Kersen zijn gezond en passen als fruitsoort in een gevarieerd voedingspatroon. Zo remmen ze de groei van ontstekingen en zorgen ze voor een betere nachtrust en een beter geheugen. Ook helpen ze bij spier- en gewrichtsklachten.
Kersen, ze zien er met hun helderrode kleur erg smakelijk uit. We onderscheiden ze in twee soorten. Ten eerste de zoete kers, oftewel de soort die we vers eten. Ten tweede de zure kers, die vooral wordt gebruikt tijdens het produceren van voedingswaren en dranken met kersen. In dit artikel richten we ons in de basis op de gezondheidseffecten van de zoete, verse kers. Daarna vertellen we ook nog iets over de zure kers in product verwerking.
Wil je nou gezond eten en ben je op zoek naar een manier waarop je dat kunt doen? Reken via onderstaande tool wat jouw caloriebehoefte is en bestel jouw op maat gemaakte voedingsschema’s eenvoudig. Zo zul je genoeg fruit binnen krijgen zoals kersen en andere lekkere zoete tussendoortjes. Iedere week krijg je een nieuw voedingsschema op maat!
Wat zit er in kers (micronutriënten)?
In kers zit flink wat vitamine A. Zo bevat 100 gram al ruim 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook vitamine C is rijkelijk aanwezig, en ook een kleine hoeveelheid B-vitaminen. Qua mineralen zit het boordevol kalium en koper.
Macronutriënten kersen
Hieronder vind je de voedingswaarden van kersen per 100 gram (Voedingscentrum). Eén portie kersen bevat op advies van het Voedingscentrum ongeveer 200 gram.
Kersen voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 239 kJ (57 kcal) |
Eiwitten | 0,9 gram |
Koolhydraten | 11,5 gram |
Waarvan suiker | 11,5 gram |
Vetten | 0,4 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0,1 gram |
Zout | 0 gram |
Waar is kers goed voor?
Kersen zijn een fruitsoort en behoren daarom volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum thuis in een gevarieerd en gezond voedingspatroon. Maar wat zijn precies de gezondheidsvoordelen die aan kers toe te schrijven zijn? Dit lichten we graag toe aan de hand van wetenschappelijke onderzoek.
Remt (chronische) ontstekingen
In kersen zitten polyfenolen, waarvan de ontstekingsremmende eigenschappen in tal van onderzoeken naar voren komen. Zo voorkomt en vermindert het oxidatieve stress, een bepaalde stofwisselingstoestand waarbij bepaalde verbindingen worden gevormd. Die oxidatieve stress leidt tot ontstekingen, en door het eten van kersen wordt die kans dus kleiner.
Helpt bij spier- en gewrichtsklachten
Last van flinke spierpijn, jicht of artritis? Smul dan rijkelijk van heerlijke kersen, want die antioxidanten in kersen kunnen spierpijn verminderen. Dat niet alleen, want uit onderzoek blijkt zelfs dat wanneer iemand twee dagen lang kersen eet, het risico op jichtaanvallen met liefst 35% afneemt. Zelfs met 75% als dit gecombineerd wordt met allopurinol, een middeltje dat de aanmaak van urinezuur tegengaat. Dat is goed, want door een minder goede stofwisseling bij mensen met jicht, zorgt een overschot aan urinezuur voor meer pijn.
Beschermt neuronen in het brein
Neuronen zijn de bouwstenen van de hersenen en kersen dragen bij aan de bescherming daarvan. Dit kan vergeetachtigheid tegengaan. Onderzoeken hiernaar zijn ook vaak gericht op ouderen en juist daar blijken kersen van grote waarde voor de bescherming van het brein. Vergeet vergeetachtigheid met de consumptie van kersen!
Zorgt voor betere en langere nachtrust
Als je geregeld wakker ligt en slecht slaapt dan is het een goed idee om kersen op te nemen in je voedingspatroon. Daar zit namelijk melatonine in, wat een positief effect heeft op de slaap. Zo toonde placebo-onderzoek aan dat men bijna anderhalf uur langer slaapt, en dat de slaapkwaliteit ook nog eens beter is.
Draagt mogelijk bij aan goede bloeddruk
In kersen zit fenolzuur (een polyfenool) dat een gunstig effect heeft op de bloeddruk. Het verlaagt de bovendruk. De studies over de bijdrage van kersen aan de bloeddruk zijn wisselend, en vonden we het benoemen waard. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het wel de systolische bloeddruk (en het LDL-cholesterol) kan verlagen, maar dat grotere en langere vervolgonderzoeken nodig zijn of de cardiobeschermende effecten te bewijzen. Ander onderzoek heeft aan dat er geen significant effect is op de bloeddruk. Meer studies naar dit effect zouden dus wenselijk zijn, maar het goede nieuws is dat er in ieder geval geen negatieve verbanden zijn gevonden.
Kersverse kersen of zure kersen
Zure kersen worden ook wel kriek genoemd, wat je misschien herkent van het Belgische speciaalbiertje. Zure kersen zijn volgens de meeste mensen niet lekker om los te eten, maar worden juist gebruikt in onder meer kersendranken, jams en andere producten. Ook ingeblikt worden ze verkocht, zodat je ze bijvoorbeeld op een taart kunt verwerken.
Krieken (zure kersen) komen van een andere boom dan de kers. Wel behoren ze allebei tot de steenvruchten en maken ze deel uit van de rozenfamilie. De gezondheidseffecten zijn in principe vergelijkbaar. Zo toont onderzoek aan dat zowel de zoete als de zure kers helpt bij het remmen van ontstekingen in het lichaam.
Zure kersen worden soms zelfs geprezen als een grotere vitaminebom, omdat hun gehalte aan antioxidanten groter is. Daar zit echter wel een keerzijde aan. Zure kersen worden zoals benoemd vaak verwerkt in een ander product. Zo bevat kersenjam bijvoorbeeld veel toegevoegde suikers.
Wanneer je een product met (zure) kersen kiest, raden we je altijd aan om de productverpakking te controleren. Zo zie je wat er allemaal aan toegevoegd is en kun je een bewustere keuze maken of het kersenproduct wel of niet gezond is. Wil je met kersen gezond afvallen? Let er dan zeker op dat je niet te veel fruitsuikers (veel calorieën) binnenkrijgt.
Leuke woordspeling: kersen zijn na plukken maar enkele dagen houdbaar. Vermoedelijk komt de uitdrukking ‘kersvers’ daar vandaan.
Hoeveel kersen per dag eten is gezond?
Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 200 gram fruit te eten. Kersen passen prima in een gevarieerd voedingspatroon. Op de vraag of meer eten goed of juist slecht is zijn onderzoekers verdeeld. Het bevat immers veel vitaminen, maar ook veel fruitsuiker, waar je door het eten van kersen al snel veel van binnenkrijgt. Kersen zijn daarnaast goed voor de darmen, maar bij overmatige inname kunnen ze een laxerende werking hebben.
Conclusie: hoe gezond zijn kersen?
Kersen zijn erg gezond en passen goed in een gevarieerd voedingspatroon. Zo bevorderen ze een goede nachtrust, zorgen ze voor sneller herstel van spieren en gewrichten, en helpen ze zelfs bij het voorkomen van pijn, die onder meer voortkomt uit ontstekingen. Zowel verse kersen als afgeleide producten zijn goed voor de gezondheid, maar let bij bewerkte producten wel even op de overige voedingswaarden. Smakelijk!
Ben jij gek op kersen? Vers, of liever kersensap of een andere bewerking? Deel je reactie onder dit artikel en laat ons weten wat jij het lekkerst vindt.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?