Ben je op zoek naar een goede loopband waarbij de loopband zich helemaal aanpast aan jouw snelheid? Een loopband waar je niet de snelheid hoeft in te stellen en precies zo hard gaat als jij kan? Dan moet je een loopband zonder motor hebben. Ook wel een vrije loop loopband genoemd. Nu zou je denken dat een loopband altijd een motor nodig heeft om de band aan te drijven. Echter is de techniek ondertussen zover dat dit niet per se meer nodig is. Je hebt bij deze loopbanden dus geen stekker nodig en je kunt hem dus overal kwijt. Wel zijn ze wat groter. 

Loopbanden zonder motor worden ook wel mechanische loopbanden of vrije loop loopbanden genoemd.

Hoe werkt een loopband zonder motor?

Je zult je misschien wel afvragen hoe het kan dat een loopband geen motor nodig heeft. Nou dat is eigenlijk vrij simpel. De loopbanden zonder motor gebruiken namelijk de kracht van jouw stappen. En dan bedoelen we niet dat jouw stappen elektriciteit opwekken of iets, maar juist dat die de kracht gebruikt van de afzet van de stappen. Dit soort loopbanden hebben namelijk vaak een kleine curve in de band zitten waardoor je tijdens het stappen de band als het ware een zetje geeft en de band gaat lopen. Hierdoor worden ze ook wel curve loopbanden genoemd. Hoe harder jij dus gaat rennen, hoe harder de band zal gaan draaien. 

Voor wie?

Een vrije loop loopband is niet voor iedereen geschikt. Dit zijn namelijk loopbanden die voor de echte sprinters is gemaakt. Mensen die zichzelf willen blijven uitdagen en harder willen gaan rennen. Echter zit er een klein stukje gevaar aan, aangezien je wel moet wat jouw limieten zijn. Als jij namelijk boven je macht gaat rennen dan kun je aardig vallen. Gelukkig zitten er wel steunpilaren aan de zijkant bij de meeste loopbanden zonder motor. Hier is dus wel over nagedacht. Hoewel het wel kan, is dit niet een loopband waar je rustig op wandeld. Kortom, loopbanden zonder motor zijn voornamelijk geschikt voor de HiiT sporter, sprinter en professionele hardloper. 

Voor- en nadelen

Natuurlijk zitten er zowel voor- als nadelen aan een loopband zonder motor. Deze willen we dan ook met je bespreken, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken bij het uitkiezen van jouw loopband. 

Voordelen

Dan zullen we eerst de voordelen eens met je bespreken. 

Allereerst zit er geen limiet aan hoe hard je kunt rennen op deze loopband. Ben je dus een hardloper die op de hardste stand bij een elektrische loopband al niet meer wordt uitgedaagd, dan is dit het soort loopband dat je moet hebben. 

Een ander voordeel van de loopband zonder motor is dat de loopband zich automatisch aanpast aan jouw tempo. Je hoeft dus niks in te stellen, helemaal niet bezig te zijn met knopjes of wat dan ook en je gewoon focussen op jouw training.

Verder zorgt de curve ervoor dat je een fijne afzet hebt tijdens het hardlopen. Een stukje comfort dus. 

Nadelen

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan een loopband zonder motor. 

Zo is een nadeel wel dat je geen programma’s kunt instellen en deze lekker kunt volgen. Nu is dit voor professionele sporters natuurlijk niet echt nodig aangezien die wel weten wat ze nodig hebben. 

Ook kun je niet een hellingshoek van de loopband instellen bij dit soort loopbanden. Hoewel er wel een curve in zit is er niet echt een hellingshoek in te stellen. 

Conclusie

Het zijn dus loopbanden die voornamelijk voor de serieuze renner zijn. Echter is het wel een loopband zonder limieten en kun je er helemaal op los gaan. Ben je hiernaar op zoek, dan is dit een zeer goede keuze. Mocht je verder nog vragen hebben over dit soort loopbanden, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Ben je benieuwd naar andere soort cardio apparaten, dan kun je ook even in die categorie kijken. In het kort zijn dit dus wel serieuze fitness apparaten.