Voeding

Zijn bananen gezond of ongezond?

banaan-gezond-ongezond

Bananen zijn gezond en leveren essentiële vitaminen en mineralen voor het lichaam. Deze dragen bij aan een goede werking van het zenuwstelsel, en beschermen tegen hart- en vaatziektes. Ook zijn bananen goed voor de botstructuur.

Bananen, het gele goud als het aankomt op vitamientjes. Oorspronkelijk komen ze uit Azië, maar tegenwoorden worden ze over vrijwel de hele wereld geteeld. Er bestaan zo’n 2.000 bananen variëteiten, waarbij we in Nederland meestal die van het ras Giant Cavendish eten.

Het voordeel tegenover andere soorten, is dat deze rauw gegeten kunnen worden (sommige andere soorten moeten eerst gebakken worden). Grote kans dat je dan ook op zoek bent naar de gezondheidseffecten van de bij ons populaire gele banaan. Is banaan gezond? Daar vertellen we je in dit artikel meer over. 

De reden dat je wilt weten of bananen gezond zijn kan zijn omdat je op zoek bent naar een gezonde levensstijl. Mocht je nou iedere week een compleet voedingsschema willen, dan kun onderstaande tool gebruiken om jouw behoefte uit te rekenen op basis van jouw doelen. Daarna kun je voor een kleine investering iedere week een nieuw voedingsschema krijgen op basis van de door jouw gegeven gegevens. Inclusief boodschappen lijstje! Alles wordt dus voor je gedaan.

Wat zit er in banaan (micronutriënten)?

Banaan is rijk aan vitamine B6 en vitamine C. Mineralen die in banaan zitten zijn onder meer mangaan, kalium, magnesium en koper.

Macronutriënten banaan

Hieronder vind je de voedingswaarden van banaan per 100 gram (Voedingscentrum). Een gemiddelde banaan weegt ongeveer 165 gram.

Banaan voedingswaardenPer 100 gram
Energie385 kJ (92 kcal)
Eiwitten1,1 gram
Koolhydraten20 gram
Waarvan suiker15,5 gram
Vetten0,3 gram
Vet waarvan verzadigd0,1 gram
Zout0 gram

Zijn bananen fruit?

Bananen komen van de bananenplant, die eigenlijk tot de kruidachtige behoort. Kijken we naar de bouwkundige definitie, dan valt de banaan juist onder groenten. Volgens de culinaire definitie is het dan juist weer een vrucht. In Nederland wordt de banaan normaal gezien dan ook als fruitsoort gezien. Hier wordt deze ook ingedeeld onder die categorie in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Waar is banaan goed voor?

Bananen bevatten tegenover de meeste fruitsoorten flink wat energie (calorieën), waardoor het een goed tussendoortje is als je geregeld sport. Daarnaast bieden ze ook nog een aantal interessante gezondheidsvoordelen, die we graag aan je toelichten aan de hand van wetenschappelijke studies.

banaan-gesneden-op-plankje

Goed voor werking van het lichaam

Banaan zorgt om meerdere reden voor een algehele goede werking van het lichaam. Dat heeft onder meer te maken met het kalium in banaan. Dit zorgt voor een goede geleiding van zenuwprikkels, waardoor de spieren goed kunnen samentrekken. Tevens zorgt dit kalium voor een goede nierfunctie en bloeddrukregulering.

Kleinere kans op hartziektes

Door het eten van banaan verklein je de kans op hartziektes. Dat heeft ook weer te maken met kalium, wat in verband is gebracht met een verlaagd risico. Daarnaast neemt ook de kans op het krijgen van vaatziektes af. Een kaliumtekort is namelijk een risicofactor voor het ontwikkelen van diabetes type 2.

Bescherming chronische aandoeningen

Bovengenoemde voordelen hangen samen met het feit dat banaan beschermend werkt tegen chronische aandoeningen. Dat heeft niet alleen te maken met het kalium, maar ook met magnesium in banaan. Ook dit draagt namelijk bij aan een goede werking van spieren en zenuwen. Het biedt daarnaast bescherming tegen onder meer een hoge bloeddruk en is een goede keuze voor mensen met astma.

Goed voor de botten

Magnesium in banaan is tevens goed voor de botten. Onze botstructuur blijft behouden en het zorgt ervoor dat ze minder snel in verval geraken. Dat komt omdat magnesium ervoor zorgt dat vitamine D in een actieve vorm wordt omgezet, zodat calcium in de botten opgenomen kan worden. Ook ondersteunt het de vorming van nieuwe kristallen in het botweefsel. Tevens draagt het bij aan het sterk houden van het gebit.

Hoeveel banaan per dag eten is gezond?

Het Voedingscentrum adviseert circa 200 gram fruit per dag, of minimaal twee stuks fruit. Neem banaan bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon, waarbij je ook afwisselt met andere fruitsoorten. Bij het overmatig eten van banaan kan diarree optreden.

hoeveel-bananen

Past banaan in een dieet?

Wil je met banaan gezond afvallen? Houd er rekening mee dat deze fruitsoort ten opzichte van veel ander fruit, meer calorieën bevat. Dankzij de vele suikers past de banaan niet goed in een koolhydraatarm dieet. Wel zorgt de banaan voor een verzadigd gevoel, waardoor je wellicht minder snel naar snoep en chips grijpt.

Bovendien bevat banaan veel vezels, en een hoge vezelinname wordt in verband gebracht met een laag lichaamsgewicht. Wel zou aanvullend onderzoek, dat zich specifiek richt op bananen en gewichtsverlies, nodig zijn om harde conclusies over het gele fruit te kunnen trekken. 

Of een banaan in je dieet past hangt bovendien erg af van het type dieet dat je volgt. Gaat het je om de calorieën? Dan zijn andere fruitsoorten, zoals watermeloen, kiwi en blauwe bessen, wellicht toch een betere keuze. Vraag bij twijfel een diëtist om advies. 

Is groene banaan gezond?

Voordat bananen hun prachtige gele kleur krijgen, zijn ze eerst nog groen. Dat wil zeggen dat ze nog niet rijp zijn (ze worden onrijp geplukt). Kun je groene bananen eten? Daar gelden tegenstrijdige geluiden. Uit onderzoek komt naar voren dat groene bananen gezonder zijn, omdat ze meer vezels bevatten die onder meer goed zijn voor de dikke darm. 

Daarentegen wordt in andere studies benadrukt dat het lichaam meer moeite heeft om onrijpe bananen te verteren. Bovendien worden ze vaak als ‘niet lekker’ bestempeld, dus de kans is groot dat je er toch al niet zo blij van wordt. Bij een geheel groene banaan ligt twijfel, maar als je banaan nog een beetje groen is dan kun je hem in ieder geval consumeren.

Conclusie: hoe gezond is een banaan?

Banaan is een gezond tussendoortje dat rauw gegeten kan worden. Tevens maak je er heerlijke smoothies van, of meng je ze door salade of yoghurt. Bananen dragen bij aan de algehele werking en bescherming van het lichaam, onder meer door het stimuleren van de werking van de zenuwen en het behoud van botten. Overigens zijn de voedingswaarden die in banaan zitten ook uit andere groente- en fruitsoorten te halen. Je hoeft dus niet per se banaan voor dit fruit te kiezen om van diverse gezondheidsvoordelen te genieten, maar als je het lekker vindt dan is het een goede keuze in jouw gevarieerde voedingspatroon.

Weet je inspirerende gerechten met banaan? Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel, wij zijn benieuwd! 

Gezonde voeding tool

Op zoek naar een weekschema met allemaal gezonde voeding helemaal afgestemd op jouw doelen? Gebruik onderstaande tool om uit te rekenen hoeveel calorieën jij nodig hebt per dag voor jouw doelen en laat de tool iedere week een compleet voedingsschema voor je maken. Boodschappenlijstje? Ook dat verzorgd de tool! Alles op 1 plek. Ben jij klaar om jouw gezondheidsdoelen te bereiken?

author-avatar

Over Matthijs Boon

Deelt graag zijn passie voor sport, fitness, voeding en gezondheid. Vanuit zijn knie revalidatie in aanraking gekomen met krachttraining en is ervan overtuigd dat krachttraining een basis is voor iedere sporter, maar ook voor in het dagelijks leven. Leuk weetje over Matthijs: Loopt het liefst op zijn badslippers. Sporten: Taekwondo / krachttraining Toegepast Psycholoog

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *