Ben jij je aan het oriënteren om een loopband aan te schaffen en lijkt het jou wel wat om een elektrische loopband te hebben met een hellingshoek, ook wel incline loopband genoemd. Net alsof je de berg of heuvel oploopt, maar dan in eigen huis.
We zullen in dit artikel gaan kijken naar waarom het trainen met een hellingshoek nou zo’n goed idee is, hoe je er mee kunt trainen en waarop je moet letten bij het kopen van een elektrische loopband met helling.
Ook zullen we je helpen met een aantal modellen die geschikt zijn voor als je met hellingshoek wilt trainen. Aan het einde hebben we ook nog een alternatief voor je mocht je dat interessant vinden, dus ga even lekker op je gemak zitten en lees het artikel rustig door.
Top 5 beste loopbanden met hellingshoek
Waarom trainen met een hellingshoek?
Voor we in gaan op de punten waar je op moet letten en de daadwerkelijke modellen is het goed om eerst eens te kijken naar waarom het trainen met een verstelbare hellingshoek nou zo’n goed idee is.
Afvallen
Allereerst kan het je helpen met afvallen. Als je op een helling loopt, moet je lichaam harder werken om vooruit te komen. Dat betekent dat je hartslag omhoog gaat en je stofwisseling wordt gestimuleerd.
Daarom kan hardlopen op een helling je helpen om sneller af te vallen dan normaal hardlopen. Je verbrandt namelijk gewoon stomweg meer calorieën dan als je zonder een helling traint.
Het trainen met een hellingshoek wordt dan ook veel gebruikt door mensen die aan het droogtrainen zijn. Ideale manier om af te vallen met een loopband.
Realistisch
Naast het feit dat het kan helpen met afvallen door die verbrandingsmotor extra aan te zetten is het ook nog eens realistisch. Als je buiten aan het rennen of lopen bent, ren of loop je ook nooit op een precies recht stuk.
Hoewel het in Nederland over het algemeen wel meevalt is het wel zo dat je toch altijd wel een beetje een helling opgaat en er weer vanaf. De intensiteit als je buiten rent is dus ook nooit helemaal constant. Je traint dus ook nog eens realistischer met een loopband met verstelbare hellingshoek.
Daarnaast als je gebruik maakt van een virtuele app zoals Zwift, dan kun je ook routes rennen en de hellingshoek aanpassen als je bijvoorbeeld een berg oprent. Zo wordt de ervaring nog realistischer. Wel belangrijk dat je dan een loopband hebt met automatische en elektronisch verstelbare hellingshoek. Geintereseerd in loopbanden met Zwift bekijk dan ons artikel over de beste loopbanden met Zwift!

Hoe trainen met hellingshoek?
Maar op wat voor een manieren kun je nou trainen met een verstelbare hellingshoek. Eigenlijk op drie manieren. Rennend, lopend en in een decline mode.
Rennend
Als je aan het rennen bent met een hellingshoek dan wordt de hoek over het algemeen in een kleine hellingshoek gezet om de training gewoon net een stukje zwaarder te maken.
Zo behoudt je wel de snelheid maar verhoog je de intensiteit een klein beetje door de verstelbare hellingshoek iets te verhogen.
Lopend
Ook kun je lopend trainen met een verstelbare hellingshoek. Vaak wordt de hellingshoek niveau dan op een zeer hoge stand gezet zodat je niet heel snel rent of iets, maar juist de intensiteit omhoog haalt door de hellingshoek flink te vergroten.
Ook wordt er bij deze manier van trainen vaak gebruik gemaakt van armsteunen om je aan vast te houden zodat je niet van de elektrische loopband af valt.
Decline
De laatste manier om te trainen is eigenlijk in de decline mode. Dit is een modus waarbij de elektrische loopband juist iets naar voren kantelt en je dus eigenlijk met een omgekeerde hellingshoek traint.
Dit simuleert het gevoel van dat je van een berg af rent of loopt. Echter moet deze functie er natuurlijk wel op zitten.
Waarop je moet letten bij het kopen van een loopband met hellingshoek
Nu jij weet wat de voordelen zijn van het trainen met een hellingshoek loopband is het tijd om te gaan kijken naar de punten waar je op moet letten als je er één voor jezelf wilt kopen.
Gebruikelijke punten
Allereerst is het belangrijk om naar de gebruikelijke punten te kijken die gelden bij iedere loopband. We zullen daar de belangrijkste hieronder voor je op een rijtje zetten.
- Continu vermogen motor
- Piek vermogen motor
- Trainingsmogelijkheden
- Maximaal belastbaar gewicht
- Koppeling met hartslagmeter
- Maximale snelheid
- Inklapbaar of niet?
- Afmetingen van het loopvlak
- Afmetingen van de loopband zelf
Automatische hellingshoek of handmatig?
Maar als we het dan hebben over loopbanden met een hellingshoek zijn er een aantal dingen waar je specifiek naar moet kijken. De eerste belangrijke is of het een automatische hellingshoek is of een handmatig instelbare hellingshoek niveaus.
Het verschil tussen een automatische en een manuele hellingshoek is dat met een automatische hellingshoek de band met een druk op de knop in de gewenste hellingshoek gaat staan. Dit gebeurt terwijl je aan het rennen bent.
Bij een manuele hellingshoek zal je van de loopband moeten afstappen, de hellingshoek in de gewenste hoek zetten en dan weer terug op de loopband moeten staan.
Wil je dus tijdens het rennen de hellingshoek aanpassen, dan zal je voor een automatische hellingshoek moeten gaan. Mocht je de gehele training willen rennen of lopen in hellingshoek, dan is een manuele hellingshoek voldoende.
Maar denk daar dus even goed over na.
Past die helling automatisch aan in combinatie met een app?
Om nog even voort te borduren op die automatische hellingshoek. Vaak wordt er gevraagd of het mogelijk is om de hellingshoek automatisch te laten aanpassen in combinatie met een app zoals Zwift. Dat als je bijvoorbeeld een berg oprent in de app, dat de app de hellingshoek van je loopband aanpast.
Helaas moeten we je teleurstellen, hoewel je het online nog wel eens leest dat dit wel kan. Er zijn momenteel geen loopbanden die deze functie hebben. Maar een automatische hellingshoek is dus wel handig als je een app gebruikt, dan is het namelijk gedaan met een druk op de knop.
In wat voor hoek kan de hellingshoek geplaatst worden?
Het volgende belangrijke punt om naar te kijken als je een loopband met hellingshoek wilt kopen, is natuurlijk de hellingshoek zelf. Hoe hoog kan de loopband in een hoek gezet worden om jouw trainingsintensiteit te verhogen?
Je kunt het zo extreem maken als jezelf wilt, maar de meeste loopbanden in het middensegment hebben al gauw een maximale helling van 15%, maar er zijn zelfs modellen te vinden die tot wel 30% of meer ingesteld kunnen worden.
Decline (hoek naar beneden) mogelijkheid?
Nu hebben we het zojuist al even gehad over de decline functie. Dit is een functie die niet op iedere loopband met hellingshoek zit. Sterker nog, dit is een vrij zeldzame functie. Maar mocht je willen simuleren dat je van een heuvel of berg af rent, dan heb je deze functie nodig.
Kan een leuke extra zijn.
Armsteunen
Als je in een hele hoge hellingshoek wilt trainen terwijl je loopt, dan kan het handig zijn om armsteun op de loopband te hebben om je aan vast te houden.
Zou vervelend zijn als je van de loopband af valt haha.

App mogelijkheid
Laatste puntje waar je even naar moet kijken is welke app mogelijkheid erop zit. Je kunt virtuele routes rennen in combinatie met een automatische hellingshoek.
Zoals zojuist besproken moet je dus wel zelf de hellingshoek instellen en dus goed opletten bij de app wanneer je de berg oprent. Maar kijk even goed welke app mogelijk is en of jouw mobiel of tablet hier ook mee compatibel is. Apps zoals Zwift of Kinomap zijn hier goede apps voor. Mocht je dit interessant vinden, bekijk dan ook eens de Zwift loopbanden.
Beste loopbanden met hellingshoek
Nu jij ook weet waar je op moet letten, is het tijd om te kijken naar de daadwerkelijke modellen. We hebben een lijstje gemaakt met loopbanden die een hellingshoek hebben en het beste zijn voor verschillende doeleinden.
Beste koop loopband met helling – Nautilus T628
Voor de beste koop loopband met helling hebben we de Nautilus T628 loopband uitgekozen. De keuze is hiernaar uitgegaan aangezien de loopband een goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.
De loopband heeft een maximale hellingshoek van 15% wat een best aardig wat is. Verder heeft die een hoop trainingsmogelijkheden en kun je er tot wel 20 km/h op rennen.
De Nautilus T628 heeft een automatische hellingshoek, dus je kunt tijdens jouw training de hellingshoek gewoon aanpassen. Nu heeft die geen armsteun om je aan vast te houden, maar is dat ook niet echt nodig bij een maximale hellingshoek van 15%.
Hij is te verbinden met de Explore the world app en er zit een tablethouder op als je deze app wilt gebruiken. Hij is belastbaar t/m 160 kg dus je kunt er flink op los gaan.
Deze loopband heeft geen decline functie, maar wel een sterke motor die ervoor zorgt dat je soepel kunt lopen op de loopband. Ook is het een inklapbare loopband dus je bespaart een hoop ruimte als je hem niet gebruikt.
Conclusie
Komt er dus op neer dat dit een mooie loopband is als beste koop. Alles zit erop wat je nodig hebt, een sterke motor 3 pk (continu) en hij is hoog belastbaar. Er zit dan geen decline functie op, maar de automatische hellingshoek is wel erg handig tijdens je training.
Voordelen
Goede prijs-kwaliteit verhouding
15% hellingshoek
Automatische hellingshoek
Hoog belastbaar
Sterke motor waar je t/m 20 km/u kan rennen
Nadelen
Geen armensteun
Geen decline functie
Beste loopband met automatische hellingshoek – DKN Technology EnduRun
Als je op zoek bent naar de beste loopband met een automatische hellingshoek, dan kunnen we je de DKN Technology EnduRun loopband aanraden.
Uiteraard heeft deze loopband een automatische hellingshoek, maar ziet die er ook echt professioneel uit! Hij heeft een heel strak console en je kunt hem instellen tot een maximale hellingshoek van 15%.
Deze loopband kun je verbinden met verschillende apps zoals Bitgym en Kinomap. Zo kun je dus eenvoudig in combinatie met de tablethouder jouw virtuele routes rennen.
Hoewel deze geen decline functie heeft, kan je hem wel gebruiken tot een maximale snelheid van wel 22 km/u! De motor heeft een continu vermogen van 2,5 pk en een piekvermogen van 4 pk. Dat is dus wel in orde.
Een mooi extraatje aan deze loopband is dat die hydraulische schokdemping heeft en dus jouw gewrichten hiermee wat ontlast. Hij is belastbaar tot 150 kg en heeft een loopvlak van 51 x 151 cm.
Conclusie
Echt een mooie strakke loopband die alles in zich heeft om trainingen te doen met een helling. De automatische hellingshoek is eenvoudig te gebruiken en de EnduRun is overigens ook nog eens inklapbaar.
Voordelen
Automatische hellingshoek
Hellingshoek van 15%
Veel app mogelijkheden
Snelheid van max 22 km/u
Groot loopvlak
Nadelen
Geen decline functie
Loopband met de grootste hellingshoek – Gymost Hight M3
Wil je nou een loopband waar je echt een stijle helling op kan lopen, dan heb je de loopband met de grootste hellingshoek nodig. Hiervoor is de GYmost Hight M3 top voor.
Bij deze loopband kun je de hellingshoek tot wel 37% instellen. Het mooie bij de High M3 is ook dat je hem 1,5 graden in decline mode kan zetten. Je kan er dus de berg mee op lopen, maar ook weer af.
Omdat deze loopband zo’n grote hellingshoek mogelijkheid heeft, is er ook een armsteunbeugel op gemonteerd. Zo kun jij je hieraan vasthouden als je de hellingshoek heel stijl hebt ingesteld zodat je er niet vanaf valt.
De hellingshoek kun je eenvoudig instellen met de sneltoetsen die op het display zitten. Er zit een sterke motor in van 4 pk continu vermogen, maar je kunt er wel maar 16 km/u mee rennen. De vraag is natuurlijk hoe hard je wilt rennen als die ook in een flinke hellingshoek staat.
Verder is het goed om te weten dat hoe hoger je de hellingshoek zet, hoe minder snel die kan. Zie hieronder:
– Decline mode – maximumsnelheid: 6 km/h
– 0-15 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 16 km/h
– 16-25 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 8 km/h
– 26-35 hellingshoekniveau – maximumsnelheid: 6 km/h
De loopband met helling is maximaal belastbaar t/m 150 kg en is die heel stil in gebruik. Dat is wel fijn als je hem thuis gebruikt.
Conclusie
Het is dus een loopband echt met een gigantische hellingshoek waar je flink zal moeten aanpoten om die (denkbeeldige) berg op te rennen / lopen. De beugel kan je helpen op de loopband te blijven staan en hij heeft verder alles in zich om jouw training tot een succes te maken.
Voordelen
Hellingshoek van 37%
Belastbaar t/m 150 kg
Stil in gebruik
Heeft een decline mode
Heeft een armsteun beugel
Nadelen
Tot maximaal 16 km/u
Niet inklapbaar
Beste professionele loopband met hellingshoek met decline – Bowflex Loopband 56
Ben je nou op zoek naar echt een professionele loopband met hellingshoek die ook een decline functie heeft? Dan is een goede keuze om voor de Bowflex 56 loopband te gaan.
Deze loopband heeft een maximale automatische hellingshoek van 20%. De loopband heeft een maximale snelheid van 22 km/u door de sterke motor met een continu vermogen van 4pk.
Verder is die hoog belastbaar tot maximaal 181 kg. Iedereen kan hier dus op rennen. Je kunt hem gebruiken met verschillende apps zoals JRNY van Bowflex zelf of Explore the World.
Er zit een tablethouder op dus je kunt gelijk jouw virtuele routes rennen. Het loopvlak is ook lekker groot met de afmetingen 156 x 56 cm. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je er naast valt.
Het mooie is ook dat dit een loopband met beeldscherm is en je dus eenvoudig met de touchscreen door het console kunt navigeren. De loopband heeft veel trainingsmogelijkheden en je kunt dus flink uit de voeten met deze loopband.
Bowflex Loopband 56 met Decline en Touchscreen
Conclusie
Echt een loopband die over alles beschikt wat je nodig hebt. Een groot loopvlak, een automatische hellingshoek tot 20%, mogelijkheid tot het gebruik van apps en een sterke motor. Zelfs een decline functie waar je mee kunt trainen.
Voordelen
Maximale hellingshoek van 20%
Automatische hellingshoek
Decline functie
Sterke motor
Groot scherm met touchscreen
Nadelen
Premium investering
Beste goedkope loopband met hellingshoek voor thuis – VirtuFit TR-100
Nu zijn loopbanden met een hellingshoek vaak wel wat duurder aangezien dit een premium functie is. Echter zijn er ook goedkope modellen te vinden voor thuis. Een mooie goedkope loopband met hellingshoek is de VirtuFit TR-100 loopband.
Deze loopband heeft een hellingshoek van maximaal 12% en die is zelfs automatisch! Je kunt maximaal 16 km/u op de band rennen en het vermogen van de motor is 2 pk continu en 4 pk als piekvermogen.
Je kunt hem helaas niet gebruiken met apps en is ook niet compatibel met smarthphones. Het mooie is wel dat je hem kunt inklappen en hierdoor weer ideaal voor thuis is om ruimte te besparen.
Hij is belastbaar tot 136 kg en heeft een loopvlak van 120 x 40 cm. Dat is dus niet heel groot, maar prima voor de gemiddelde mens. Het heeft een bidonhouder en hij is eenvoudig in gebruik.
Conclusie
Een zeer mooie loopband voor het geld dat je ervoor betaald. Ideaal voor thuis doordat je hem kunt inklappen en ondanks de prijs heeft die toch een hellingshoek van 12% die zelfs automatisch is!
Voordelen
Hellingshoek van 12%
Automatische hellingshoek
Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding
Inklapbaar
Gebruiksvriendelijk
Nadelen
Geen decline functie
Niet te gebruiken met apps
Alternatief – Stairmaster
Mocht je nou trainen op een manier waarbij je een hele hoge hellingshoek gebruikt om traplopen na te bootsen, dan is er een beter alternatief. Namelijk de stairmaster.
Met dit fitnessapparaat ben je continu aan het traplopen en loop je dus ook steeds omhoog, maar in een net wat andere vorm. Hieronder vind je een voorbeeld van een stairmaster.
Conclusie
Het komt er dus op neer dat je op verschillende manieren kunt trainen met loopbanden die een hellingshoekfunctie hebben. Je kunt er op rennen, lopen en naar beneden lopen bij sommige modellen.
Het trainen met een hellingshoek maakt de training een stuk zwaarder en intensiever en is een mooie manier om wat extra calorieën te verbranden.
Er zijn verder een aantal dingen waar je aan moet denken als je een loopband met hellingshoek gaat kopen en die hebben we voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we je geholpen met de beste modellen voor verschillende doeleinden.
Ik hoop dat het artikel je een beetje op weg heeft geholpen en dat je een keuze kunt maken. Mocht je nou nog vragen hebben of jouw keuze met ons willen delen, aarzel niet om hieronder een reactie achter te laten!