Koopgidsen

Smart Bike kopen

smart-bike-kopen

Ben jij op zoek naar een ultiem luxe cardio apparaat waar je flink fietstraining op kunt doen? Een fiets die mee beweegt en je virtuele routes mee kunt fietsen? Precies, een smart bike is wat je dan nodig hebt!

Een smart bike kan je helpen om op een leuke en interactieve manier aan je conditie te werken en in shape te blijven. Het is dan ook een flink staaltje technologie dat je in huis haalt.

In dit artikel gaan we je meenemen in wat een smart bike eigenlijk is, waar je hem voor kunt gebruiken, waarom (en wanneer) je nou voor een smart bike moet kiezen en waar je op moet letten bij het kopen van één. Verder zullen we de beste modellen uitlichten om je op weg te helpen.

Smart bike top 3

Wat is een smart bike?

Maar eerst, wat is een smart bike nou eigenlijk? Een smart bike is eigenlijk een uitermate luxe fietstrainer en zit eigenlijk een beetje tussen de fietstrainer en spinningfiets in.

Je doet er namelijk dezelfde dingen op als een fietstrainer, maar je hebt een een daadwerkelijke aparte fiets waar je op zit. In het verleden had je wel smart trainers en daar worden de slimme fietstrainers mee bedoeld.

Fietstrainers zijn de apparaten waar je jouw eigen fiets op zet om op te trainen, maar een smart bike is dus echt een aparte fiets die ook smart is. Deze lijkt dus meer op een spinningfiets.

Het grote verschil tussen een smart bike en een smart fietstrainer si dan ook dat je bij een smarttrainer op je eigen fiets fietst, en de smart bike zelf een fiets is.

Verder kun je op (sommige) smart bikes gebruik maken van apps om virtuele routes op te fietsen en de weerstand automatisch wordt aangepast.

Waar kan je een smart bike voor gebruiken

Het belangrijkste wat je natuurlijk op de smart bike doet is het fietsen. Maar op een smart bike kun je nou net even meer dan alleen fietsen. Zoals eerder genoemd kun je er dus virtuele routes mee doen.

En het mooie bij een smart bike is dat de smart bike de hellingshoek en weerstand dus zelf zal aanpassen op basis van het trainingsprogramma dat je doet.

Het is dus echt de volledige fietservaring, maar dan in eigen huis. Verder kun je hem gebruiken voor HiiT trainingen en andere mensen uitdagen op fitness apps zoals Zwift.

Leestip: ons artikel over Zwift spinningfietsen

Waarom en wanneer een smart bike?

Waarom een smart bike vraag je je af? Nou omdat het de training een heel groot stuk opleukt. De virtuele routes kunnen je uitdagen om net even dat stukje extra te geven. Het is een leuke interactieve manier om thuis lekker jouw fietstraining te doen.

Verder is het ook echt een een geweldige manier om jezelf uit te dagen en je grenzen te testen. Het is ook een manier om fietsen socialer te maken, zelfs als je alleen traint. De virtuele routes zijn net echte tochten waar je online met vrienden van kunt genieten.

Nu is een smart bike wel vrij duur aangezien er een hoop technologie in zit en zal je daarom wel een flink budget vrij moeten hebben voor een smart bike. Maar als je dit budget ervoor over hebt en je wilt echt een ultieme fietservaring voor in huis, dan is een smart bike wel de beste keuze!

Punten waarop je moet letten bij het kopen van een smart bike

Nu zijn er een aantal dingen waar je even op moet letten als je een smart bike gaat kopen. We zullen de belangrijkste punten hieronder voor je op een rijtje zetten zodat je een miskoop voorkomt.

Gebruikelijke punten

Nu zijn er natuurlijk allereerst een aantal gebruikelijke punten waar je bij iedere hometrainer en spinningfiets ook op let en dat zijn de volgende punten:

  • Belastbare gewicht
  • Gewicht vliegwiel
  • Verstelbare zitting / stuur
  • Maximale gebruikerslengte
  • Aantal weerstandsniveaus

Welke apps compatibel zijn

Allereerst is bij een smart bike specifiek natuurlijk belangrijk om te kijken naar welke apps compatibel zijn met de smart bike. Bekende fitness apps die hier goed voor zijn, zijn Zwift, Kinomap en bijvoorbeeld Cyclemasters.

Houdt er wel rekening mee dat deze apps vaak een abonnement nodig hebben om te gebruiken.

Beeldschermformaat

Dan is het goed om even goed te kijken naar het beeldschermformaat die op de smart bike zit. Nu hebben niet alle smart bike een ingebouwd beeldscherm, maar mocht die het nou hebben, dan is het goed om naar het formaat te bekijken.

Mocht die nou geen scherm hebben, dan is het belangrijk dat je het bijvoorbeeld naar je tv kunt streamen of afspelen op je tablet of telefoon. Mocht dat het geval zijn dan is het goed om een tablethouder te hebben op je smart bike.

Hellings- / dalingspercentage

De meeste smart bike kunnen ook het hellings- en dalingspercentage regelen, en daarom is het goed om hier ook naar te kijken. Hoeveel procent helling of afdaling die kan simuleren. Als dit op 10% zit, dan is het al mooi en alles wat hoger is is mooi meegenomen.

Welke smart bikes zijn het beste?

Nu wil jij natuurlijk weten welke smart bikes nou het beste zijn dus daarom zullen we een aantal smart bikes uitlichten om je daarbij te helpen. Zo kun jij gemakkelijk kiezen welke het beste bij jou past.

Beste koop smart bike – Zycle Smart ZBike

Als beste koop hebben we de Zycle Smart Zbike verkozen. Dit hebben we gedaan omdat deze de weerstand automatisch aanpast op basis van je trainingsapp en daarnaast voor een smart bike ook zeer betaalbaar is!

Deze smart bike is ook met veel apps de verbinden zoals Zwift, Kinomap en Zycle. Je hebt daar dus genoeg keuze uit apps om mee te trainen. Er zitten helaas geen speakers in en je zult je telefoon als beeldscherm moeten gebruiken en zit er geen helling / daling functie op.

Echter ziet deze smart bike er superstrak uit en kun je de app wel gebruiken op je tv. Leuk feitje is dat de Zycle smart Zbike wordt geproduceerd in Europa.

Verder kun je aan het stuur schakelen met de snelknop en is die belastbaar t/m 120 kg. Dat is niet super hoog, maar voor de meeste mensen wel genoeg.

Het vliegwiel is 14 kg en heeft zowel een verstelbaar stuur als zitting. Het trapper systeem is een doortrapper en het vliegwiel zit aan de achterkant.

Beste koop smart bike - Zycle Smart ZBike

1.499,00
Bol.com
as of 12/06/2024 13:58

Conclusie

Komt dus neer op een zeer betaalbare smart bike waar alle benodigde functies op zitten. Er zit helaas geen helling / dalingsfunctie op, maar de weerstand wordt wel automatisch aangepast.

Voordelen

Ziet er mooi uit

Weerstand automatisch aangepast

Europese productie

Keuze uit veel trainingsapps

Betaalbaar

Nadelen

Geen helling / daling functie

smart bike met veel functies – Tacx Neo Bike Smart Spinningfiets T8000

Mocht je nou op zoek zijn naar een smart bike met veel functies, dan is de Tacx Neo Bike Smart Spinningfiets T8000 een zeer goede keuze. Dit is namelijk een smart bike met veel functionaliteiten.

Je kunt er veel apps op gebruiken zoals Kinomap, Zwift, Tacx training en TrainerRoad. Het mooie bij deze smart bike is dat die een maximaal hellingshoekpercentage heeft van 25%!

Wat ook gaaf is aan deze smart bike is dat die extreem realistisch is. Het heeft namelijk verschillende technieken ingebouwd waardoor je bijvoorbeeld ook hobbels op de (virtuele) wegen voelt, automatisch de weerstand en hellingshoek wordt geregeld op basis van de routes en je zelf interactieve ventilatoren hebt die harder gaan blazen als je sneller fietst.

Er zit geen beeldscherm ingebouwd, maar er zit gelukkig wel een tablethouder op waar je de routes op kunt afspelen. Het mooie hierbij is ook dat die achter het controlepaneel van de smart bike zit. Deze zit dus niet in de weg.

Ook analyseert die jouw trapbewegingen en kijkt die jou inzicht kunnen geven in de rotaties. Zo kun je werken aan jouw techniek en nog meer uit je training halen.

Smart bike met veel functies - Tacx Neo Bike Smart Spinningfiets T8000

2.599,00
Fitwinkel.nl
as of 12/06/2024 08:19

Conclusie

Komt er dus op neer dat dit misschien wel de meest realistische smart bike is op de markt. Je betaald er dan wat voor, maar daar krijg je dan ook wel een ultiem luxe smart bike voor terug.

Voordelen

Extreem realistisch

Geruisloos

Veel app mogelijkheden

Max. 25% hellingspercentage

Pedaalanalyse

Nadelen

Premium investering

Smart bike met veel dalingspercentage – Wahoo KICKR Bike

Mocht je nou op zoek zijn waar je jouw afdalingstechniek goed mee kan trainen. Dan is de Wahoo KICKR Bike een goede optie. Deze smart bike kan namelijk tot wel 15% daling nabootsen.

Deze smart bike ziet er mooi uit en is vrij minimalistisch op het eerste oog. Echter zit er een hoop technologie in. Het vliegwiel is klein en weegt 6 kg.

De weerstand wordt automatisch aangepast op basis van de Zwift app. Dit is overigens ook de enige fitness app die je kunt gebruiken om jouw virtuele routes mee te fietsen.

Het maximale hellingspercentage is 20% waardoor je dus ook kunt nabootsen dat je de berg op rijd in je virtuele routes.

Smart bike met veel dalingspercentage - Wahoo KICKR Bike

2.999,00
Betersport.nl
as of 12/06/2024 08:51

Conclusie

Komt erop neer dat de Wahoo KICKR Bike een smart bike een kostbare smart bike is, maar je er wel goed afdelingstraining mee kunt doen. Deze smart bike ziet er mooi uit en je kunt de belangrijkste dingen er dus ook mee.

Voordelen

15% dalingspercentage

20% hellingspercentage

Minimalistisch design

Realistisch

Nauwkeurig

Nadelen

Premium investering

Conclusie

smart bikes zijn dus fitnessapparaten die je echt een realistische fietservaring kan geven in je eigen huis. Het mooie van een smart bike is dat die de weerstand automatisch aanpast op basis van jouw fiets app.

Je kunt vaak virtuele routes rijden en ook tegen andere fietsen wat je echt meer kan uitdagen tijdens je training.

Ik hoop dat dit artikel je een beetje een idee heeft gegeven wat een smart bike nou is, wat je ermee kunt en welke modellen er allemaal op de markt zijn.

Mocht je nou nog vragen hebben of je wil jouw keuze met ons delen, aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten! 

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *