Voeding

Is havermout gezond?

is-havermout-gezond-of-ongezond

Ja, havermout past binnen een gezond voedingspatroon. Het bevat veel goede vezels (bèta-glucaan) die slechte cholesterol verlagen, de spijsvertering bevorderen en ook nog eens een verzadigd gevoel geven.

Havermout is een volkoren graansoort die gemaakt is van geplette en geknipte haverkorrels. Zijn de haverkorrels ongeknipt, maar wel geplet, dan worden ze havervlokken genoemd. De benamingen worden regelmatig door elkaar gebruikt en het verschil is dat havermout kleiner is dan havervlokken. Qua voedingswaarden komen ze goed overeen. 

Wil je weten of havermout en havervlokken gezond zijn? Welke gezondheidseffecten eraan toegeschreven kunnen worden? Daar vertellen we je in dit artikel graag wat meer over. 

Wat zit er in havermout (micronutriënten)?

Havermout bevat een grote hoeveelheid vitamine B1, per 100 gram liefst 51% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Verder zit er ook flink wat vitamine B11 en B5 in. In kleine mate ook B2, B3 en B6. Daarnaast bevat het mangaan, fosfor, magnesium, koper en ijzer.

Macronutriënten havermout

Hoeveel calorieën zitten er in havermout en hoe zit het met de overige voedingswaarden? We adviseren je om altijd de verpakking van het betreffende product te bekijken, omdat het kan verschillen per merk. Hieronder een richtlijn van de voedingswaarden per 100 gram.

Havermout voedingswaardenPer 100 gram
Energie1595 kJ (380 kcal)
Eiwitten13,1 gram
Koolhydraten62 gram
Waarvan suiker4,5 gram
Vetten7 gram
Vet waarvan verzadigd1 gram
Zout0 gram
havermout-met-aarbeien-en-blauwe-bessen

Waar is havermout goed voor?

Er kunnen verschillende gezondheidsvoordelen toegeschreven worden aan havermout. We noemen hieronder een aantal positieve effecten van havermout, die onderbouwd zijn door wetenschappelijk onderzoek. 

Werkt cholesterolverlagend

In havermout zit een grote hoeveelheid bèta-glucanen, oplosbare vezels. Door de unieke werking in het lichaam verlaagt dit het LDL-cholesterol, zonder veranderingen in het HDL-cholesterol. Dit verlagen van het LDL-cholesterol zorgt er dan vervolgens weer voor dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Daarnaast verkleint het ook de kans op diabetes type 2 en darmkanker.

Bevordert goede darmbacteriën

Die havermout vezels zorgen ook voor de groei van goede darmbacteriën in het spijsverteringsstelsel. Zo kun je beter naar het toilet en wordt eten goed verwerkt in de maag. Gezonde darmbacteriën zorgen niet alleen voor een gezonde spijsvertering, maar dragen ook bij aan een gezond immuunsysteem.  

Zorgt voor een verzadigd gevoel

Na het eten van havermout stijgt de bloedsuikerspiegel minder snel en komt er minder insulineafgifte. Dat is fijn, want door een snel wisselende bloedsuikerspiegel is de kans groter dat je snaaimomenten krijgt. Daarnaast zorgen die vezels ervoor dat je sneller verzadigd raakt. Wil je met havermout afvallen? Dat kan, het past door deze voordelen dan ook prima in een dieet. Grote kans dat je minder snel honger hebt na het eten van havermout. Zo kun je dus wel eventjes vooruit!

Gerechten met havermout maken

Havermout wordt veel gegeten bij het ontbijt, en doet het daarnaast prima als lunch of tussendoortje. Je kunt het bijvoorbeeld eten met yoghurt of melk. Hoe gezond het is hangt dan ook samen met welke voedingsstoffen je erbij voegt. Magere melk en yoghurt, zonder toegevoegde suikers en zout, zijn wat dat betreft het gezondste. Optioneel kun je er wel wat fruit zoals blauwe bessen of ongezouten noten doorheen voegen.

Daarnaast kan havermout ook prima in baksels en tussendoortjes verwerkt worden. Zo kun je havermout repen kopen, of zelf havermoutkoekjes bakken. Of een havermoutkoek gezond is hangt overigens wel af van de hoeveelheid vet en suiker die eraan toegevoegd zijn, maar algemeen gezien zijn het relatief gezonde vervangers van veel andere soorten koekjes. Koop je iets in de winkel, dan raden we je daarom aan om de verpakking van het betreffende product te raadplegen. Tip: probeer zelf eens havermout pannenkoeken te maken, door de vlokken klein te mixen en dit als meel te gebruiken.

havermout-reep

Hoeveel havermout per dag?

Uiteindelijk zit er niet een specifieke aanbevolen hoeveelheid op havermout. Het is juist belangrijk dat je dit integreert in een gevarieerd en gezond voedingspatroon, waarbij je ervoor zorgt dat je voldoende vezels en vitaminen binnenkrijgt. 

Als richtlijn wordt een hoeveelheid van zo’n 70 gram per dag aangehouden om optimaal van de gezondheidsvoordelen te kunnen genieten, maar als je die dag al veel andere volkoren graanproducten hebt binnen gekregen, neem dan wat minder havermout.

Belangrijk om te weten is dat havermout geen volledige vervanger is van brood. Want hoewel havermout net als brood vezels en vergelijkbare micro- en macronutriënten bevat, mist het de jodium (goed voor de schildklier) die aan brood is toegevoegd. Mocht je liever geen brood eten, zorg dan dat je het jodium uit andere voedingsstoffen haalt, zoals zuivelproducten, gejodeerd keukenzout, eieren en zeewier.

Wat ook nog relevant is om te weten: de meeste havermout is van nature glutenvrij, maar kan wel sporen van gluten bevatten door kruisbestuiving. Producten met minder dan 20 ppm (mg/kg) mogen volgens de Europese Commissie als glutenvrij worden bestempeld. Pas dus op met overmatig haver eten als je een glutenallergie hebt en kijk wat het eten van haver met jouw lichaam doet.

Conclusie: havermout gezond of niet?

Havermout past goed in een gezond voedingspatroon en is dan ook een prima keuze als ontbijt of tussendoortje, bijvoorbeeld met magere yoghurt of melk. Om optimaal van de gezondheidsvoordelen te genieten houd je als richtlijn 70 gram per dag aan. 

Houd er echter wel rekening mee dat wanneer je havermout mixt met noten, fruit en andere ingrediënten, dit al snel op kan lopen in calorieën. Gelukkig werkt havermout lekker verzadigend en is de kans groot dat je na het eten ervan minder snel honger hebt. Ondertussen geniet je van de overige positieve effecten, zoals een betere spijsvertering en een verlaging van het cholesterol. Eet smakelijk!

Ik hoop dat je veel aan deze informatie hebt gehad. Hoe eet jij havermout? Deel je favoriete recepten hieronder in een reactie en inspireer ons en anderen.

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Lydia Louter

Deelt graag haar passie voor sport, voeding en gezondheid. Begonnen met crossfit als krachtsport en nu fanatiek thuis krachttraining aan het doen en af en toe nog stiekem in de sportschool te vinden. Overtuigd van het feit dat voeding het eerste medicijn is voor de meeste kwaaltjes. Goede voeding = een gezond lichaam. Leuk weetje over Lydia: ze is een enorme dierenliefhebber en in de winter loopt ze graag rond in haar onesie. Sporten: Taekwondo / krachttraining

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *