slechts 218 calorieën zonder toegevoegde suikers. Dat lijkt misschien wat veel, maar is het zeker niet. Je kunt deze Meal namelijk inzetten als maaltijdvervanger! Het bevat minimaal 30% van de RI aan vitamines en mineralen van A tot Z én is vezelrijk. En je kiest ook nog eens uit zes smaken. Low Calorie Meal van Body and Fit kwam al als nr.1 maaltijdvervanger voor gewichtsverlies uit de test van de Consumentenbond (2016). Do we need to say more?

Beste proteïne shake: om af te vallen - Low Calorie Meal | Body & Fit

19,99
Bodyandfit.com
as of 12/06/2024 07:18

Beste proteïne poeder plantaardig: voor veganisten

Wanneer je liever geen dierlijke eiwitten binnenkrijgt dan kom je uit bij een eiwitpoeder op basis van plantaardige eiwitten. Belangrijk om te weten is dat er een groot verschil is: dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, plantaardige eiwitten missen er altijd één of meerdere (tenzij ze gecombineerd worden).

Om toch van de voordelen te genieten is het bij uitstek interessant om voor plantaardig eiwitpoeder met leucine te kiezen. Dit is onder meer te vinden in tofu, noten en zaden. Je kunt dit ook als los supplement toevoegen, zoals de BCAA Sustain Poeder, dat extra kracht geeft na een training.

TIP: Vegan Protein Blend

Vegan Protein Blend is dusdanig samengesteld dat dit het volledige aminozuurprofiel bevat. Bovendien smaakt het ook nog eens erg lekker. Het is gemaakt op basis van erwten- en boneneiwitten en is verkrijgbaar in meer dan 10 smaken. Bovendien bevat het slechts zo’n 110 calorieën per portie (afhankelijk van de gekozen smaak). Gek op koffie? Dan is de coffee and walnut smaak een absolute aanrader!

Beste proteïne poeder plantaardig: voor veganisten - Veganistische Eiwit Mix MyProtein

24,99
Myprotein.com
as of 12/06/2024 07:18

Hoeveel eiwitpoeder per dag?

De aanbevolen hoeveelheid eiwitpoeder per dag is compleet afhankelijk van de persoonlijke situatie. Het hangt er immers vanaf of je doelstelling handhaving, afvallen of spieropbouw is (en in welke mate). In studies wordt vaak een hoeveelheid van rond de 1,6 gram per kilo lichaamsgewicht als gemiddelde genoemd, maar ook hier zijn de meningen over verdeeld. Een andere richtlijn is 1,5 g/kg voor dames, 2 g/kg voor heren. Bekijk voor meer informatie ons artikel over hoeveel eiwitten je nodig hebt eens.

Rekenvoorbeeld: gewicht is 80 kilo x 1,6 = 128 gram eiwit per dag.

Overigens gaat het dan niet alleen om eiwitpoeder, maar om de dagelijkse eiwitconsumptie. Daarbij is dus ook het eiwit uit voeding inbegrepen, zoals vlees en zuivel. Wij willen zelf geen harde statement maken over de aanbeveling en raden je aan om contact op te nemen met een personal coach, die jou op basis van je doelstelling kan adviseren wat bij je past.

Conclusie: het beste eiwitpoeder

Het is lastig om te zeggen wat het ‘beste eiwitpoeder’ is, omdat het van je persoonlijke doelen en wensen afhankelijk is. In ieder geval zijn eiwitten – of ze nu uit poeder of uit voedingsmiddelen gehaald worden – essentieel voor de groei en het herstel van de spieren. Met eiwitpoeder verhoog je de inname als je middels gewone voeding niet genoeg binnenkrijgt. Bijkomend voordeel: eiwitpoeder blijft lang houdbaar!

Kies tussen dierlijke en plantaardige eiwitpoeders en kijk wat het beste bij je doelen past qua soort(en) en hoeveelheid. Laat je eventueel adviseren door een personal coach om jouw doelen te behalen.

Heb je zelf nog tips op het gebied van eiwitpoeder? Of een aanrader voor beste eiwitpoeder? Laat het ons gerust weten in een reactie onder dit artikel.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *