Advies

Beste sporthorloge van 2023

beste-sporthorloge

We sporten vandaag de dag aardig wat af met zijn alle. We gaan regelmatig naar de sportschool, zijn niet weg te slaan van de sportvelden en ook thuis geloven we er steeds vaker aan. De echte sportfanaat weet dan ook dat een goed sporthorloge een wereld van verschil kan maken!

Een sporthorloge is erg handig voor veel verschillende dingen tijdens het sporten. Zo houden ze vaak veel belangrijke gegevens bij zoals de tijd dat je bezig bent, je verbrande calorieën en de afstand die je hebt afgelegd. Bovendien zijn er ook speciale sporthorloges die ontwikkeld zijn voor verschillende type sporters.

Zo zijn er speciale sporthorloges voor heren en dames, maar ook sporthorloges die uitgerust zijn met GPS en andere survival snufjes!

Zoals je misschien nu al opvalt is het aanbod van verschillende sporthorloges enorm groot. De vele verschillende fabrikanten hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en technologieën die ervoor zorgen dat hun sporthorloges nagenoeg uniek zijn. 

In dit artikel gaan we je een duwtje in de goede richting geven. We hebben speciaal voor jou een top 5 van de beste sporthorloges samengesteld aan de hand van verschillende criteria. Daarnaast hebben we ook nog een handige koopgids waarin we je vertellen waar je precies op moet letten tijdens het aanschaffen van een sporthorloge. 

Beste sporthorloges in een overzicht

fitbit-sense-beste-koop-sporthorloge
Fitbit SenseBeste koop sporthorloge
garmin-vivoactive-4s-beste-sporthorloge-vrouw
Garmin Vivoactive 4SBeste sporthorloge voor dames
samsung-galaxy-watch-active-2-beste-sporthorloge-heren
Samsung Galaxy Watch Active 2Beste sporthorloge voor heren/mannen
garmin-forerunner-45-beste-hardloophorloge
Garmin Forerunner 45Beste hardloophorloge
garmin-fenix-6-pro-beste-sporthorloge-met-gps
Garmin Fenix 6 ProBeste sporthorloge met GPS

Beste koop sporthorloge: Fitbit Sense

We bijten het spits af met de beste koop en de Fitbit Sense. Wie een klein beetje bekend is met sporthorloges heeft vast de naam Fitbit wel een keer of twee voorbij zien komen. Met de Sense weet het bedrijf dan ook absoluut wederom te bewijzen waarom het zo populair is. 

De Fitbit Sense is een van de meest vooruitstrevende sporthorloges die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Zo beschikt het actief uitziende sporthorloge over veel verschillende functies die jou ondersteunen met jouw work-outs! 

Naast de functies die merendeel van de sporthorloges hebben, zoals een stappenteller en het aangeven van je verbrande calorieën beschikt de Sense over enkele functies die je niet vaak ziet bij sporthorloges. Zo is het horloge in staat je hartslag nauwkeurig te meten.

Dit doet het door de Pure Pulse 2.0 meting. Hierdoor meet het horloge erg accuraat en te allen tijde je hartslag. Zo weet je precies je inspanning tijdens sporten. Ook geeft het horloge een signaal af als je hartslag iets afwijkends doet als je niet aan het sporten bent. Hierdoor kun je mogelijke kwalen leren herkennen.

Een andere functie die dit sporthorloge heeft is de stressmeting. Deze stressmeting wordt gedaan door de EDA meter. Hierdoor meet het horloge niet alleen je stress, maar geeft hij ook meteen tips om dit te verminderen en krijg je regelmatig een herinnering wanneer je rustiger aan zou moeten doen. 

Als we het toch hebben over de gezondheid, dan sluit de volgende functie daar naadloos op aan. De Fitbit Sense houdt namelijk niet alleen je stressniveau en hartslag bij, maar ook je lichaamstemperatuur. Dit doet het horloge door de temperatuur van je huid te meten.

Het doel hiervan is dat je griepjes of andere nare ziekte sneller ziet aankomen. Vind je het merk Fitbit interessant, dan kun je ook eens op Fitbitspecialist.nl kijken. Die zijn volledig gefocust op dit merk.  

fitbit-sense-beste-koop-sporthorloge
Fitbit SenseBeste koop sporthorloge

Conclusie

Met de vele verschillende type sporthorloges op de markt ben je met de Fitbit Sense mogelijk wel aan het beste adres. Het apparaatje beschikt over enkele unieke functies die de meeste sporthorloges, of überhaupt smartwatches, niet hebben. Naast de uniekere functies beschikt het horloge ook nog over meerdere standaard functies. Hierdoor weet het apparaat zichzelf neer te zetten als een echt uniek product. 

Voordelen

Touchscreen

Waterbestendig tot 2 uur

Handige hartslag- en stressmeter

Stevig ontwerp

GPS

Nadelen

Niet supersnel

Adviezen zijn basaal

Aardig aan de prijs

Beste sporthorloge voor dames: Garmin Vivoactive 4S

We gaan van de beste koop over op het beste sporthorloge voor dames, namelijk de Garmin Vivoactive 4S van Garmin. En als we een blik werpen op deze stijlvolle schoonheid dan valt het eigenlijk al vrij snel op waarom dit sporthorloge zo in de smaak valt. 

Een van de eerste dingen waar we het over mogen hebben is dan ook het stijlvolle ontwerp. De Garmin Vivoactive 4S is namelijk een sporthorloge, maar weet dat met een stijlvol en elegant ontwerp toch goed te verbergen. Het dames sporthorloge wordt dan ook in verschillende kleuren geleverd, waardoor deze altijd binnen jouw stijl past. 

Maar niet alleen qua look is dit sporthorloge een absolute aanwinst voor de dames. Zo weet het handige apparaatje jouw fitness leeftijd te meten door de VO2 max meting. Hoewel je normaal een VO2 max meting zo goed als alleen in een sport medisch laboratorium kunt laten meten, weet de Vivoactive 4S dit toch ook uiterst nauwkeurig te doen! Zo kan het apparaatje gemakkelijk inzien hoe jouw gezondheid ervoor staat. 

Wil je gebruikmaken van niet een, maar van meerdere sportapps? Dan ben je ook bij de Garmin Vivoactive 4S aan het goede adres. Zo is het sporthorloge compatibel met meer dan 20 verschillende sport applicaties die jou kunnen helpen met het sporten. Zo heb je aparte apps voor yoga, cardio- en krachttraining. 

Het sporthorloge weet ook een goed oogje in het zeil te houden op je algemene gezondheid door verschillende dingen van je te meten. Zo kan het horloge je hartslag meten, maar ook je ademhaling per minuut en zelfs je zuurstofniveau. Dit laat hij vervolgens allemaal zien op het heldere scherm.

Hierdoor hoef je je nooit meer af te vragen hoe je lichaam ervoor staat. 

De meeste mensen zijn gek op het luisteren naar muziek tijdens het sporten. Ook dat maakt de Vivoactive makkelijk voor je! Zo kun je gemakkelijk vooraf je muziek downloaden via Spotify, Amazon Music of Deezer. Hierdoor kun je offline je muziek beluisteren en hoef je je smartphone niet mee te nemen tijdens het sporten.

garmin-vivoactive-4s-beste-sporthorloge-vrouw
Garmin Vivoactive 4SBeste sporthorloge voor dames

Conclusie

De Garmin Vivoactive 4S is een uiterst sportief sporthorloge in een mooie kaft. Zo beschikt het apparaatje over verschillende handige gezondheidsfuncties die ervoor zorgen dat je al het overzicht kunt behouden. Ook is hij voorzien van Garmin Pay, waarmee je kunt betalen, en verschillende muziek en sport applicaties waardoor je je telefoon niet mee hoeft te nemen!

Voordelen

Verschillende apps

Accurate VO2 max meting

Stijlvol ontwerp

Offline muziek luisteren

Nadelen

LCD-scherm is wat donker

Niet te gebruiken met Huawei smartphones

Batterij is wat zwak

Beste sporthorloge voor heren: Samsung Galaxy Watch Active 2

Als we een lijstje aan het maken zijn over de beste sporthorloges /smarthorloges dan mag het merk Samsung natuurlijk niet ontbreken. Het bedrijf weet dan ook al jaren aan de top mee te draaien op het gebied van technische snufjes en producten. 

De robuust uitziende Samsung Galaxy Watch Active 2 is dan ook wederom bewijs van een geslaagd product. Zo is het op de eerste oogopslag al duidelijk dat je een kwalitatief goed product om je pols hebt. Je kunt het uiterlijk van het sporthorloge dan ook aanpassen door een van de vele verschillende wijzerplaten te downloaden en in te stellen. 

Maar het horloge is natuurlijk niet alleen koploper op het gebied van stijl en ontwerp, maar ook qua snufjes. Zo is de Samsung Galaxy Watch Active 2 het perfecte verlengstuk van jouw smartphone. Zo kun je meteen je berichten lezen en hierop reageren vanaf je horloge en scroll je eenvoudig door de grote hoeveelheid beschikbare apps met de touch rand. 

Op het gebied van sport applicaties is het ook de minste niet. Zo kun veel van de populairste sport applicaties zoals Strava downloaden om je een volledig inzicht te geven in jouw actieve sporters leven. 

Het sporthorloge beschikt over een sterke bluetooth mogelijkheid. Hierdoor kun je eenvoudig je koptelefoon of oortjes verbinden met het horloge waardoor je tijdens het sporten eenvoudig naar de beste muziek kunt luisteren. 

Als je benieuwd bent naar je gezondheid dan zit je met de Galaxy Watch Active 2 ook goed! Zo is het sporthorloge voorzien van een ecg-hartslagmeter. Hierdoor kun je nauwlettend je hartslag tijdens het sporten in de gaten houden. Ben je benieuwd naar je bloeddruk? Deze wordt ook gemeten dankzij de bloeddrukmeter. Deze gegevens kun je vervolgens gemakkelijk terugzien in de Samsung Health Monitor app. 

samsung-galaxy-watch-active-2-beste-sporthorloge-heren
Samsung Galaxy Watch Active 2Beste sporthorloge voor heren/mannen

Conclusie

Dat Samsung een van koplopers is op het gebied van sporthorloges staat buiten kijf. Ook met de Samsung Galaxy Watch Active 2 weet het bedrijf dit te bewijzen. Met zowel de hartslagmeter als bloeddrukmeter in combinatie met de Samsung Health Monitor app houd je alles goed in de gaten. Het sporthorloge is met zowel Android als iOS te verbinden. Let er wel op dat hij niet altijd even goed werkt met een iPhone.

Voordelen

Direct reageren op berichten

Goede touch rand

Gebruiksvriendelijk

Lange batterijduur

Nadelen

Niet altijd even goed te gebruiken met iPhone

Aluminium behuizing

Losse apps downloaden voor sportondersteuning

Beste hardloophorloge: Garmin Forerunner 45

Deze lijst met beste sporthorloges zou niet compleet zijn zonder een speciaal notie voor het beste hardloophorloge! En met de Garmin Forerunner 45 hebben we ook wel een pareltje voor je.

Het horloge valt dankzij zijn sportieve maar subtiele uiterlijk meteen in de smaak. Zo komt het sporthorloge in verschillende kleuren waardoor je er altijd wel eentje hebt die bij jouw smaak past. De drukknoppen aan de rand van het horloge geven je volledige controle over alle functies. 

De hartslagsensor zorgt ervoor dat je te allen tijde je hartslag nauwlettend in de gaten kunt houden. Dit is perfect als je hier bijvoorbeeld op wilt trainen. Maar niet alleen tijdens het hardlopen meet hij dit. Het sporthorloge houdt je hartslag de hele dag door bij waardoor het je meteen opvalt als hier iets mee gebeurt. 

Maar naast je hartslag geeft het horloge ook nog je verbrande calorieën en aantal stappen aan. Zo kun je direct vanuit de doos, zonder het downloaden van allerlei apps, al meteen alles nauwkeurig in de gaten houden. Het apparaat houdt zelfs je slaap bij, waardoor je precies ziet hoe rustig of juist onrustig je bent tijdens de nacht. 

Tijdens het hardlopen hoef je met de Forerunner 45 ook nooit meer bang te zijn om de weg kwijt te raken. Het hardloophorloge beschikt namelijk over zowel GPS als GLONASS. Hierdoor kan het horloge je route, snelheid en je locatie een stuk nauwkeuriger meten dan de meeste andere sport- of hardloophorloges. 

Wil je graag verschillende trainingsplannen ontvangen en met de hulp van de beste coaches aan de slag? Dan kun je gemakkelijk Garmin Coach gebruiken. Het programma heeft niet alleen de beste coaches en trainingsplannen, maar bied je ook de mogelijkheid om gepersonaliseerde trainingsprogramma’s te ontwikkelen. Hierdoor train je pas echt doelgericht! Thuis trainen? Kijk dan eens naar onze loopbanden.

Je kunt het hardloophorloge ook eenvoudig koppelen met je smartphone. Op deze manier krijg je alle meldingen binnen van onder andere WhatsApp, Facebook een Instagram. Zo hoef je, zelfs tijdens het hardlopen, nooit meer iets te missen!

garmin-forerunner-45-beste-hardloophorloge
Garmin Forerunner 45Beste hardloophorloge

Conclusie

De Garmin Forerunner 45 bied je veel opties en mogelijkheden die perfect zijn voor de recreatieve en fanatieke hardloper. Zo kun je nauwlettend je hartslag, calorieën, stappen en zelfs slaap in de gaten houden. Ook verdwaal je nooit meer dankzij de combinatie van GPS en GLONASS.

Voordelen

Connectiviteit met smartphone

Veel verschillende parameters

Het gebruik van Garmin Coach

GPS en GLONASS

Nadelen

Geen ingebouwde muziek opslag

Niet te gebruiken met Huawei toestellen

Onhandig voor linkshandige

Beste sporthorloge met GPS: Garmin Fenix 6 Pro

Tot slot hebben we nog het beste sporthorloge met GPS voor je, namelijk de Garmin Fenix 6 Pro. En met de hoeveelheid modellen van het merk zal het je niet verbazen dat ook deze erg goed in de smaak valt.

De stoer uitziende Garmin Fenix 6 Pro is een ware drom als het aankomt op het trotseren van de wildernis. Het ruige horloge beschikt namelijk over veel verschillend e mogelijkheden en is dan ook een waar multi-sporthorloge! Zo is het sporthorloge voorzien van een sterke GPS-functie. Deze zorgt ervoor dat je, waar je ook bent, nooit meer bang hoeft te zijn te verdwalen. 

Maar het is niet alleen de GPS-functie die ervoor zorgt dat je niet meer zult verdwalen. De Fenix 6 Pro heeft namelijk ook een Expeditie-modus en veel verschillende kaarten. Hierdoor kun zo goed als overal ter wereld terecht komen en weet je nog steeds precies waar je bent. 

Zo een veelzijdig horloge moet natuurlijk ook wel tegen een stootje kunnen, en daar is de Fenix 6 Pro dan ook absoluut tegen opgewassen. Het horloge kan namelijk tot een diepte van 100 meter gebruikt worden. Bovendien is het horloge voorzien van extreem stevig Corning Gorilla Glass 3 waardoor je niet bang hoeft te zijn dat het glas breekt of er überhaupt krassen op komen.

Uiteraard zou een sporthorloge niets zijn zonder de nodige sportfuncties. Zo heeft de Fenix 6 Pro hartslagsensor die je hartslag nauwlettend in de gaten houdt en een Pulse OX-sensor. Deze houdt het zuurstof peil in de gaten, wat uiteraard van levensbelang is als je hoog in de bergen zit!

Het grote scherm van 1,3 inch heeft een always-on-display. Dit zorgt ervoor dat je altijd precies een blik kunt werpen op je horloge en weet wat er gaande is. Ook is door de resolutie alles goed leesbaar, ook in de felle zon!

Dit sportieve horloge is te koppelen met Android en iOS apparaten, waardoor je zo goed als iedere smartphone kunt gebruiken. De combinatie tussen de twee zorgt ervoor dat je binnenkomende berichten meteen kunt zien en beantwoorden en zelfs contactloos kunt betalen!

garmin-fenix-6-pro-beste-sporthorloge-met-gps
Garmin Fenix 6 ProBeste sporthorloge met GPS

Conclusie

De Garmin Fenix 6 Pro is een sporthorloge dat bestand is tegen een flinke stoot. Het apparaatje verleent zich prima om gebruikt te worden in de meest ruige omstandigheden, en met zijn heldere GPS en verschillende kaarten is het haast onmogelijk om nog te verdwalen.

Voordelen

Erg stevig

Meerdere ingebouwde kaarten en sterke GPS

Connectiviteit met smartphone

Duidelijk display

Lange batterijduur

Nadelen

Niet geschikt voor recreatieve sporters

Niet te gebruiken met Huawei telefoons

Beetje aan de zware kant

Koopgids – Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een sporthorloge?

Het kan heel erg goed zijn dat je nu al jouw droom horloge hebt gevonden aan de hand van de lijst van hierboven. Dat zou heel erg fijn zijn! Maar toch willen we je nog de mogelijkheid geven om zelf nog wat verder te komen.

In deze koopgids gaan we je vertellen waar je precies allemaal op moet letten bij het aanschaffen van een sporthorloge en wat al de termen betekenen die je zojuist hebt gelezen!

Ontwerp

Natuurlijk is het eerste waar je naar kijkt het ontwerp. Het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je het apparaatje ook wel mooi vindt en geen spijt van je aankoop hebt na een periode van tijd. 

Maar los van of je het horloge mooi of niet mooi vindt, kan het ontwerp al veel zeggen over de functionaliteit van het horloge. Zo is de eerder besproken Vivoactive 4S van Garmin niet echt geschikt om lange, ruige en barre tochten mee af te leggen. Het is dus goed om na te gaan waarom je het sporthorloge wilt hebben en waarvoor je hem wilt gaan gebruiken. 

Heldere parameters

Je koopt over het algemeen een sporthorloge omdat je hem wilt gaan gebruiken tijdens het sporten. Als je dat van plan bent dan is het ook van belang dat je horloge verschillende belangrijke parameters laat zien. 

Denk hierbij aan het aantal stappen, afgelegde afstand, tijd en verbrandde calorieën. Voor een nog duidelijkere inzage is het altijd handig om een sporthorloge aan te schaffen die beschikt over minimaal een hartslagsensor, maar het liefste een VO2 max meter en zuurstofmeter. Deze zorgen ervoor dat jouw hartslag en zuurstofgehalte nauwlettend in de gaten gehouden worden. Hierdoor weet je precies wat er gaande is. 

GPS en GLONASS

Het hebben van een goed GPS-systeem is vandaag de dag gelukkig vrij normaal. Toch zijn er bepaalde budget modellen sporthorloges op de markt die hier niet over beschikken. 

Het gebruiken van een GPS-functie zorgt ervoor dat je niet alleen kunt zien waar je bent, maar maakt het voor je horloge ook mogelijk om te meten hoe lang en ver je bent gekomen tijdens je work-out. Dit is dan vooral ook geliefd onder fanatiekere hardlopers, wielrenners en mountainbikers. 

Waar zo goed als ieder sporthorloge gebruikmaakt van een GPS-systeem zijn er ook verschillende die ook nog eens een GLONASS-systeem hebben. Met GLONASS wordt ook jouw positie nauwkeurig gevolgd, alleen is het satellietsysteem net even anders. Vaak is de samenwerking van verschillende satellietsystemen een perfecte combinatie voor het nauwkeurig bijhouden van je locatie. 

Smartfuncties

Een sporthorloge is niet hetzelfde als een smarthorloge en anders om. Een smarthorloge is er namelijk op ontwikkeld om je leven echt een stukje gemakkelijker te maken door bijvoorbeeld je de mogelijkheid te geven om te reageren op verschillende berichten. Toch zitten er een aantal raakvlakken tussen de twee verschillende horloges. 

Een goed sporthorloge is vandaag de dag namelijk ook uitgerust met een aantal smartfuncties. Zo zijn veel sporthorloges voorzien van een directe bluetooth verbinding met je telefoon. Deze maakt het mogelijk om je berichten die binnenkomen direct te lezen. Ook kun je er vaak meteen op reageren, zonder je telefoon uit je broekzak te hoeven halen. 

Betalen gaat ook steeds makkelijker. Het merk Garmin biedt bijvoorbeeld zijn eigen wallet aan. Hierdoor kun je gemakkelijk direct met je sporthorloge betalen als je toevallig een keer bij de supermarkt komt. 

Batterijduur

Zoals we allemaal weten maakt technologie gebruik van elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat onze apparaten blijven werken en we niet zonder komen te zitten. Hoewel de meeste ‘normale’ horloges beschikken over een klein lithium batterijtje aan de achterzijde heeft een sporthorloge een inwendige accu. 

Door de hoeveelheid functies die de sporthorloges gebruiken kan het echter zo zijn dat de batterij niet altijd even lang meegaat. Zo gaan sommige sporthorloges slechts 2 dagen mee met alle functies aan. 

Als je van plan bent om flinke afstanden af te leggen of bijvoorbeeld de bergen in te gaan, is het verstandig dat je let op de batterijduur van het apparaat. Gelukkig gaan de meeste sportieve horloges gaan al wel een aantal dagen mee, met de nodige functies beperkt.

Geïntegreerde muziek opslag

Als je iemand bent die graag naar een muziekje luistert tijdens het hardlopen, fietsen of sporten dan is een geïntegreerde muziek opslag erg wenselijk. 

Veel verschillende streaming service zoals Spotify, Deezer en Amazon Music geven je de mogelijkheid om nummers en afspeellijsten te downloaden. Vervolgens kun je je oortjes of koptelefoon gemakkelijk verbinden met je sporthorloge waardoor je zonder je telefoon mee te hoeven nemen naar de beste muziek kunt luisteren.

Goedkoop is duurkoop

Zoals het eeuwenoude gezegde luidt: “Goedkoop is duurkoop.”. Dat geldt ook voor het aanschaffen van een fatsoenlijk sporthorloge.

Er zijn tegenwoordig veel verschillende merken op de markt die willen concurreren qua prijs. Hierdoor kun je al vrij goedkoop, vaak voor enkele tientallen euro’s, al een sporthorloge kopen. Het is echter wel dat deze goedkope modellen vaak over niet alleen minder functies beschikken, maar deze ook bij lange na niet zo stevig zijn. Wees dus absoluut niet bang om wat geld neer te tellen voor je sporthorloge, want dat garandeert dat hij langer meegaat. 

Conclusie

We zijn zelden zo actief geweest als dat we vandaag de dag zijn. We rennen, fietsen en zwemmen aardig wat af met zijn alle. Het is daarom wel zo fijn dat je een sporthorloge hebt die past bij deze actieve levensstijl.

We hebben speciaal voor jou de 5 beste sporthorloges op een rijtje gezet. Al deze horloges zijn compleet verschillend, maar spreken een specifieke doelgroep erg aan. Zo zijn er sporthorloges die ontwikkeld zijn voor mannen en vrouwen, maar ook voor intensief gebruik. 

Het kan goed zijn dat je liever toch geen gebruik wilt maken van onze top 5. Dat is verder helemaal niet erg. Dan hebben we speciaal voor jou een lijst samengesteld waarop we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij hebben gezet. Zo kun je uiteindelijk toch voor jezelf het beste sporthorloge uitzoeken en deze aanschaffen. 

Voor welk sporthorloge ga jij?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *