Het consumeren van kaneel is gezond, want het heeft een positief effect op de werking van de hersenen, alsook op het tegengaan van infecties. Er zijn twee soorten kaneel (Cassia en Ceylon), waarvan Cassia met mate gegeten moet worden door de schadelijke stof coumarine.
Hmmm, lekkere kaneel toevoegen aan jouw gerecht? Het is een heerlijke smaakmaker die op tal van gerechten (vaak fruit en gebak) kan worden toegevoegd. Kaneel is een specerij die gewonnen wordt uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.
Wellicht vraag je je af hoe gezond kaneel eigenlijk is. Goed nieuws, want er kunnen verschillende gezondheidseffecten toegeschreven worden aan kaneel. In dit artikel gaan we daar dieper op in en vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij het gebruik van kaneel.
Wat zit er in kaneel (micronutriënten)?
Kaneel bevat vezels en daarnaast verschillende vitaminen, namelijk voornamelijk vitamine C en vitamine K en daarnaast en kleinere hoeveelheid vitamine A, B1, B2 en B3. Daarnaast bevat het kalium, natrium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, zink, selenium en koper.
Macronutriënten kaneel
Hoeveel calorieën zitten er in kaneel? Hieronder vind je een richtlijn van de voedingswaarden per 100 gram, op basis van gemalen kaneel (kaneelpoeder). We raden je altijd aan om de voedingswaarden van het betreffende product te controleren.
Kaneel voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 1330 kJ (315 kcal) |
Eiwitten | 4,5 gram |
Koolhydraten | 60 gram |
Waarvan suiker | 0 gram |
Vetten | 2 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0,2 gram |
Zout | 0,03 gram |
Verschillende soorten kaneel
Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten kaneel bestaan, waarvan Ceylon kaneel en Cassia kaneel de meest bekende ter consumptie zijn. In de supermarkt wordt wegens de lagere prijs voornamelijk Cassia kaneel verkocht. Wanneer het specifiek om Ceylon kaneel gaat, dan staat dat normaliter vermeld op de verpakking. De verschillen:
- Cassia kaneel is voordeliger dan Ceylon kaneel.
- Cassia kaneel heeft een scherpere en meer bittere smaak. Ceylon kaneel is juist wat zoeter en milder.
- Bij gerolde kaneelstengels herken je Cassia aan een twee keer opgerold pijpje. Ceylon is slechts één keer opgerold. Ook is dit lichter van kleur.
- In Cassia kaneel zit meer van de stof coumarine dan in Ceylon kaneel. Dit stofje kan bij langdurig overmatig gebruik schadelijk zijn. Zo kan het leiden tot leverschade en het remmen van de bloedstolling. Bij af-en-toe gebruik van kaneel is dat zover bekend geen probleem, maar als je vaak kaneel eet kun je beter kiezen voor Ceylon kaneel.

Waar is kaneel goed voor?
Als we inzoomen op wetenschappelijke artikelen omtrent kaneel, dan valt het op dat studies niet tot nauwelijks onderscheid maken tussen de verschillende soorten kaneel óf dat de gezondheidseffecten aan beide soorten toegeschreven kunnen worden. Onderstaande kaneel voordelen gelden voor dan ook voor zowel Ceylon als Cassia kaneel.
Beschermd tegen bacteriën en infecties
In kaneel vind je polyfenolen. Dat zijn antioxidanten die het lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties, waardoor de kans op ontstekingen kleiner is. Kaneel heeft dan ook antioxiderende eigenschappen, waarbij vrije radicalen opgeruimd worden. Het gaat zelfs de kans op maagzweren tegen en zorgt ervoor dat wonden sneller genezen.
Gaat ziekte van Alzheimer tegen
Het eiwit tau kan zich ophopen in de hersenen, wat ertoe kan leiden dat iemand de ziekte van Alzheimer krijgt. Kaneel, zowel Cassia als Ceylon, hinderen dit eiwit om zich op te hopen. Er is zover ons bekend geen sluitend onderzoek over welke van de twee soorten het grootste effect heeft, maar beide soorten dragen er in ieder geval aan bij. Het gaat ook algemene geheugenstoornissen tegen.
Gunstige werking op bloedsuikergehalte
Ceylon kaneel zorgt voor minder pieken in de bloedsuiker en het vermindert de insulinegevoeligheid. Dat is vooral belangrijk als je diabetes hebt. Dit wordt ook bevestigd in onderzoek met Cassia kaneel, waarbij gebruik gedurende enkele maanden een aanzienlijke verlaging in de bloedsuikerniveaus teweegbracht.
Kaneel gebruiken in gerechten
Je kunt kaneel gebruiken in tal van gerechten. Denk aan heerlijke baksels, zoals appeltaart en fruitcake. Ook kun je het over stoofpeertjes strooien of een klein beetje bij de pasta of marinadesaus mengen. Verder kun je kaneelstokjes in de (chocolade)melk of koffie meetrekken voor extra smaak. Kaneelthee, waaronder Ceylon thee, kun je daarnaast ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Kaneel is soms ook te vinden op koekjes.
Hoeveel kaneel per dag?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kaneel om optimaal van de gezondheidseffecten te profiteren is erg wisselend, maar algemeen kun je één eetlepel per dag aanhouden. Gaat het om Ceylon kaneel, dan mag je er gerust meer van eten. Gaat het echter om Cassia kaneel, dan kun je die bovengrens van die ene eetlepel het beste aanhouden.
Dat komt door de stof coumarine in Cassia, die zoals eerder benoemd bij grotere inname schadelijk kan zijn. De grens ligt op 0,1 mg/kg per dag. Met twee eetlepels per dag kun je die bovengrens al overschrijden. Als je dus regelmatig kaneel eet, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor Ceylon kaneel.

Conclusie: hoe gezond is kaneel?
Dat kaneelpoeder gezond is blijkt uit de gezondheidsvoordelen die eraan toegeschreven mogen worden. Vooral het effect op de hersenen is interessant, dus voeg gerust af en toe kaneel toe in je gerechten of gebruik een kaneelstokje om thee van te zetten. Houd er dus wel rekening mee dat wanneer je dagelijks veel kaneel wilt gebruiken, je beter kunt kiezen voor Ceylon kaneel in plaats van Cassia kaneel.
We hopen dat je veel hebt gehad aan de informatie in dit artikel. We zijn benieuwd in welke gerechten jij graag kaneel toevoegt, dus deel het gerust met ons hieronder in een reactie.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?