Dadels passen in een gezond voedingspatroon en dragen bij aan de gezondheid van het lichaam. Zo hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen, gaan ze kanker tegen en dragen ze positief bij aan de werking van het brein.
Dadels, een fruitsoort waar je misschien niet als eerste aan denkt als je denkt aan ‘fruit’. Zonde, want ze passen in een gezond voedingspatroon en hebben een intens zoete smaak. Je zou ze bijna kunnen omschrijven als een snoepje. Dadels zijn dan ook een prima keuze als tussendoortje. Wat maakt dadels gezond en hoeveel mag je er per dag eten? We vertellen je meer over de gezondheidseffecten van dadels.
Mocht je nou een compleet (gezond) voedingsschema willen waar ook dadels in verwerkt zijn, gebruik dan onderstaande tool om dit op maat te laten samenstellen op basis van jouw doelen.
Wat zit er in dadels (micronutriënten)?
Dadels bevatten flink wat vezels en andere voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan vitamine A, B1, B2, B6, C en K. Daarnaast bevatten ze mineralen als ijzer, magnesium, kalium, mangaan, koper en zink. Ze bevatten een kleine hoeveelheid natuurlijk zout, oftewel natrium.
Macronutriënten dadels
Hieronder vind je de voedingswaarden van dadels per 100 gram. Houd er rekening mee dat de concrete voedingswaarden per merk/ type dadels kunnen verschillen. We raden je daarom altijd aan om de verpakking te controleren.
Dadels voedingswaarden | Per 100 gram |
Energie | 1200 kJ (283 kcal) |
Eiwitten | 1,8 gram |
Koolhydraten | 64,7 gram |
Waarvan suiker | 64,7 gram |
Vetten | 0,3 gram |
Vet waarvan verzadigd | 0,1 gram |
Zout | 0,04 gram |
Waar zijn dadels goed voor?
Het regelmatig eten van dadels biedt een aantal gezondheidsvoordelen. De belangrijkste voordelen van dadels onderbouwen we graag aan de hand van wetenschappelijke bronnen.
Minder kans op hart- en vaatziekten, waaronder diabetes type 2
Voldoende fruit per dag eten zorgt ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten afneemt. Zo zal je minder snel diabetes type 2, oftewel suikerziekte, ontwikkelen. Ook wanneer men al suikerziekte heeft komen dadels goed van pas. Ze bevatten relatief veel fruitsuikers, maar wel een lage glycemische index, wat wil zeggen dat ze geen grote piek in de bloedglucose teweegbrengen. Het is daarom een interessant alternatief voor witte suiker.
Werken ontstekingsremmend, gaan ziektes als kanker tegen
Dadels zit boordevol antioxidanten. Deze beschermen het lichaam tegen allerlei ziektes. Denk aan auto-immuunziekten en kanker, maar ook aan reuma en algemene veroudering van het lichaam. Zo zorgen de antioxidanten fenolzuur en flavonoïden specifiek voor het verminderen van de kans op kanker, en zijn carotenoïden interessant voor de gezondheid van het hart en zelfs de ogen. Verder zijn dadels goed voor de darmen en komen ze goed van pas als je last hebt van constipatie (opstoppingen).
Goed voor de hersenen, gaan onder meer alzheimer tegen
Er zitten bepaalde stofjes in de hersenen, en wanneer er van bepaalde stofjes een te hoog niveau aanwezig is, dan is er een grotere kans dat iemand alzheimer krijgt. Door dadels te eten neemt het niveau van deze stofjes af. Dat niet alleen, want ook andersom heeft het een positief effect. Zo kwam uit onderzoek dat het eten van dadels zorgt voor een beter geheugen en een groter leervermogen.
Stimuleren een natuurlijke zwangerschap
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die dadels eten tijdens de zwangerschap een grotere kans hebben op een natuurlijke bevalling, die ook nog eens korter duurt. Dit werd tevens bevestigd in andere onderzoeken. Onder meer door middel van een groep die dadels at en een controlegroep die geen dadels at. Vrouwen die dadels aten die hadden minder behoefte aan een lange bevalling en vroegen minder vaak om tussenkomst.
Verse dadels, gedroogde dadels of Ajwa dadels?
Verse dadels gezond? Jazeker, in de basis bieden dadels dezelfde gezondheidsvoordelen. Het is echter interessant om te weten dat er meer dan 600 dadel variëteiten bestaan, die ieder net een beetje van elkaar verschillen in vorm en smaak. Kortom, de ene dadel is de andere niet.
Zo heb je bijvoorbeeld de Ajwa dadel, die uitsluitend in Saudi-Arabië wordt geteeld. Hij is erg donker van kleur (bijna zwart). Zijn Ajwa dadels gezond? Zeker! Ze worden wereldwijd zelfs gezien als een superfood en staan ook bekend als de ‘heilige dadels’. Heerlijk van smaak, maar wel duurder dan de meeste alternatieve dadel soorten.
Ook de Medjoul dadel is een bekende soort. Die zijn wat groter en zachter dan de ‘gewone dadel’ en worden door veel mensen als erg smaakvol beschouwd. Wel bevatten ze vaak net wat meer suiker. In ieder geval zijn alle soorten verse dadels gezond, zolang je je maar houdt aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Is de gedroogde dadel gezond? Yes! Ook deze behoort tot de gezonde keuzes doordat ze veel voedingsstoffen bevatten. Wel bevat de gedroogde dadel per 100 gram meer suiker dan de niet-gedroogde dadel. Daarom is de aanbevolen hoeveelheid per dag voor gedroogd fruit lager dan voor vers fruit, zie hieronder.
Hoeveel dadels per dag eten is gezond?
Dadels vallen onder de categorie fruit in de Schijf van Vijf, mits het niet om gesuikerde dadels of dadelstroop gaat. Dadels bevatten van zichzelf immers al flink wat suiker. Het Voedingscentrum adviseert om dadels toe te voegen aan een gevarieerd voedingspatroon. Kies daarom voor maximaal 20 gram gedroogde dadels per dag, of 3 losse dadels per dag.
Recept dadels? Gezond en lekker!
Je kunt dadels los eten, maar ook prima toevoegen in een recept. Zo zijn bijvoorbeeld dadels met roomkaas gezond, en heerlijk om te eten als tussendoortje. Of probeer dadels eens lichtjes te bakken en door een salade te mixen. Voeg ze toe aan de couscous of fleur je kersverse taart op met een topping van chocolade en dadels. De opties van dadels in recepten zijn eindeloos, dit dankzij hun heerlijke zoete smaak!
Conclusie: hoe gezond zijn dadels?
Dadels zijn gezond, ze dragen bij aan de algemene gezondheid van het lichaam en gaan daarnaast kanker tegen. Ook zijn ze goed voor de werking van het brein. Heb je last van opstoppingen? Eet dan dadels, grote kans dat je er snel vanaf komt. Houd je bij voorkeur aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, om te genieten van de voordelen zonder te veel suiker binnen te krijgen. Smakelijk!
Ben jij ook gek op dadels? En eet je ze dan liever los of als onderdeel van een gerecht? Wij zijn benieuwd en nodigen je uit om een reactie achter te laten onder dit artikel.
Gezonde voeding tool
Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?