Het ketogeen dieet, ook wel keto dieet genoemd, is de meest extreme caloriearme dieet en een manier van eten die zich richt op het verminderen van de inname van koolhydraten en het verhogen van de inname van gezonde vetten. Maar is het wel zo’n gezonde vorm van diëten?
Het idee achter het dieet is om het lichaam te dwingen in een toestand van ketose te gaan, waarin het lichaam vet als brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten.
In dit artikel gaan we dieper in op wat het ketogeen dieet is, hoe het werkt en de mogelijke voordelen en nadelen van het volgen van dit dieet.
Hoe werkt een keto dieet?
Het ketogeen dieet werkt door het beperken van koolhydraten en het verhogen van de inname van gezonde vetten. Dit zorgt ervoor dat het lichaam in een toestand van ketose gaat, waarbij het vet gebruikt als energiebron in plaats van glucose (uit koolhydraten).
Het lichaam maakt dan stoffen genaamd ketonen, die als brandstof voor de hersenen en andere organen dienen. Hierdoor wordt het lichaam verplicht om de opgeslagen vetten te verbranden voor energie, waardoor gewichtsverlies kan plaatsvinden.
Is een ketogeen dieet gezond?
Het ketogeen dieet is in sommige opzichten gezond, maar het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het niet geschikt is voor iedereen en er bepaalde nadelen kunnen zijn.
Het dieet richt zich op het verhogen van de inname van gezonde vetten en eiwitten en het verminderen van koolhydraten, wat bij sommige mensen leidt tot gewichtsverlies en verbeteringen in de bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Echter, het beperken van koolhydraten kan ook leiden tot vermoeidheid, constipatie en veranderingen in de darmflora. (bron: voedingscentrum) Het is daarom belangrijk om voor het starten van het dieet een arts of diëtist te raadplegen en de voedingsbehoeften en gezondheidstoestand te overwegen.
Zoals gezegd is het niet voor iedereen geschikt en is het goed om eerst te kijken naar het feit of dit dieet geschikt is voor jou.
Is een keto dieet goed om af te vallen?
Het ketogeen dieet kan inderdaad helpen bij gewichtsverlies, omdat het lichaam verplicht wordt om vet als energiebron te gebruiken. Echter is het niet zo dat je nu oneindig kan eten en dat calorieën helemaal geen rol spelen. Vetverbranding is namelijk uiteindelijk “gewoon” een kwestie van een calorietekort creëren.
Er zijn verhalen dat mensen veel gewicht verliezen in de eerste weken van het dieet. Echter, de resultaten van het dieet zijn niet voor iedereen hetzelfde en het is niet zeker of het gewichtsverlies op lange termijn vol te houden is.
Het is belangrijk om een evenwichtig en gezond dieet te volgen en regelmatig te bewegen, ongeacht het dieet dat wordt gevolgd.
Het keto dieet kan echter wel een strategie zijn om minder calorieën binnen te krijgen aangezien vetten wel lang een verzadigd gevoel geven.
Mis je voedingsstoffen bij dit dieet?
Het is mogelijk om voedingsstoffen te missen bij het volgen van het ketogeen dieet, omdat bepaalde voedingsmiddelen beperkt of uitgesloten worden.
Bijvoorbeeld, granen, fruit en sommige groenten, die rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen, zijn beperkt of verboden in het dieet. Hierdoor kan het risico bestaan op een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen en vezels.
Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige voeding door te kiezen voor gezonde, volwaardige voedingsmiddelen en eventueel aanvullende voedingssupplementen te overwegen.
Kun je zoveel vetten en eiwitten eten als je wilt bij een keto dieet?
Nee, het is niet aanbevolen om zoveel vetten en eiwitten te eten als je wilt bij een ketogeen dieet. Het idee is om de inname van gezonde vetten en eiwitten te verhogen, maar tegelijkertijd evenwichtig te blijven eten.
Overmatige inname van bepaalde soorten vetten en eiwitten kan ongezond zijn en leiden tot bijvoorbeeld een verhoogd cholesterolgehalte. Het is belangrijk om de voedingsbehoeften en gezondheidstoestand in de gaten te houden en voedingsmiddelen te kiezen die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Zelf een keto dieet doen verstandig?
Mocht je je afvragen of het verstandig is om zomaar zelf een keto dieet te doen dan hebben we hier het duidelijk antwoord voor je. Nee, het is niet verstandig om zonder professioneel advies een ketogeen dieet te doen. Het dieet behelst een aanzienlijke verandering in de voeding en het is belangrijk om te weten of het geschikt is voor uw specifieke situatie.
Sommige mensen hebben bijvoorbeeld medische aandoeningen of medicijnen die de keuze van het dieet beïnvloeden. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe u gezonde en evenwichtige voeding kunt behouden tijdens het dieet. Het is aanbevolen om voor het starten van het dieet een arts en of diëtist te raadplegen voor professioneel advies.
Gevaren
Nu zijn er enkele gevaren waar je je bewust van moet zijn en waaraan je gelijk kunt zien dat een keto dieet niet zomaar een dieet is. We zullen de belangrijkste gevaren hieronder voor je op een rijtje zetten.
- Tekort aan voedingsstoffen: door beperkte of uitgesloten voedingsmiddelen kan het risico bestaan op een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen en vezels.
- Ketoacidose: in zeldzame gevallen kan een ketogeen dieet leiden tot ketoacidose, een ernstige medische aandoening die het bloed te zuur maakt.
- Verhoogd cholesterolgehalte: overmatige inname van bepaalde soorten vetten en eiwitten kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte.
- Constipatie: door een verminderde inname van vezels kan het risico op constipatie bestaan.
- Vermoeidheid en verminderde prestaties: aanvankelijk kan het dieet leiden tot vermoeidheid en verminderde prestaties, vooral tijdens de overgang naar de ketogene staat.
We hebben het al een aantal keer gezien, maar dit is precies de reden waarom het uiterst belangrijk is dat je dit dieet onder begeleiding doet.
Conclusie
Het komt er dus op neer dat het uiterst belangrijk is dat je je eerst echt goed inleest over het ketogeen dieet en niet zomaar lukraak hieraan begint. Daarnaast is het ook echt aan te raden om eerst te checken of dit een dieet is dat bij jou past en ook mogelijk is voor jouw specifieke situatie.
Het blijkt voor sommige mensen te kunnen werken, maar onthoud dat een dieet puur een strategie is om af te vallen en het geen wondermiddel is. Uiteindelijk komt het erop neer dat je een calorietekort moet creëren.